Σελίδες

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

άρθρο της Ρένας Δούρου για το Film Office στην Real news: Να γίνει η Αττική πόλος έλξης για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές


ΑΠΟΤΕΛΕΙ πλέον κοινοτοπία η διαπίστωση ότι η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από βαρύγδουπες δηλώσεις που εμπεριέχουν τις λέξεις «ανάπτυξη» και «μεταρρύθμιση» σε όλες τις πτώσεις. Έχει ανάγκη από έργα και χειροπιαστά αποτελέσματα. Έχει ανάγκη από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα σπάσουν την οικονομική απομόνωση τονώνοντας την εθνική οικονομία, θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα, θα αναπτύξουν τις νέες τεχνολογίες, θα δημιουργήσουν θέσεις δουλειάς, θα βελτιώσουν τις υποδομές.

Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ, συγκεκριμένα, ξένων επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, πέρα από την οικονομική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διεθνή ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της χώρας. Στο κεφάλαιο αυτό, η Αττική διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που «κάνουν τη διαφορά», κυρίως σε σχέση με άλλες περιφέρειες του εξωτερικού, ενώ μπορεί να πρωτοπορήσει στο εσωτερικό.
ΣΕ ΑΥΤΟ το πρώτο σημαντικό «χαρτί» για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών προστίθεται και το κρίσιμο κεφάλαιο των ανθρώπων της Αττικής. Των πολιτών της και της φιλοξενίας τους, των υψηλών υπηρεσιών και των ποιοτικών προϊόντων που μπορούν να προσφέρουν. Ίσως ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος της δημιουργίας Film Office στην Αττική. Ενός θεσμού-εργαλείου απαραίτητου για να κερδηθεί το στοίχημα της αρωγής σε ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές στην Περιφέρειά μας.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ αυτό, είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση σαφούς νομοθετικού πλαισίου που θα ορίζει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των σχετικών επενδύσεων στο καθεστώς ενισχύσεων (π.χ. δαπάνες ύψους τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα), τις επιλέξιμες δαπάνες κ.ά. Και επιπλέον, από τη στιγμή που έχει ολοκληρωθεί, από κυβερνητικής πλευράς, η διαδικασία της αξιολόγησης και ό,τι αυτή συνεπαγόταν, θα εγκαθιδρύει τη φοροαπαλλαγή για τις παραγωγές αυτές (π.χ. απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, edibta) - κάτι που είναι δεδομένο σε όλες τις «ανταγωνιστικές» της Ελλάδας χώρες, καθώς αποτελεί sine qua non προϋπόθεση για την προσέλκυση ξένων παραγωγών.
ΣΤΟΧΟΣ αυτής της προσπάθειας είναι να καταστεί η Ελλάδα, και ειδικότερα η Αττική, βασικός πόλος έλξης και αξιόπιστος παράγοντας υλοποίησης μεγάλων οπτικοακουστικών παραγωγών.
Η ΔΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ μας στην κατεύθυνση αυτή δεν είναι ούτε χθεσινή ούτε συγκυριακή. Βρισκόμαστε εδώ και πάνω από έναν χρόνο σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα κι έχουμε αποκτήσει σαφή εικόνα όλων εκείνων των δυσκολιών (νομοθετικών κενών, γραφειοκρατίας, παράλληλων αρμοδιοτήτων δημοσίων φορέων ενόψει αδειοδοτήσεων κ.ά.) που συναντούν οι ξένοι επενδυτές και που λειτουργούν ανασταλτικά στην υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών.
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ εκλείπουν πλέον οι αιτιάσεις και οι δικαιολογίες για να μη γίνει το κρίσιμο βήμα. Να προχωρήσει, άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, η απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Η θεσμοθέτηση, δηλαδή, εκείνου του νομοθετικού πλαισίου που θα άρει τα εμπόδια και θα δημιουργεί το απαιτούμενο σαφές και σταθερό περιβάλλον, προκειμένου να ανταποκριθούμε ως χώρα και ως Περιφέρεια στη ζήτηση της διεθνούς αγοράς της κινηματογραφικής βιομηχανίας και την υλοποίηση διεθνών συνεργασιών Ελλήνων παραγωγών με κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές. Εκείνου του νομοθετικού πλαισίου, με άλλα λόγια, που θα ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση ενός πρότυπου θεσμού, του Film Office της Αττικής.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αττικής είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης, συντονισμού και διευκόλυνσης έτσι ώστε να γίνουν πραγματικότητα διεθνείς παραγωγές με πολλαπλά οφέλη για την ίδια αλλά και για την εθνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου