Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Μερικές σκέψεις για το ζήτημα της δυσοσμίας στην Φυλή και το ΕΜΑΚ. Του Θωμά Μπιζά.



Ας μιλήσουμε καθαρά και ανοιχτά. Μυρωδιές από τον ΧΥΤΑ υπήρχαν πάντα στην περιοχή.
Το φαινόμενο παρουσιαζόταν συνήθως τα καλοκαίρια, όταν λόγω της ζέστης  είναι ταχύτερη η  σήψη πολλών απορριμμάτων και παρουσιαζόταν σε διαφορετικές περιοχές  ανάλογα με την φορά των ανέμων.
Άλλες ημέρες  μύριζε έντονα  στην Πετρούπολη, άλλες στην Λίμνη, στο Κέντρο, στο Καματερό τον Ασπρόπυργο κλπ. Για τους παροικούντες αυτά είναι γνωστά πράγματα.
Οι μυρωδιές οφειλόταν κυρίως στα ασκέπαστα σκουπίδια και στα ανοιχτά πηγάδια του βιοαερίου.
Το πρόβλημα με την δυσοσμία των τελευταίων τριών μηνών είναι ξεκάθαρο πως είναι διαφορετικό και αυτό,  το αποδέχεται στην ανακοίνωσή του και ο ίδιος ο ΕΔΣΝΑ που πρέπει να πούμε πως με μεγάλη καθυστέρηση ασχολήθηκε με το ζήτημα με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανησυχία στον κόσμο και να υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες.

 Αυτήν την φορά  έχουμε μια έντονη δυσοσμία,  διαφορετική από την συνήθη και την έχουμε  πολύ συχνότερα  και πιο παρατεταμένα.
Δεν γνωρίζουμε το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος της περιφέρειας που επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ της Φυλής και το πως έβγαλαν το συμπέρασμα πως δεν φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα που συναρτώνται με την διάχυση οσμών (από την πλευρά του ΕΜΑΚ).
η οργανική μάζα στον αύλειο χώρο του ΕΜΑΚ




Προσωπικά πιστεύω πως το πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις οσμές δεν εντοπίζεται στον αύλειο χώρο του ΕΜΑΚ αλλά οφείλεται στο ΕΜΑΚ. Πιο συγκεκριμένα.   Θεωρώ πως το πρόβλημα οφείλεται στην  εναπόθεση πολύ μεγάλων ποσοτήτων οργανικής μάζας (κόμποστ κακής ποιότητας που δεν μπορεί να διατεθεί στην αγορά) στο κύτταρο για ταφή.
 Όταν αυτές οι ποσότητες απλωθούν στον χώρο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι κατάσταση γίνεται απολύτως αφόρητη. Είναι αδύνατον να πλησιάσει άνθρωπος εκεί κοντά χωρίς ειδικό εξοπλισμό (μάσκα ενεργού άνθρακα κλπ ) γιατί κινδυνεύει σοβαρά. 
απλωμένες ποσότητες οργανικής μάζας στο κύτταρο


Περιστασιακή έλλειψη υλικού χωματοκάλυψης και προβλήματα με τα μηχανήματα επίστρωσης είχαμε πάντα με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στην άμεση κάλυψη με χώμα των αποβλήτων που εισέρχονται  στον ΧΥΤΑ .  Όμως το σημερινό φαινόμενο είναι διαφορετικό.
Επαναλαμβάνω . Δεν γνωρίζω τι ακριβώς βρήκαν οι επιθεωρητές και αν εκείνη την ημέρα που πήγαν είχε εκεί  απλωμένες φρέσκες ποσότητες για να δουν από κοντά  το φαινόμενο που περιέγραψα ποιο πάνω , αλλά μιλώ για την προσωπική μου εμπειρία.
Σε κάθε περίπτωση εγώ εκτιμώ πως επείγει  να μας πουν οι ειδικοί επιστήμονες τι προβλήματα προκαλεί στους ανθρώπους η εισπνοή αυτών των ρύπων. Γιατί  περί ρύπων πρόκειται. Τι άμεσοι και τι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι υπάρχουν για την υγεία των εργαζομένων στον χώρο και των κατοίκων της περιοχής.  
Ας ελπίσουμε πως θα έχουμε κάποια στιγμή απαντήσεις για αυτά τα ερωτήματα.
Για το γενικότερο ζήτημα με το ΕΜΑΚ,  την επέκταση της δυναμικότητας του, την αναβάθμιση του καθώς και την WATT ,  κάνει σχετική αναφορά στην ανακοίνωσή της η ΠΡΩΣΥΝΑΤ και είναι πλεονασμός να τα επαναλάβω και εδώ.
Όμως υπάρχει μια υποχρέωση  για την οποία έχει δεσμευτεί η σημερινή διοίκηση και νομίζω πως οφείλει να την υλοποιήσει. Μιλώ για την οικονομοτεχνική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΕΜΑΚ. Για τον λόγο αυτό έχει εγγραφεί ειδικός κωδικός και στον προϋπολογισμό του 2015 και του 2016.
Δεν είναι δυνατόν να έχουν δαπανηθεί περίπου 160.000.000 ευρώ για αυτήν την πανθομολογούμενα αποτυχημένη μονάδα ,  να υπάρχουν σκέψεις για την αναβάθμιση και την επέκτασή της και να μην γίνει πριν από όλα αυτά η οικονομοτεχνική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας . Αυτό δεν έχει καμιά λογική.

Υ.Γ σε κάθε περίπτωση -και το έχω επαναλάβει πολλές φορές- πως με βρίσκει κάθετα αντίθετο η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής που προτείνεται στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ , όπως βέβαια και η αδειοδότηση της WATT για εγκατάσταση νέας  ΜΕΑ στην περιοχή.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου