Σελίδες

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Είναι λάθος η «εκτεταμένη εκσκαφή» στον ΧΥΤΑ της Φυλής.



Η  εξάντληση των υφιστάμενων  κυττάρων στον ΧΥΤΑ Φυλής είναι κυριολεκτικά θέμα ημερών. Έτσι ο ΕΔΣΝΑ έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα τελευταία διαθέσιμα κύτταρα (Β3 και Β6 ) πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης όπως έχει καταγγείλει και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στη Διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ (α.π. 34179/31.7.2017) και στους επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Με την έγκριση της ΑΕΠΟ από την Διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ φαίνεται να «καλύπτεται τυπικά» ο ΕΔΣΝΑ,  αλλά εδώ είναι που προκύπτουν τα σοβαρά ερωτηματικά και ανοίγει η σοβαρή συζήτηση για το περιεχόμενο της άδειας.
Με ποιανού ευθύνη είχε επεκταθεί παράνομα ο ΧΥΤΑ (κάτι που φάνηκε  με την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου) και έπρεπε να ληφθεί η κατάλληλη αδειοδότηση προκειμένου  να «νομιμοποιηθεί» η επέκταση;
Τι είναι  άραγε η «εκτεταμένη εκσκαφή» που αναφέρεται στην άδεια χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για το περιεχόμενο και το μέγεθος του έργου;

Ο  ΕΔΣΝΑ θα κάνει μια τεράστια δαπάνη με εκσκαφές , εκβραχισμούς μεταφορές υλικών κλπ, για να βάλει στο κενό που θα δημιουργηθεί,  σκουπίδια και να κερδίσει έτσι ορισμένους (ελάχιστους) μήνες ζωή στο συγκεκριμένο κύτταρο .
Το να σπας βράχους για να τους γεμίσεις με σκουπίδια είναι ακραίος παραλογισμός.
Το ερώτημα είναι πως ο ΕΔΣΝΑ θα πάρει απόφαση για «εκτεταμένη  εκσκαφή» και πως θα κάνει μια τεράστια δαπάνη χωρίς να παίρνει υπ όψη την βασικότερη των παραμέτρων  που είναι ο λόγος κόστους –οφέλους για το έργο;
Δεν πρέπει να αναλυθούν  τα αναμενόμενα οφέλη από την προτεινόμενη επένδυση της εκτεταμένης εκσκαφής  ώστε να εξεταστούν και οι  εναλλακτικές  λύσεις  που υπάρχουν; 
Μήπως με τα ίδια (ή και λιγότερα) χρήματα μπορούν να γίνουν νέοι ασφαλείς χώροι τελικής διάθεσης στην Αττική;
 Όσο περισσότερο τα οφέλη υπερβαίνουν το κόστος, τόσο περισσότερο θα ωφεληθούν οι πολίτες της Αττικής . Αυτά πρέπει να παίρνουμε υπ όψη όταν παίρνουμε τις αποφάσεις.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλχημείες τύπου εκτεταμένης  εκσκαφής.
Το υπαρκτό πρόβλημα της «έλλειψης χώρων»  τελικής διάθεσης μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με γενναίες και κοινωνικά δίκαιες αποφάσεις.
Οι αποφάσεις για «βαθιές εκσκαφές» δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά  αντιθέτως δημιουργούν πολλά και ποικίλα προβλήματα .
Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη. Η Ρένα Δούρου δεν πρέπει να κάνει δεκτές τέτοιου τύπου «εισηγήσεις του ποδαριού»  υπηρεσιακών παραγόντων του ΕΔΣΝΑ πού την εκθέτουν και την ίδια .
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αφού μάθουμε τον προϋπολογισμό και τις «λεπτομέρειες» της μελέτης. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου