Σελίδες

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Πρωτοβουλία Π.Αττικής για Ποικίλο Όρος: «Άμεση αντίδραση στους σφετεριστές της Δημόσιας Γης»


Σημαντική είναι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο τεράστιο πρόβλημα διεκδικήσεων στο Ποικίλο Όρος και τις γύρω περιοχές που απασχολεί πάρα πολλά χρόνια τους δήμους της Δυτικής Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 18 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας κ. Σπύρου Τζόκα, σύσκεψη δήμων, αρμόδιων υπουργείων, φορέων και κατοίκων της περιοχής, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος εκείνος που θα δώσει επιτέλους λύση στο τεράστιο θέμα των διεκδικήσεων του Ιερού Ναού Ευαγγελισμός της Θεοτόκου της Λαμίας αλλά και μεμονωμένων διεκδικητών στην περιοχή του Ποικίλου Όρους και στις γύρω περιοχές.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.Μπαλάφας, ο Γ.Γ του Υπουργείου κ. Πουλάκης, η κα. Τρυφωνοπούλου απο το γραφείο του Γ.Γ Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, οι Δήμαρχοι Περιστερίου, κ. Παχατουρίδης, Πετρούπολης, κ. Σίμος, Χαϊδαρίου, κ. Σελέκος, Ιλίου,κ. Ζενέτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σχινάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκλεγμένοι στο Δυτικό Τομέα, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και απο τους επτά δήμους της ΠΕ Δυτικού Τομέα, Επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, περιβαλλοντικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην ευρύτεροι περιοχή, νομικοί σύμβουλοι των δήμων, υπηρεσιακοί παράγοντες και κάτοικοι της εν λόγω περιοχής.
Οι προτάσεις που ακούστηκαν ήταν πολλές:
– να προχωρήσει το Δημόσιο στην κατάθεση ενστάσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στις περιπτώσεις εκείνες που δασικές περιοχές, δομημένα και αδόμητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι έχουν δηλωθεί απο τη μεριά των κάθε λογής διεκδικητών – καταπατητών ή φερόμενων ως ιδιοκτητών.
– να ληφθούν απο την κυβέρνηση όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες – νομοθετικές και άλλες – ώστε το Δημόσιο να επανακτήσει όλα τα δικαιώματά τουστην περιοχή, παρέχοντας όλα τα μέσα που χρειάζονται, νομικά, τεχνικά και άλλα.
– Να επανέλθει το ρυμοτομικό της περιοχής της Αγίας Τριάδας στην πρό του 1970 κατάσταση, όπως προκύπτει από την αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ Πετρούπολης, καθώς και από την εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ.
– να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα συνταχθεί από ομάδα νομικών και θα κατατεθεί στη βουλή την Ελλήνων από την κυβέρνηση
– Να συγκροτηθεί με ΚΥ.Α συντονιστικό όργανο για την επεξεργασία του προβλήματος με σκοπό να εξευρεθεί οριστική λύση, αποτελούμενο απο εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων – Οικονομικών – Εσωτερικών – Περιβάλλοντος – της Περιφέρειας Αττικής, τους Δημάρχους της περιοχής και αρμόδιων φορέων.
Σύντομα, θα συνέλθει η επιτροπή αυτή και θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα.
syskepsi p attikis poikilo
Ολόκληρη η εισήγηση του κ. Τζόκα:
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα εδώ και δεκαετίες είναι οι διεκδικήσεις – καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων από τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (Μονή Λαμίας) και από άλλους ιδιώτες.
Αυτά βρίσκονται στο Ποικίλο όρος, στην Πετρούπολη, στην περιοχή Πεύκα Βέρδη και σε γειτονικούς δήμους (Περιστέρι, Χαϊδάρι ως και τον Ασπρόπυργο).
Με πρόσφατη αγωγή της, που εκδικάζεται στις 22 Μαρτίου, κατά του ελληνικού δημοσίου, του Δήμου Πετρούπολης και ιδιωτών, η Μονή Λαμίας διεκδικεί αδόμητη έκταση 60.472 τ.μ. στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.
 Έχει υποβάλει ήδη στο Κτηματολόγιο δηλώσεις κυριότητας 7.200 στρεμμάτων στη Δυτική Αθήνα, από τα οποία 3.200, αδόμητα και δομημένα, βρίσκονται στην πόλη μας και τα υπόλοιπα 4.000 σε γειτονικούς μας δήμους. Έχει υποβάλει δε ενστάσεις και διεκδικεί 417 αδόμητα γεωτεμάχια εντός σχεδίου (ιδιόκτητα οικόπεδα, κοινόχρηστοι χώροι) και 65 γεωτεμάχια εκτός σχεδίου.
Η Μονή Λαμίας επανέρχεται με εντονότερο και συστηματικότερο τρόπο σε επιδιώξεις και πρακτικές που έχει αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν περιορίζεται μόνο στη διεκδίκηση της δημόσιας και δασικής έκτασης, αλλά στρέφεται για άλλη μια φορά εναντίον των δήμων της δυτικής Αθήνας  και συμπολιτών μας, διεκδικώντας ιδιοκτησίες και κοινόχρηστους χώρους.
Κύρια επιδίωξη όλων, ‘Μονής Λαμίας’ και ιδιωτών, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά καθαρά πολιτικό. Η απουσία του δημοσίου όλη την προηγούμενη περίοδο είναι προκλητική και σκανδαλώδης και ανάλογη με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αν αναλογιστούμε την απόφαση του 2004, με την οποία το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας παραχώρησε έκταση 262 στρεμμάτων στη Μονή Λαμίας, απόφαση που αναγκάστηκε να ανακαλέσει τελικά το 2008.
Η σημερινή περιοχή του Ποικίλου Όρους, λέγονταν όρος Στεφάνι, όπως αναφέρεται στο πρώτο διάγραμμα της Αττικής του Γαλλικού Επιτελείου έτους 1836.
Το 1905 ο Δασάρχης Αττικοβοιωτίας κατέγραψε την περιοχή ως φυλασσόμενη από το Δασαρχείο στο εκ 200 σελίδων βιβλίο του Κτηματολογίου Δασών Αττικοβοιωτίας.
Το αρμόδιο Υπουργείο κήρυξε την περιοχή αναδασωτέα με την αρ. 1084.24 απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 133Β/1934.
Στην αγωγή τους, οι φερόμενοι συγκύριοι κληρονόμοι επικαλέστηκαν ότι το κτήμα είχε παραχωρηθεί στον αρχικό διακαιοπάροχο λόγω της Υπηρεσίας του στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Όταν έγινε έρευνα στις εφημερίδες της κυβέρνησης της εποχής γιατί όλες οι παραχωρήσεις κατεγράφοντο σε αυτές, παραιτήθηκαν της αξίωσης αυτής προφανώς διότι δε βρέθηκε τίποτα σχετικό.
Μόνος τρόπος μένει η απόκτηση κυριότητας λόγω εκτάκτου χρησικτησίας ετών 1885 – 1915. Στην περίοδο αυτή εμπλέκονται οι κληρονόμοι Βέρδη και οι κληρονόμοι Ζωντανού (Ν.Π του Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Μητρόπολης της Λαμίας). Από τα διάφορα στοιχεία, φαίνεται ότι η εγκατάσταση των Βερδαίων έγινε γύρω στα στο 1900 στην περιοχή.
Από την διενεργηθείσα έρευνα διαπιστώθηκε ότι:

  • έχουν εκδοθεί πέντε αποφάσεις Εισαγγελέων Εφετών υπέρ του Δημοσίου (περιλαμβάνεται και η 64/90 απόφαση Εισαγγελέα Εφετών κ. Σανιδά ιστορικής σημασίας).
  • Έχουν εκδοθεί πέντε αποφάσεις Εισαγγελέων Εφετών σε βάρος του Δημοσίου
  • Επίσης έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις Εφετείου υπέρ του Δημοσίου αλλά και δύο κατά).

Τα όρια της εν λόγω περιοχής είναι ανακριβή και αναξιόπιστα, βάσει της εφαρμογής σκαριφημάτων, σχεδιαγραμμάτων, χαρτών και τοπογραφικών διαγραμμάτων που χρησιμοποιήθηκαν , τα περισσότερα των οποίων στερούνται παντελώς κλίμακας, προβολής, συντεταγμένων και ανήκουν σε διαφιρετικές προβολές , δι απλής επιθέσεως, σμίκρυνσης και συναρμογής για σύγκριση και εξαγωγή οποιονδήποτε συμπερασμάτων.
Το 1985, η Δ/νση Προστασίας Δασών του Υπουργείου Γεωργίας με έγγραφό της προς το ΥΠΕΣ και τη Δ/νση Οικονομικών ΟΤΑ, αναφέρει ότι «Με το 16-07-1970 Β.Διάταγμα έγινε επέκταση του σχεδίου πόλεως Πετρούπολης στην περιοχή «Πεύκα Βέρδη». Η επέκταση αυτή έγινε σε βάρος δασικού χαρακτήρα εδαφών που είχαν κηρυχθεί αρμοδίως  αναδασωτέα χωρίς το σχετικό Δ/γμα να προσυπογραφεί από τον Υπουργό Γεωργίας….».
Με την 64/1990 απόφαση του τότε Αντιεισαγγελέα Εφετών κου. Σανιδά, προέκυπτε ότι η περιοχή ήταν και είναι δάσος ή κατά περίπτωση δασική έκταση και όχι αγρός, όπως αναφέρονταν από τους διεκδικητές. «Κύριος νομεύς και κάτοχος ήταν και ε΄θιναι το Ελληνικό Δημόσιο στο οποίο περιήλθε ως δασική έκταση διακιωματι πολέμου μετά την απελευθέρωση εκ του τούρκικου ζυγού και το οποίο δεν απώλεσε μέχρι σήμερα καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω διακαιώματά του» και συνεχίζει…. «τα αναγραφόμενα στα ρηθέντα συμβόλαια όρια είναι εντελώς αόριστα και απροσδιόριστα, διότι δεν έχουν ως βάση αμετακι΄νητα και ορισμένα φυσικά ή τεχνικά σημεία, ώστε να προσδιορίζεται η θέση του κτήματος κατά τρόπο αναμφισβήτητο».
Η περιοχή αυτή μέχρι το 2000 προστατευόταν ως δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση από το δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο βρισκόταν σε συνεχή διαχρονική άμυνα, από τις προσπάθειες των καταπατητών να οικειοποιηθούν την περιοχή, μέσω της περιφοράς της κληρονομιάς του κτήματος Βέρδη.
Το 2000, περιοχή έκτασης 433 στρεμμάτων, παραδόθηκε στην Κτηματική υπηρεσία Δυτικής Αττικής ως δημόσια δασική αναδασωτέα έκταση υπαγόμενη στην προστασία του Ν.998/79 αλλά και του Συντάγματος(αρ. 17). Από την έκταση αυτή διασώθηκαν περίπου 85 στρ. τα οποία και παραμένουν αδόμητα με τη μορφή δασικής έκτασης.

Στις 25/10/2004 ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΘ.Ο μετά από αίτηση θεραπείας της Μητρόπολης Λαμίας έκανε δεκτή την 47/2004 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και παραχώρησε την εν λόγω έκταση στον Ιερό Ναό Λαμίας (262 στρ.).

Το 2007, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας με την 17β γνωμοδότησή του, ανακαλεί εν μέρει την 47/2004, γίνεται αποδεκτή με την 1083607/6930/Α0010/25-10-04 απόφαση του Γ.Γ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και κατά το μέρος αυτής με το ποίο αποφάνθηκε υπέρ της μη προβολής δικαιωμάτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί εκτάσεως 1028,50 στρ. γνωστής ως «Κτήμα Βέρδη», που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως του Δήμου Πετρουπόλεως.

Το 2008 λαμβάνεται απόφαση απο Δημοτικό Συμβούλιο της Πετρούπολης, για την αναθεώρηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου  της περιοχής της Αγίας Τριάδας, με την οποία επιχειρείται να προστατευτεί αδόμητη έκταση 100 στρ. Εκκρεμεί η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομίας με αρ. πρωτ. 18626/10-04-2012 έγγραφο του ΥΠΕΚΑ/ Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας προς το Υπουργείο Οικονομίας που μεταξύ άλλων αιτείται την κατάργηση του συγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της Αγ. Τριάδας με το χαρακτηρισμό του ως δάσος εκτός σχεδίου πόλης.

Ακολουθεί έκθεση οριστικής γνωμοδότησης, η οποία όμως τελικά, παραπέμπει το θέμα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.


Από το 2008 έχουν γίνει διάφορες ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων δια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αφορούν:

  • στο χαρακτηρισμό ως εθνικού Δρυμού του Ποικίλου Όρους (29-07-2009)
  • στην επιστροφή των χρημάτων που είχαν καταβάλει στον Ιερό Ναό πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών για να παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους, βάσει του Δελτίου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε συνεδρίασή της στις 5/9/2007 ενέκρινε την εισηγητική απόφαση του Μητροπολίτη Φθιώτιδας για  «παραίτηση από το δικαίωμα διεκδικήσεων οικοδομημένων εκτάσεων εντός του Δήμου Πετρουπόλεως Αττικής.
    (8-10-2008)
  • να γίνει άμεση δήλωση των διεκδικούμενων δημόσιων εκτάσεων στο εθνικό κτηματολόγιο υπέρ του Δημοσίου (26-09-2008)
  • να χαρακτηριστεί το Ποικίλο ως Εθνικός Δρυμός προκειμένου να προστατευτεί από κάθε λογής επίδοξους καταπατητές με στοχευμένες δράσεις και ενέργειες όλων των όμορων δήμων, όπως επίσης να συγκροτηθεί Επιτροπή που θα ερευνήσει και θα καταγράψει τους τίτλους ιδιοκτησίας στην εν λόγω περιοχή με σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του θέματος μέσα από σχετική νομοθετική ρύθμιση. (28-6-2013) .

Η λύση είναι μόνο πολιτική.

  1. Η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ να δηλώσει στο Εθνικό Κτηματολόγιο όλες τις δημόσιες εκτάσεις (αδόμητες και ελεύθερους χώρους)
  2. Να επανέλθει το ρυμοτομικό της περιοχής της Αγίας Τριάδας στην πρό του 1970 κατάσταση, όπως προκύπτει από την αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ Πετρούπολης, καθώς και από την εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομίας του ΥΠΕΚΑ.
  3. Να πάρει η κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες ώστε το Δημόσιο ουσιαστικά να διεκδικήσει τα απαράγραπτα δικαιώματά του στην περιοχή, παρέχοντας όλα τα μέσα που χρειάζονται, τεχνικά, και νομοθετικά και νομικά.
  4. Η Περιφέρεια Αττικής, δια της ΠΕ Δυτικού Τομέα, θα συντονίσει όλους του ενδιαφερόμενους, δήμους – φορείς – κατοίκους των περιοχών – προκειμένου να δημοσιοποιηθεί όλο το θέμα στους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και στο σύνολο των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας. Το Ποικίλο Όρος εξάλλου είναι ένας από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου της πολύπαθης και υποβαθμισμένης αυτής περιοχής.
  Ο κοινός μας αγώνας για τη διατήρηση του δημόσιου και δασικού χαρακτήρα της περιοχής πρέπει να ενταθεί και να τελεσφορήσει.
  Οι στιγμές είναι κρίσιμες .Οι προσπάθειες ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας μας είναι συνεχείς. Να μην επιτρέψουμε να συντελεστεί ένα έγκλημα εις βάρος των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος. Να μην επιτρέψουμε σε κερδοσκοπικά συμφέροντα να δημιουργήσουν μια πόλη πάνω στην πόλη μας υποθηκεύοντας το μέλλον μας.
 
http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/protovoulia-p-attikis-gia-poikilo-oros-amesi-antidrasi-stous-sfeteristes-tis-dimosias-gis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου