Σελίδες

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΑΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ , ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ. Του Θωμά Μπιζά*



Να με συγχωρούν οι καλοί  συνάδελφοι της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ , αλλά δεν ισχύει απολύτως τίποτα από τα όσα ισχυρίζονται στο δελτίο τύπου για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης του Δήμου Βύρωνα.
Δεν υπάρχει απολύτως καμιά ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.  Η διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου Βύρωνα σύμφωνα και με το νέο τοπικό σχέδιο θα έχει ξεκάθαρα δημόσιο χαρακτήρα. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό.
Από πού προκύπτει πως ο δήμος Βύρωνα «φέρνει» τις ιδιωτικές εταιρείες στην διαχείριση λοιπόν; Τι ακριβώς θα κάνουν αυτές  οι  ιδιωτικές εταιρείες  στην διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο Βύρωνα;
Όταν οι κατηγορίες περί ιδιωτικοποίησης είναι αβάσιμες και αστήρικτες δεν βοηθούν ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα ούτε τις τοπικές κοινωνίες. Το μόνο που κάνουν είναι να αδρανοποιούν και να απογοητεύουν.
Η αποκομιδή και η επεξεργασία των ανακυκλούμενων σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο θα γίνεται από τις οργανωμένες  δημοτικές υπηρεσίες όπως και η  αποκομιδή των σύμμεικτων. Η  επεξεργασία και η τελική διάθεση των σύμμεικτων θα γίνεται στις κεντρικές περιφερειακές εγκαταστάσεις.

Στην πραγματικότητα  με αυτό το τοπικό σχέδιο ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης στον δήμο, εκσυγχρονίζονται και αναβαθμίζονται  οι δημοτικές  υπηρεσίες . Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στον αγώνα που δίνει το κίνημα ενάντια στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων.
Μόνο με αναβαθμισμένες- σύγχρονες υπηρεσίες και με αποκεντρωμένη διαχείριση με ήπιες εγκαταστάσεις που θα μπορούν να διαχειριστούν οι δήμοι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το συγκεντρωτικό φιλοεργολαβικό μοντέλο.
 Όσοι αντιδρούν στην αποκεντρωμένη διαχείριση και στον νέο ρόλο των δήμων με τα τοπικά σχέδια , ηθελημένα ή αθέλητα  βάζουν πλάτη για να διατηρηθεί το συγκεντρωτικό μοντέλο που ευνοεί τους ιδιώτες.
Το φιλοεργολαβικό μοντέλο  δεν θέλει τοπικά σχέδια και ήπιες εγκαταστάσεις που θα μπορούν να τις διαχειριστούν οι ΟΤΑ. Δεν θέλει υψηλά  ποσοστά ανακύκλωσης όπως προβλέπει το ΕΣΔΑ  και το τοπικό σχέδιο του Βύρωνα.
Θέλει κεντρικές εγκαταστάσεις τύπου Φυλής για να μπορεί να ελέγχει όλο το χρυσοφόρο κύκλωμα.
Η  παραμονή μεγάλων ποσοτήτων  απορριμμάτων σε σύμμικτη μορφή  ευνοεί  τις τσέπες των εργολάβων σε βάρος  του περιβάλλοντος  και των δημοτών που πληρώνουν δυσβάστακτα δημοτικά τέλη για να θησαυρίζει το κύκλωμα. Σήμερα το κύκλωμα θησαυρίζει και από την μεταφορά και την επεξεργασία και την ταφή στις κεντρικές εγκαταστάσεις.

Αν μπει κανείς στον κόπο να ρίξει μια ματιά στα τοπικά σχέδια διαχείρισης που έχουν σταλεί στον ΕΔΣΝΑ θα διαπιστώσει πολύ εύκολα πως το ΤΣΔ του Βύρωνα είναι αν όχι το καλύτερο , σίγουρα ένα από τα καλύτερα τοπικά σχέδια που έχουν  γίνει στην Αττική.

 Το τοπικό σχέδιο του δήμου Βύρωνα (σε αντίθεση με πολλά άλλα) περιέχει συγκεκριμένα πλάνα, δράσεις και εγκαταστάσεις για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων του ΕΣΔΑ και του ΠΕΣΔΑ της Αττικής.
Το μεγάλο στοίχημα για αυτό το ΤΣΔ είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του προκειμένου να γίνουν  γρήγορα  τα δίκτυα  και οι δημοτικές  υποδομές  ήπιας διαχείρισης.
Βέβαια η χωροθέτηση των εγκαταστάσεων είναι πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού.  Απαιτεί καλή μελέτη, διαβούλευση , υπεύθυνη στάση των συλλογικών οργάνων της πόλης ,  αποφασιστικότητα της εκτελεστικής αρχής.
Πριν από όλα όμως απαιτεί κοινή λογική. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ολική καταστροφή του Υμηττού από ένα πράσινο σημείο.  Εκεί βιάζεται η λογική και η συζήτηση χάνει το νόημα της.
Δεν μπορεί να χαρακτηρίζουμε χωματερές τα πράσινα σημεία που αγωνιστήκαμε να τα επιβάλουμε κόντρα στις σφοδρές αντιρρήσεις  του λόμπι των σκουπιδιών.
Δεν μπορεί  εμείς που παλέψαμε να ακυρώσουμε  το φιλοεργολαβικό συγκεντρωτικό μοντέλο να στεκόμαστε εμπόδιο στην υλοποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης που θα υλοποιηθούν από τους ΟΤΑ.
Ο δήμος Βύρωνα σε αντίθεση με αρκετούς δήμους της Αττικής,  δεν πετάει την μπάλα στην εξέδρα.
Δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά στις δυσκολίες της τοπικής διαχείρισης και αναλαμβάνει  να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα  σχέδιο ήπιας δημοτικής διαχείρισης που θα εξασφαλίσει σημαντικό οικονομικό , περιβαλλοντολογικό και κοινωνικό όφελος για τους πολίτες του δήμου Βύρωνα.
Δεν περιμένει ούτε από το κεντρικό κράτος , ούτε από τους εργολάβους , ούτε από το σοσιαλισμό του μέλλοντος να λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Βύρωνα.
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα  έκανε (ορθά)  κριτική  για ασάφεια και αοριστία στο ΠΕΣΔΑ της Αττικής . Ζήτησε να κλείσει η Φυλή και να εξασφαλιστούν άμεσα οι χώροι για τις εγκαταστάσεις των ΧΥΤΥ και των ΜΕΑ. Να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν  γρήγορα τα δημοτικά τοπικά σχέδια.
Πολλοί δήμαρχοι  τώρα κάνουν τοπικά σχέδια γιαλαντζί  για να «βγάλουν την υποχρέωση»  ή για να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση χωρίς καμιά πρόβλεψη για δημοτικά δίκτυα και δημοτικές υποδομές έχοντας κατά νου πως μπορεί να συνεχιστεί το έγκλημα στην Φυλή ή να βρεθεί καμιά άλλη Φυλή  στο Θριάσιο ή εκτός Αττικής.
Σε αυτούς τους δήμους  θα έπρεπε να στρέψουμε τα βέλη μας και όχι σε αυτούς που θέλουν να αλλάξει η απαράδεκτη κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων.
Η σύγκρουση  πρέπει να γίνει με αυτούς που υπονομεύουν τις αλλαγές και όχι με αυτούς που τις επιδιώκουν
Μην  πυροβολούμε τα πόδια μας γιατί τα συμφέροντα θα μας τσακίσουν .
  
Θωμάς Μπιζάς πρώην μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η ανακοίνωση της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ ΕΔΩ:

1 σχόλιο: