Σελίδες

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Οι Σλοβένοι ξέρουν πώς να αξιοποιούν τα... μπάζα

Δύο τόνους σκουπιδιών ανά άτομο παράγει κάθε χρόνο ο κατασκευαστικός τομέας στην Ευρώπη.
Η Αλένκα Μάουκο Πράνζιτς είναι υπεύθυνη για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rebirth, μια πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης, που έχει ως στόχο την επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών:
«Στον κατασκευαστικό τομέα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανακυκλωμένα απόβλητα. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό από την άποψη ότι μέχρι το 2020, πρέπει να πετύχουμε τον στόχο να ανακυκλώνουμε το 70% των υλικών που μένουν από τις κατασκευές και τις κατεδαφίσεις».

Όπως αναφέρει το  Εuronews σε σχετικό του αφιέρωμα, στα νοτιοανατολικά του Μάριμπορ υπάρχει μια τεράστια χωματερή. Η απόδειξη ότι αυτή η περιοχή είναι τώρα ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας, είναι ότι τόνοι τσιμέντου και σιδήρου ανακυκλώνονται πλήρως:
«Το τσιμέντο θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε εργασίες ασφαλτόστρωσης, ενώ επεξεργαζόμαστε ξανά τον σίδηρο και τον χρησιμοποιούμε ως νέο προϊόν» εξηγεί ο μηχανικός Μίτια Στράζναρ.
Ποια απόβλητα μπορούν να ανακυκλωθούν και πόσο σημαντικό είναι αυτή η διαδικασία να γίνεται κοντά στο χώρο της απόρριψης; Και τέλος ποιο είναι το κόστος της ανακύκλωσης;
Εκατοντάδες σλοβένοι επιχειρηματίες συμμετείχαν σε συζητήσεις και εργαστήρια, στο πλαίσιο του προγράμματος για να μάθουν τις νέες πρακτικές και να επιλύσουν τις απορίες που είχαν.
Ο Μίρκο Σπρίντζερ είναι μηχανικός, ειδικός στην ανακύκλωση στον κατασκευαστικό τομέα. Έχει αναλάβει να λύσει τις απορίες τους:
«Με την εμπειρία και τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, οι επιχειρηματίες έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης. Έχουμε βρει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στο αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνουμε, έχουμε επικεντρωθεί στον συνδυασμό διαφορετικών τύπων αποβλήτων από διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα από τους τομείς των κατασκευών, της βιομηχανίας, των δημόσιων υπηρεσιών και της διαχείρισης του νερού».
Ένα καλό νέο για το περιβάλλον είναι ότι ο αριθμός των παράνομων χωματερών στη Σλοβενία έχει μειωθεί δραστικά:
«Υπάρχει αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης των αποβλήτων από τις κατασκευές και τις κατεδαφίσεις κατά 10% και ταυτόχρονα υπάρχει 1,5% εξοικονόμηση φυσικών πόρων» εξηγεί η Αλένκα Μάουκο Πράνζιτς.
Το πρόγραμμα Rebirth συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. που τα τελευταία 25 χρόνια υποστηρίζει πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τις δράσεις για το κλίμα και την προστασία της φύσης.
Ένα κάλεσμα για νέες επιχειρηματικές προτάσεις ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου. Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο είναι το νέο Πρωτόκολλο για απόβλητα από Κατασκευές και Κατεδαφίσεις της Ε.Ε.
Το γεγονός ότι ο κατασκευαστικός τομέας προωθεί την κυκλική οικονομία είναι εξαιρετικό νέο. Το κέρδος είναι διπλό. Υπάρχουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ταυτόχρονα ωφέλεια για το περιβάλλον.
ΠΗΓΗ:  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/oi-slobenoi-kseroyn-pos-na-aksiopoioyn-ta-mpaza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου