Σελίδες

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

«Να πιάνουν καλύτερα τα κινητά, μην πάθουμε όμως και καρκίνο» συνέντευξη της κ. Πίτσας Κάτσικα στην ΑΥΓΗ


Τις τελευταίες ημέρες η διαδημοτική πρωτοβουλία Δράση για την Προστασία από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία έχει σηκώσει ψηλά το θέμα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στον αστικό ιστό. Ο λόγος είναι ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και Περιεχόμενο Χρήσεων Γης», το οποίο, όπως σημειώνει η πρωτοβουλία, επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας παντού. Δηλαδή σε χώρους αποκλειστικής ή αμιγούς ή γενικής κατοικίας.

Εξηγώντας το σκεπτικό του κινήματος, που περιλαμβάνει κατοίκους από 14 Δήμους, η Πίτσα Κάτσικα, μέλος της πρωτοβουλίας, λέει στην «Α»: «Δεν είμαστε ενάντια στην τεχνολογική εξέλιξη. Να πιάνουν καλύτερα τα κινητά, μην πάθουμε όμως και καρκίνο».
Στο σχέδιο του Π.Δ. (άρθρο 18 παρ. 2) αναφέρεται ακόμη ότι κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό των χρήσεων γης, όπως π.χ. περιοχές αποκλειστικής ή αμιγούς ή γενικής κατοικίας, η μόνη ειδική χρήση που «δεν δύναται να εξαιρεθεί» είναι «η εγκατάσταση κατασκευών κεραιών κινητής τηλεφωνίας και των συνοδών τους έργων υποδομής», δηλαδή των γνωστών σε όλους μας κεραιών κινητής τηλεφωνίας και σταθμών βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Οι αρνητικοί όροι που υπογραμμίζει η πρωτοβουλία έχουν πολλαπλάσια αρνητική επίδραση γιατί, όπως εξηγείται από την πρωτοβουλία, δεν έχει προηγηθεί αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπως και δραστική μείωση των ορίων της αποδεκτής εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΗΜΑ) αυτών, στο 10% των ισχυόντων ορίων σε πρώτη φάση, κάτι το οποίο έχουν ήδη κάνει άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Αυστρία. Στην Ιταλία η επιτρεπτή ακτινοβολία είναι 6V ανά μέτρο, τη στιγμή που στην Ελλάδα, όπως λέει η Π. Κάτσικα, κυμαίνεται μεταξύ 35 έως και 50V.

Ρυθμίσεις Βορίδη

Επί υπουργίας Μάκη Βορίδη ψηφίστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκόλυναν πολύ τις εταιρείες να βάλουν κεραίες. Αν ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις, οι εταιρείες δεν θα έχουν κανένα πλέον εμπόδιο. Το 2011 ο Μ. Βορίδης έλεγε: «Οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης κεραιών που υπήρχαν μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει σε ανάσχεση των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα». «Πρέπει να διευκολυνθεί η δραστηριοποίηση των εταιρειών που ήδη έχουν επενδύσει πολλά χρήματα».
Κάπως έτσι, η εγκατάσταση, που έπαιρνε από 2 έως 3 χρόνια, μειώθηκε σε 4 μήνες και δόθηκε περιθώριο 2 χρόνων για νομιμοποίηση 6.000 παράνομων κεραιών. Παράλληλα, καταργήθηκαν τα όρια για την απόσταση που έχουν οι κεραίες για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ακόμη και για τα σχολεία. Στη συνέχεια προστέθηκε κι άλλος νόμος που επέβαλε και παράβολο σε όποιον προχωρούσε σε καταγγελία για παράνομη εγκατάσταση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ζει στη δική της γειτονιά η Π. Κάτσικα, στο νέο τέρμα Αμαρουσίου. «Έχει τοποθετηθεί μία κεραία κοντά μας σε καμινάδα και επίκειται να μπει άλλη μία. Αυτή που θέλουν να βάλουν είναι ακριβώς πάνω από παιδική χαρά».
Η πρωτοβουλία εντείνει τις προσπάθειές της για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε ψήφισμα στο Avaaz με τίτλο «Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας: Απόσυρση παραγράφου για κεραίες κινητής τηλεφωνίας από Π.Δ. (28-2-17), μείωση ορίων ΗΜΑ».
Τα βασικά αιτήματα είναι η απόσυρση της παραγράφου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας από το Π.Δ., η αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, η μείωση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και η επιβολή περιορισμών και αποστάσεων ασφαλείας προς όφελος των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου