Σελίδες

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

(ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ) Τα οικόπεδα της συναλλαγής ! της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη




Στο εδώλιο 26 δημοτικοί σύμβουλοι και οι 4 φερόμενοι ως ιδιοκτήτες - Ξεκινά αύριο η δίκη για τις παρατυπίες στην αγορά ακινήτων επί δασικής έκτασης στη Γλυφάδα.

Αντιμέτωπα με βαρύτατες κατηγορίες βρίσκονται 26 μέλη του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου επί δημαρχίας του “πράσινου” Κ. Κόκκορη και τέσσερις φερόμενοι ως ιδιοκτήτες οικοπέδων σε δασική έκταση της Γλυφάδας.
Η υπόθεση αφορά παρατυπίες στη διαδικασία απευθείας αγοράς και στο ύψος του τιμήματος, καθώς οι Αρχές συγκρίνουν την τιμή της αγοράς (8,7 εκατ. ευρώ) με το τίμημα της απαλλοτρίωσης (5,9 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η διαφορά των 2,8 εκατ. ευρώ καταλογίζεται ως η ελάχιστη βλάβη, που υπέστη ο δήμος από τη συμπαιγνία των φερόμενων ως ιδιοκτητών και δημοτικών συμβούλων. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος όμως δεν θα καθίσει στο εδώλιο, αφού η Βουλή δεν ήρε τη βουλευτική του ασυλία, παρότι την περίοδο, που το δικαστήριο εξετάζει, διατελούσε και δημοτικός σύμβουλος και είχε ψηφίσει υπέρ της αγοράς. Η δίκη πρόκειται να γίνει αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Μετά από 35 χρόνια απαλλοτρίωσης...

Το 1969, με βασιλικό διάταγμα επεκτάθηκε το σχέδιο πόλης της Γλυφάδας προς την περιοχή “Πυρνάρι - Παλαιοχώρι - Καρβελά”, όπου βρίσκεται μεγάλη έκταση του Δημοσίου (28.290 στρ), η οποία είναι καταπατημένη με ασαφή τα όρια των καταπατήσεων. Σε αυτήν υπάγονται και τα δύο οικόπεδα (Ο.Τ. 464 έκτασης 3.459,72 τ.μ. και Ο.Τ. 477 έκτασης 3.346,09 τ.μ.), τα οποία τότε δεσμεύτηκαν με απαλλοτρίωση, για να γίνουν πλατεία και παιδική χαρά. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως δασική και ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το 2004, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες μετά από 34 χρόνια και 7 μήνες, που διήρκησε η απαλλοτρίωση, προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και με απόφασή του ζητούσε από τη διοίκηση να προβεί είτε σε τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου προκειμένου να αρθεί η απαλλοτρίωση είτε να επιβληθεί νέα αναγκαστική απαλλοτρίωση. Το 2010, η Διεύθυνση Πολεοδομίας Γλυφάδας ζήτησε από τον δήμο εντός διμήνου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Στα 5,9 εκατ. ευρώ προσδιοριζόταν το τίμημα της απαλλοτρίωσης

Τον Αύγουστο του 2010, το τότε δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο τον Γ. Θεοδωρόπουλο, ενέκρινε την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης, ώστε το Ο.Τ. 464 να χρησιμοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος και το Ο.Τ. 477 για παιδική χαρά. Με βάση προηγούμενη απαλλοτρίωση που είχε γίνει στην περιοχή Καρβελά για κοινόχρηστο χώρο το τίμημα είχε προσδιοριστεί στα 868 ευρώ ανά τ.μ. Συνεπώς, με αυτή την τιμή θα γινόταν η επανεπιβολή απαλλοτρίωσης, η οποία και για τα δυο οικόπεδα θα ανερχόταν στα 5.907.443,8 ευρώ. Η διαδικασία νέας απαλλοτρίωσης δεν προχώρησε γιατί, το 2011, η νέα διοίκηση του δήμου με δήμαρχο τον Κ. Κόκκορη δεν απέστειλε στις υπηρεσίες τα απαιτούμενα έγγραφα. Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες είχαν στενές σχέσεις με τον Κ. Κόκκορη, με την κόρη του ενός να έχει διοριστεί αντιδήμαρχος Οικονομικών και να εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο την αγορά των οικοπέδων έναντι 8,7 εκατ. ευρώ.

Δεν σταματά την απαλλοτρίωση, αλλά δρομολογεί την αγορά με τίμημα 8,7 εκατ. ευρώ

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κ. Κόκκορης αντί να προχωρήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης, την “πάγωσε” γιατί δεν μπορούσε να την ανακόψει και δρομολόγησε την απευθείας αγορά ακινήτων. Αυτό προκύπτει από το γεγονός τον Μάιο του 2013 εκδόθηκαν αποφάσεις του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού για την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης των δυο ακινήτων με βάση την αρχική διαδικασία απαλλοτρίωσης επί της προηγούμενης δημαρχίας του Γ. Θεοδωρόπουλου. Σημειωτέον ότι ενώ τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας έπρεπε να τον κάνει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, αυτή έγινε από ιδιώτες δικηγόρους και υπάρχει περίπτωση ο Δήμος Γλυφάδας να αγόρασε καταπατημένη γη από ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Ο Κ. Κόκκορης ζήτησε από ιδιώτες, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, να προσδιορίσουν την τιμή αγοράς των οικοπέδων, η οποία για το Ο.Τ. 464 ανερχόταν στα 1.530 ευρώ/τ.μ. και το Ο.Τ. 477 στα 1.511 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το Νοέμβριο του 2011 και μετά από διαπραγματεύσεις του Κ. Κόκκορη με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες το τίμημα “πέφτει” στα 1290 ευρώ/ τ.μ. Ωστόσο, η δέσμευση των 8.779.494,2 ευρώ γίνεται με την αιτιολογία της απαλλοτρίωσης και όχι της απευθείας αγοράς, ενώ στον προϋπολογισμό του δήμου είχαν εγγραφεί πιστώσεις 6.295.400 ευρώ και για τα δύο ακίνητα. Μένει να διερευνηθεί για ποιο λόγο το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε δωρεά του ποσού των 272.232,40 ευρώ εκ μέρους των φερόμενων ως ιδιοκτητών.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει την αγορά των οικοπέδων

Αφού “διορθώνονται” οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη δέσμευση των 8.779.494,2 ευρώ, τα εντάλματα αποστέλλονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος τα απορρίπτει εντοπίζοντας παρατυπίες στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Συγκρίνει, μάλιστα, το τίμημα της απαλλοτρίωσης (868 ευρώ/τ.μ.) με την τιμή πώλησης (1290 ευρώ/τ.μ.) επισημαίνοντας “υπέρμετρη επιβάρυνση του δήμου”. Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι εντοπίζει πως η διαδικασία της απαλλοτρίωσης δεν έχει αρθεί! Εν τω μεταξύ ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων.
Όμως, αυτή η εξέλιξη δεν γίνεται γνωστή στο ανώτερο επίπεδο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το κλιμάκιο, με αποτέλεσμα αυτό να παραπλανηθεί και να εγκρίνει τα εντάλματα για την καταβολή τιμήματος στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, υποστηρίζοντας ότι “από την αγορά δεν προκύπτει αδικαιολόγητη επιβάρυνση του δήμου”. Έτσι, την 6η Αυγούστου 2016, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγκάζεται να εγκρίνει τα εντάλματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά των ακινήτων. Ωστόσο, δυο μέρες αργότερα, ο δήμος αποστέλλει στον επίτροπο του Ελεγκτικού την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων! Εάν η απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε σταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτό δεν είχε εγκρίνει τα εντάλματα και θα είχε ακυρωθεί η αγορά των οικοπέδων.

Καθοριστική η παρέμβαση του γενικού Επιτρόπου Επικρατείας

Εντοπίζοντας την ακυρωτική απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας ζητά ανάκληση της απόφασης κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου γιατί “εσφαλμένα δέχθηκε ότι δεν υπάρχει αδικαιολόγητη επιβάρυνση του δήμου από την προσδιορισθείσα τιμή ανά τ.μ. των οικοπέδων, η οποία καθορίστηκε με απόφαση δημοτικού συμβουλίου το 2010 για την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης στα 868 ευρώ ανά τ.μ. σε σύγκριση με τα 1290 ευρώ/τ.μ. της αγοράς”. Η υπόθεση έφθασε έως το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διερευνηθεί το ύψος του τιμήματος, ενώ μετά από συνεχείς καταγγελίες παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη και η υπόθεση δικάζεται αύριο.
 http://www.avgi.gr/article/10813/7871290/ta-oikopeda-tes-synallages#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου