Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Απορρίμματα στο «Economist» Της Ρένας Δούρου*




Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που όμως έρχεται στο προσκήνιο μόνο όταν φθάνουμε στο σημείο να απειλείται η δημόσια υγεία. Οι πολίτες έχουν διαπαιδαγωγηθεί -με ευθύνες συγκεκριμένων- να αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των απορριμμάτων ως μια διαδικασία που αρχίζει και τελειώνει με την αποκομιδή.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη γιατί η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει σοβαρό παράγοντα δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας. Τίποτε όμως από αυτά δεν υπάρχει στην επιχειρηματολογία ενός κόμματος που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρέφει φιλοδοξίες ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών.
Ούτε τεκμηριωμένη γνώση ούτε προτάσεις ανιχνεύονται στις συνθηματολογικές και ρηχές παρεμβάσεις του αρχηγού της Ν.Δ. για τα απορρίμματα και όχι μόνο γι’ αυτά, όπως διατυπώθηκαν στη διεθνή συνάντηση του βρετανικού Economist.
Άγνοια; Συνειδητή παραπληροφόρηση;
Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ή να μην έχει ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με τη σημασία που έχουν για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα οι εγγυημένες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, και μάλιστα με δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα;
Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ή να μη έχει ζητήσει να ενημερωθεί από τους βουλευτές του της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής για το τι σηματοδοτούν αυτού του είδους οι συμφωνίες, λειτουργώντας εγκλωβιστικά για το δημόσιο συμφέρον καθώς θέτουν ως προϋπόθεση την τροφοδοσία με συγκεκριμένες ποσότητες σύμμεικτων (μη ανακυκλωμένων) απορριμμάτων των ιδιωτικών εγκαταστάσεων προκειμένου αυτές να αποδίδουν κέρδη στους ιδιοκτήτες τους;
Πώς είναι δυνατόν να αγνοεί ότι τέτοιου συμφωνίες αντιβαίνουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Μέχρι πότε θα επιλέγει έναν ευρωπαϊσμό α λα καρτ, επιδεικνύοντας οπορτουνισμό και τυφλότητα;
Ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων -όπως άλλωστε όλοι οι κρίσιμοι τομείς- δεν προσφέρεται για τις μανιχαϊστικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που επιχειρεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαιτεί γνώση του αντικειμένου, κατανόηση των ιδιαίτερων πτυχών του, μακριά από προκρούστειες λογικές ιδεοληπτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. την παρουσίαση της ιδιωτικοποίησης της διαδικασίας διαχείρισης των απορριμμάτων ως θαυματουργή λύση που προσφέρει αυτομάτως «χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς φαινόμενα ταλαιπωρίας ούτε των πολιτών ούτε των εργαζομένων». Πρόκειται για μία, το λιγότερο, απλοϊκή προσέγγιση.
Το θέμα δεν θα ήταν τόσο σημαντικό αν δεν αφορούσε κάποιον που οφείλει, ως εκ της θεσμικής του θέσεως, να είναι ενήμερος και να γνωρίζει.
Η εμπειρία μας στην Περιφέρεια Αττικής εδώ και δυόμισι χρόνια μας έχει δείξει ότι απαιτείται μέθοδος και σύστημα, συνεργασία με τους δήμους, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για εκείνη την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων που σέβεται τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, το δημόσιο συμφέρον, μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων, τα οποία έχουν ενταχθεί στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής.
Και αυτή δεν είναι μια εύκολη ή αυτονόητη διαδικασία. Ήταν μια διαδικασία που ξεκινήσαμε αμέσως μόλις αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας με στόχο να εγκαθιδρύσουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, μακριά από την πεπερασμένη μέθοδο της ταφής, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οδηγείται το 81% των απορριμμάτων των δήμων, έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.
Ολοκληρώσαμε, σε συνεργασία με τους δήμους, τη διαδικασία αναθεώρησης, η οποία εκκρεμούσε από το 2006, και από τον Δεκέμβριο του 2016 η Αττική διαθέτει πλέον νέο νομικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της εγγύτητας, της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ex ante αιρεσιμότητα - την προϋπόθεση δηλαδή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Συμβάλαμε έτσι ώστε να τεθούν τα θεμέλια για την εμπέδωση εκείνης της νοοτροπίας που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης του μεγάλου στοιχήματος και πρόκλησης ταυτόχρονα. Λειτουργήσαμε δηλαδή με αίσθηση ευθύνης, με σύστημα, με μεθοδικότητα και με συντονισμένο τρόπο.
Με τον τρόπο δηλαδή που, από ό,τι φαίνεται, είναι παντελώς άγνωστος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι πορευθήκαμε μέχρι σήμερα, αλλάζοντας το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη βάση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βάζοντας τα θεμέλια για μια νέου τύπου διαχείριση. Πράγματα προφανώς αδιανόητα για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
* Η Ρένα Δούρου είναι περιφερειάρχης Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου