Σελίδες

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Brian Tokar: Κλιματική δικαιοσύνη – Προοπτικές για την κλιματική κρίση και την κοινωνική αλλαγή την κοινωνική αλλαγή



Περιεχόμενα
Πρόλογος για την ελληνική έκδοση, του Brian Tokar
Εισαγωγή, του Eirik Eiglad
1. Η υπερθέρμανση του πλανήτη και ο αγώνας για δικαιοσύνη
2. Προς ένα Κίνημα για την Κλιματική Δικαιοσύνη
3. Πέρα από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης για το Κλίμα
4. Για τις Ουτοπικές Φιλοδοξίες του Κλιματικού Κινήματος
5. Η Κοινωνική Οικολογία και το Μέλλον των Οικολογικών Κινημάτων
Το γεγονός ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα δεν σημαίνει ότι είμαστε όλοι το ίδιο υπεύθυνοι γι’ αυτήν. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τον βιομηχανικό Βορρά είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Οι άνθρωποι του Νότου, οι οποίοι έχουν συμβάλει ελάχιστα στην εκπομπή αερίων που αλλάζουν το κλίμα, όχι μόνο υποφέρουν περισσότερο από το αυξανόμενο καιρικό χάος και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά είναι και οι λιγότερο προετοιμασμένοι τεχνολογικά να αντιμετωπίσουν τις δοκιμασίες των επερχόμενων δεκαετιών.
Ο Μπράιαν Τόκαρ γράφει υπέρ της ανάπτυξης ενός κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ισοκατανομή των πόρων, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, την αστική αναδιοργάνωση, τον αγροτικό μετασχηματισμό αλλά και την άμεση δημοκρατία.

Περισσότερα ΕΔΩ ΕΔΩ

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ προωθεί εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την Ετήσια Σύνοδο του ΟΗΕ που φέτος θα διεξαχθεί 11-24 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ για την παρουσίαση του βιβλίου του Brian Tokar που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 20/3/2013 

[Η αγγλική έκδοση του βιβλίου ΕΔΩ]

Ο συγγραφέας
Ο Μπράιαν Τόκαρ έχει συμμετάσχει ως ακτιβιστής σε διάφορα κινήματα των Η.Π.Α. ήδη από τη δεκαετία του 1970. Επίσης είναι ένας από τους θεωρητικούς που γράφει με σθένος για ζητήματα που σχετίζονται με τα γενετικά τροποποιημένα, την ηθική της τροφής και την κοινωνική οικολογία. Σήμερα είναι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας που είχε ιδρύσει ο Μάρεϊ Μπούκτσιν στο Βερμόντ των Η.Π.Α.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου