Σελίδες

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ασπρόπυργος: Ζώα, Άνθρωποι και Τοξικά του Γιώργου Λιάλιου



Οι λέξεις είναι λίγες για να περιγράψουν την εικόνα: τοξικά απόβλητα, σκουπίδια, μπάζα, νεκρά ζώα, όλα μαζί να σχηματίζουν ένα τεράστιο λόφο που φθάνει σε ύψος τα 5 μέτρα. Ακριβώς δίπλα, μια στάνη με οικόσιτα ζώα, να τρέφονται μέσα από τα σκουπίδια. Και λίγο πιο εκεί, σε ένα παράπηγμα, να ζει μια τετραμελής οικογένεια.

Η τριτοκοσμική –από κάθε άποψη– κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι πριν από λίγες ημέρες στον Ασπρόπυργο οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος ξεπερνά κάθε φαντασία. Οι επιθεωρητές είχαν δεχθεί καταγγελία ότι σε ιδιωτικό οικόπεδο είχε δημιουργηθεί μια μικρή χωματερή, η οποία όπως αποδείχθηκε έφθανε τα 5 στρέμματα. Συνοδεία των ανθρώπων του τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Αττικής και κλιμάκιο της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο και ήρθαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση πολύ χειρότερη από ό,τι είχαν φανταστεί:
Στο κέντρο του περιφραγμένου οικοπέδου βρίσκονταν πλαστικές δεξαμενές με υπολείμματα πετρελαιοειδών, τα οποία διέρρεαν σε παρακείμενο ρέμα. Δίπλα, ένα βουνό από σκουπίδια και μπάζα. «Σκάβοντας», προκειμένου να λάβουν δείγματα, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν υπολείμματα τοξικών, νεκρά ζώα, ζωικά απόβλητα, σκουπίδια όλων των ειδών. Σε γειτονικά σημεία υπήρχαν μεγάλες τρύπες διανοιγμένες στο χώμα, μέσα στις οποίες ήταν θαμμένα απόβλητα.
Μέσα σε αυτή την τοξική βόμβα υπήρχε μια μικρή στάνη, με κατσίκια και γουρούνια (τα οποία έβοσκαν στα σκουπίδια) και σε μικρή απόσταση τα παραπήγματα στα οποία κατοικούσε μια τετραμελής οικογένεια (με δύο παιδιά ηλικίας 10 και 17 ετών). Αντιλαμβανόμενος την άφιξη της αστυνομίας, ο ηλικιωμένος πατέρας διέφυγε, ωστόσο στη συνέχεια παραδόθηκε στις Αρχές, καθώς η σύζυγός του δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί. Συνελήφθη από τις αρχές στον Ασπρόπυργο με τη διαδικασία του αυτόφωρου και θα του αποδοθούν καταγγελίες για υποβάθμιση περιβάλλοντος.
Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα συμβεί με όλα όσα ανακάλυψαν οι Αρχές. Οπως ορίζει η νομοθεσία, το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας θα ενημερώσει την περιφερειακή επιτροπή αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημιάς (ΠΕΑΠΖ), η οποία με τη σειρά της θα εκτιμήσει το κόστος της αποκατάστασης. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς αυτή θα χρηματοδοτηθεί, καθώς το κόστος είναι υψηλό και προφανώς ξεπερνά τις δυνατότητες του ιδιοκτήτη του οικοπέδου. Το πιθανότερο είναι να καλυφθεί προσωρινά από το Πράσινο Ταμείο και στη συνέχεια να αναζητηθεί λ.χ. μέσω της εφορίας (με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»). Παράλληλα, το τμήμα Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Αττικής διεξάγει έρευνα για να εντοπίσει την προέλευση των τοξικών. Ενα από τα ενδεχόμενα που διερευνώνται είναι να προέρχονται από επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής (ακόμα και γειτονικών νομών), οι οποίες να πλήρωναν τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου για να εγκαταλείψουν εκεί τα απόβλητά τους. Τέλος, άγνωστο είναι αν θα παρέμβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες για την απομάκρυνση των ανηλίκων από τον χώρο της τοξικής χωματερής.

Δεκάδες υποθέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Τα τελευταία χρόνια τόσο η Περιφέρεια όσο και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν ερευνήσει δεκάδες υποθέσεις «ιδιωτικών» χωματερών στον Ασπρόπυργο, κοντά ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Οι υποθέσεις αυτές έρχονται στο φως συνήθως μετά μια καταγγελία, ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ταυτοποιηθεί η πηγή προέλευσης αν οι απορρίπτοντες δεν «συλληφθούν» επ’ αυτοφώρω.

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου