Σελίδες

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Περιβαλλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” Ούτε Πυροπροστασία! Καιρός να γίνει ό,τι χρειάζεται. Οι καιροί ου μενετοί! του Βαγγέλη Κεφάλα




Στα πρώτα μεταπελευθερωτικά  χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους,  1848-1861, η βασίλισσα Αμαλία με το εκεί 2500 στρεμμάτων Κτήμα της Επταλόφου  (Ηρακλής, Θησεύς, Ιάσων, Κάστωρ, Ορφεύς, Πηλεύς, Πολυδεύκης) - Κέντρο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας , αποσπούσε εκθεσιακά  βραβεία για τα φημισμένα προϊόντα του. Σήμερα οι οχτώ Δήμοι της Δυτικής Αθήνας και ο Σύνδεσμός τους (Α.Σ.Δ.Α.) δεν μπορούν να το αποψιλώσουν από τα ενδημούντα αγριόχορτα στα 1100 στρέμματα.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου εθελοντικές, κομματικές και άλλες οργανώσεις, δημοτικοί άρχοντες κ.α., παρελαύνουν με επικοινωνιακές εκδηλώσεις,  μέσα ενημέρωσης, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος βοούν, φωνάζουν δυνατά για τον επικρεμάμενο κίνδυνο, το θέμα φτάνει μέχρι και να αναφερθεί εμβόλιμα σε Συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων (ΣΥΝΕΔΡ.  ΡΞΗ΄ Δευτέρα  25 Ιουλίου 2016).
Την  25/01/2016 ο Α.Σ.Δ.Α. συντάσσει την 04/2016 Μελέτη ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Την 07/06/2016 εκδίδει προκήρυξη αρ. πρωτ.: 1600 με χρόνο διενέργειας διαγωνισμού την 14/06/2016.
Με την αρ. πρωτ. 26282/13-06-16 ο γράφων υποβάλλει παράκληση-πρόσκληση προς τον Δήμο Ιλίου κατά νόμο αρμόδιο να επιληφθεί στη μη ανταπόκριση-συμμόρφωση του φερομένου ως ιδιοκτήτη για έγκαιρη λήψη μέτρων πυροπροστασίας  , δήμο υπόχρεο (ως εντός των διοικητικών του ορίων), αυτεπάγγελτου καθαρισμού, επιβολής προστίμου και μήνυσης (Πυροσβεστική Διάταξη αριθ. 4/2012/ΦΕΚ /Β/1346/25-04-2012, άρθρο 94 . 26. Νόμου 3852/2010/ΦΕΚ/Α/87/07-06-2010). Την 06/07/2016, 22 ημέρες μετά, ο Δήμος Ιλίου απαντά ότι ήδη έχει αποψιλώσει τους «χώρους πέριξ» αλλά «και τους χώρους ιδιοκτησίας του εντός των ορίων αρμοδιότητάς του», παραπέμπει «στον φορέα που έχει την ιδιοκτησία του Πάρκου σήμερα», πληροφορεί «για την διαδικασία υλοποίησης της 04/2016 μελέτης εργασίας του Α.Σ.Δ.Α.»
Την 29/07/2016, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, εκδηλώνεται φωτιά στο Πάρκο, ο γρηγορών άξιος 10ος  Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών επεμβαίνει αποτελεσματικά και αποσοβεί την καταστροφή , διαπιστώνεται ότι δεν εγκαταστάθηκε  εργολάβος.
Με την αρ. πρωτ. 2244/22-07-2016 ο γράφων θέτει το θέμα της εργολαβίας στον Πρόεδρο του Α.Σ.Δ.Α. Αυθημερόν ο Γραμματέας του Α.Σ.Δ.Α. ενημερώνει τηλεφωνικά τον γράφοντα ότι ίσως και την επομένη Σάββατο 23/07 το πολύ την Δευτέρα 25/07 θα είχε εγκατασταθεί και θα εργαζόταν το συνεργείο του εργολάβου για την αποψίλωση και τον καθαρισμό του Πάρκου, προσκαλώντας τον να δει ιδίοις όμμασι. Όμως ο γράφων δεν είδε.
Την 02/08/2016 ο γράφων με ηλεκτρονικό του μήνυμα  προς τον Α.Σ.Δ.Α. παρακαλεί για απόκριση στην αιτούσα ενημέρωση επιστολή του. Στην αυθημερόν  τηλεφωνική κλήση από μέρους του  Προέδρου του Α.Σ.Δ.Α. ο γράφων ανέμενε να ακούσει « το συνεργείο έχει εγκατασταθεί και εργάζεται». Όμως δεν άκουσε.
Την επομένη 03/08/2016  o Α.Σ.Δ.Α. αποστέλλει την αρ. πρωτ.: 2370/01-08-2016 απαντητική, του Γενικού Διευθυντή υπογράφοντος, ενημερώνοντας «ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Ιλίου για την αποψίλωση και τον καθαρισμό του Πάρκου δεν επαρκεί για έναν χώρο έκτασης 1.000 στρεμμάτων, όπως αυτή του Πάρκου, και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση των εργασιών, που έχει ήδη προγραμματίσει» Σημείωση: η μελέτη και η εργολαβία αναφέρονται σε 635 στρέμματα.   
Την ώρα που γράφονται αυτές οι σκόρπιες αράδες, μεσημέρι 06Αυγούστου 2016, ήδη έχει δρομολογηθεί ο κατά νόμο νέος και πολυελπιδοφόρος  καθολικός διάδοχος του Πάρκου. Ο πολύτιμος εργολάβος αποψίλωσης και καθαρισμού ακόμη να φανεί…
Αγαπητέ Πρόεδρε του ΑΣΔΑ,
γιατί δεν επισπεύδετε;
Κοντά εφτά   μήνες δεν κατέστησαν  αρκετοί για τους υπόχρεους  να ανταποκριθούν στο ελάχιστο ζωτικό αναγκαίο, την έγκαιρη λήψη στοιχειωδών βασικών μέτρων πυροπροστασίας.
Παρά ταύτα ενίστανται ηχηρά στην κατ΄ εντολή λαού κατεπείγουσα ρύθμιση από την Βουλή των Ελλήνων. Για χρόνια συμμέτοχοι στη διοίκηση και τη διαχείριση, σημερινοί αυτόκλητοι σωτήρες επίδοξοι τιμητές, αμφιλεγόμενοι εκφραστές μονοσήμαντων έως ιδιοκτησιακών αντιλήψεων στην ανεκτίμητη όσο και αναντικατάστατη δημόσια λαϊκή περιουσία του Πάρκου.
Ο Δήμαρχος Ιλίου τοποθετούμενος κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου ρύθμισης του Πάρκου στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, υπεραμύνεται υπερθεματίζοντας του Α.Σ.Δ.Α., επαναλαμβάνει την πολυπροβληθείσα πρότασή του να περιέλθει το Πάρκο στο Δήμο του, προκρίνει την τοπική αυτοδιοίκηση ως και μόνη ικανή να το διαχειριστεί, αναφέρεται στις δημοτικές αρμοδιότητες για τις χρήσεις γης και αδειοδότηση καταστημάτων, υπερτονίζει την ανάγκη εξοπλισμού εκατομμυρίων για τη συντήρηση του Πάρκου, ενίσταται για την άντληση χρημάτων από τους Κ.Α.Π. των Δήμων, εγκαλεί την κεντρική διοίκηση για σφιχταγκάλιασμα στην αυτοδιοίκηση (…φαίνεται η κεντρική διοίκηση να θέλει να ποτίζει τα πλατάνια και τις πικροδάφνες του Πάρκου… είπε), εκφράζει πρόθεση να μη συμμετέχει με εκπρόσωπό του στη διοίκηση του νέου φορέα.
Όλα τούτα ας τα έχει υπόψη του ο νέος φορέας διαχειριστής και ας ξεκαθαρίσει από την αρχή μια και καλή στο τραπέζι της πρωτοσυνεδρίασης του νέου άξιου διοικητικού συμβουλίου του, εισηγούμενος: “Όσοι θεσμικοί εκπρόσωποι παριστάμεθα εδώ σήμερα, ήρθαμε για να δώσουμε, και μόνο για να δώσουμε, και όχι για να πάρουμε. Όποιος τυχόν έχει κάτι διαφορετικό κατά νου, είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί απαρχής, εδώ και τώρα”. Θα τον συμβούλευα να εξαντλήσει το επιχειρηματικό του σχέδιο με πρόβλεψη κάλυψης αναγκών εξ ιδίων και εκ των ένδον. Η ιστορία κατέδειξε ότι η «πολύ έξωθεν βοήθεια» έβλαψε πολύ σοβαρά το Πάρκο.
Αγαπητέ Δήμαρχε του Ιλίου,
Το Πάρκο αυτό δεν είναι δημοτικό παρτέρι με πικροδάφνες και πλατάνια! Είναι κάτι πολύ πιο μείζον, ολικά ποιοτικό, περιβαλλοντικό αξιακό πολυσύνθετο αποτύπωμα, διακριτό διατηρητέο ιστορικό ελληνικό φυσικό αγροτοπολιτισμικό μνημείο από βαυαροκρατίας, ολικό σύμβολο αξιοπρέπειας για τους οριακού εισοδήματος κατοίκους της πολύπαθης και με τα σωρευμένα προβλήματα Δυτικής Αθήνας, υπεραυτόφωτος  γίγαντας τιτάνας απέραντης  ακόρεστης δίψας μπροστά στη δημοτική ποτίστρα νανο-υδροφόρα σας. Κάτι τέτοιες αβασάνιστες απαξιωτικές θεωρήσεις το έφεραν στη σημερινή άρρωστη κατάσταση.
Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.)περιορίζεται στη διαφύλαξη των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) των Δήμων, λες και το μοναδικό ξεχωριστό  υπερτοπικό μητροπολιτικό περιβαλλοντικό αστικό Πάρκο δεν έχει σχέση με τους καλουμένους να συνεισφέρουν δήμους και τις τοπικές κοινωνίες των ανθρώπων της Αττικής.
Αγαπητέ Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,
Οι Κ.Α.Π. των  Μελών σας στην περιοχή δεν μπόρεσαν να αποψιλώσουν το Πάρκο από τα αγριόχορτα, αν μη τι άλλο για να διαφυλάξουν, όπως πρωτογενώς οφείλουν,  την πυροπροστατευτική ασφάλεια των δημοτών τους και των περιουσιών τους από τον επικρεμάμενο πολύ σοβαρό κίνδυνο στο κέντρο του αστικού ιστού της πυκνοδομημένης πολυπληθούς ευρύτερης περιοχής. Για εμάς εδώ, δυτικά του Κηφισού, στην πίσω μεριά της μητρόπολης, το Πάρκο αυτό είναι το καμάρι μας, είναι το στολίδι μας, είναι ζαφειρόπετρα του καθολικού πολιτισμού μας. Και σήμερα είναι ο μεγάλος υπό εγκατάλειψη αβοήθητος πληγωμένος ασθενής. Σας καλώ να αναθεωρήσετε, να σαλπίσετε προσκλητήριο πολύτιμης συμμετοχικής συνεισφοράς στην άξια συνέλευση των Μελών σας στην Αττική γη, να μετέλθετε την καταξιωμένη ιατρική σας δεξιότητα για να αποκαταστήσουμε και να αφυπνίσουμε αυτόν τον καλοκάγαθο λαμπερό και με τα τόσα πολυπαραγωγικά φυσικά χαρίσματα γονατισμένο ληθαργούντα γίγαντα. Και να είστε βέβαιος ότι θα μας το ανταποδώσει στο γεωμετρικά πολύ πολλαπλάσιο.
Ψηφίστηκε στις 04/08 στη Βουλή ο νόμος με τον οποίο συνιστάται νέος «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας “Αντώνης Τρίτσης”». Η ρύθμιση δείχνει να τολμά να επιχειρήσει ολοκληρωμένη διευθέτηση ενός χρόνιου ζητήματος που έφερε το Πάρκο σε οριακή κατάσταση. Το Πάρκο χρειάζεται επειγόντως  καθολικό  «αγροφύλακα», άνθρωπο  αποκλειστικής απασχόλησης προκειμένου να αποκατασταθεί, ως Πάρκο και ως Φάκελος, και σταδιακά να μετεξελιχθεί στο Πάρκο που όλοι οραματιζόμαστε. Ισχυρός αρμόδιος που με την αμέριστη στήριξη όλων θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο χάος, να δρομολογήσει την καίρια αλλαγή σελίδας, να σταθεί αποτελεσματικά παραγωγικά όρθιος απέναντι «σε όλο αυτό». Και φαίνεται να τον αποκτά.
Στα 14 χρόνια που παρήλθαν μοντέλα διοίκησης και θεσμικοί εμπλεκόμενοι δοκιμάστηκαν εξαντλητικά και καθολικά απέτυχαν. Προβάλλεται πανταχόθεν ως κύρια αιτία το έλλειμμα σταθερής, ασφαλούς και επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης. Διαφωνώ. Ως κύρια αιτία κρίνω το ότι αντιμετωπίστηκε σαν πάρεργο, δεύτερη και τρίτη απασχόληση, παραμάγαζο που κατέληξε ξέφραγο αμπέλι.
Ο μοναδικός και διακριτός ιστορικός, αστικός μητροπολιτικός, περιβαλλοντικός, οικολογικός, πολιτισμικός και κοινωνικός χαρακτήρας του Πάρκου απαιτεί ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση, προηγμένη επαγγελματική διαχείριση υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, σταδιακή οικοδόμηση μετεξέλιξης σε περιβαλλοντικό σημείο ολικής ποιότητας, ένα ινστιτούτο αειφορίας αστικού και φυσικού περιβάλλοντος μηδενικών εκπομπών.
Το παραλάβαμε από τους προπάτορες με τη ρητή εντολή να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, για την αδιάσπαστη ελληνική συνέχεια.
Καιρός να φανούμε αντάξιοι, να στείλουμε ένα μήνυμα στα πέρατα της οικουμένης όλης, ότι η Ελλάδα και ο Λαός της δεν γονάτισαν, μπορούν να φροντίσουν το Μεγάλο Πάρκο τους.
Ο Βαγγ. Κεφάλας είναι πολιτικός και διοικητικός επιστήμονας
Κατοικεί στην περιοχή του Πάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου