Σελίδες

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Μπράβο στην Χ. Καφαντάρη: Θετική ανταπόκριση του υπουργείου για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πάρκο Τρίτση

Εν αναμονή της δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Θετική ήταν η ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πάρκο Τρίτση.
«Δεν θα επιχειρηματολογήσω υπέρ των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Για όλα αυτά που είπατε υπερθεματίζω κι εγώ. Στην Αττική γνωρίζετε ότι υπάρχουν τέσσερα τέτοια κέντρα, στην Αργυρούπολη, στη Δραπετσώνα, στο Λαύριο και στην Ελευσίνα.
Ως προς τη λειτουργία του ΚΠΕ στο Πάρκο «Τρίτσης», τα καλά νέα είναι ότι είναι στο γραφείο μου προς υπογραφή. Το έλεγξα σήμερα το πρωί. Έχει περάσει από όλες τις υπηρεσίες. Ξέρετε, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, άρα σημαίνει ότι θα φύγει από το γραφείο μου αύριο ή μεθαύριο, αφού κάνουμε τους τελικούς ελέγχους και θα προχωρήσει στη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κ.λπ., άρα προφανώς έχουμε κάνει αποδεκτό το αίτημα και ελπίζουμε να έχει θετικές επιπτώσεις και στην περιοχή και στην τοπική κοινωνία.», ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στην σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη.
Δείτε το βίντεο:

Η συζήτηση στη Βουλή:
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:
Πρωτολογία
Καλησπέρα, κύριε Υπουργέ. Βεβαίως γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα κέντρα διά βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είναι αποκεντρωμένες εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας και υπάγονται στις οικείες περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και έχουν πολλαπλούς ρόλους. Απευθύνονται σε μαθητές όσον αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, αλλά και σε ενήλικες για επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, για ενημέρωση, για την ευαισθητοποίηση μελών, φορέων της τοπικής κοινωνίας σε θέματα περιβάλλοντος.
Οι δράσεις που υλοποιούνται στα ΚΠΕ περιλαμβάνουν σεμινάρια και επιμορφώσεις για το περιβάλλον, ημερίδες, δράσεις ευαισθητοποίησης, ενώ έμφαση δίνεται στη βιωματική μάθηση και στην ανάληψη πρωτοβουλιών.
Η θεματολογία των δράσεων που υλοποιούνται στα κέντρα είναι σε άμεση συνάφεια με τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών στις οποίες βρίσκονται και βέβαια τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι, όπως είπαμε και πριν, η ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η ανάπτυξη ικανοτήτων, η επιμόρφωση και η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και η απόκτηση νέων γνώσεων και η καλλιέργεια δεξιοτήτων σχετικά με το περιβάλλον.
Όσον αφορά τώρα το Μητροπολιτικό Πάρκο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ανάπτυξης κοινωνικής οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», θα πούμε ότι είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο στην Αθήνα, συνολικής έκτασης κάτι λιγότερο από χίλια στρέμματα και είναι και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα Βαλκάνια. Είναι γνωστό -και ειδικά για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας- ότι χρόνια εγκατάλειψης υπάρχουν, αλλά ευτυχώς η αδιαφορία και η εγκατάλειψη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από μερίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –δεν μιλάω για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής- δεν υπάρχει πια. Υπογράφηκε υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10/3/2017, η οποία βάζει τέλος στον μαρασμό και την υποβάθμιση του πάρκου με μηνιαία πρόσοδο στον φορέα διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου 58.000 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι κάτι ξεκινάει και κάτι γίνεται σε αυτό το Πάρκο.
Στον νέο φορέα διαχείρισης που δημιουργήθηκε με τον ν. 4414/2016 συμμετέχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Περιφέρεια Αττικής, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής, Δυτικής Αθήνας, Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φίλοι του Πάρκου σαν κοινωνία των πολιτών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Γεωπονική Σχολή και λοιπά.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει αίτημα από το ΔΣ του φορέα διαχείρισης του Πάρκου. Από τις 10/11/2016 έχει πάρει μια απόφαση, να προτείνει στο Υπουργείο την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διαθέτοντας και τις αντίστοιχες υποδομές. Με το υπ’ αριθμόν έγγραφο 79 της 16ης/5/2017, φορέας διαχείρισης ζητάει από το Υπουργείο Παιδείας την έγκριση αυτή. Βέβαια, δεν αφορά μόνο αίτημα του φορέα του Πάρκου. Είναι ένα αίτημα και της τοπικής κοινωνίας και όλης της Δυτικής Αθήνας –να το πούμε καλύτερα- που ζητάει πραγματικά την ίδρυση του ΚΠΕ.
Πώς το αντιμετωπίζει το Υπουργείο και πώς προτίθεστε σαν επικεφαλής και σαν κατ’ εξοχήν αρμόδιος του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθείτε στο αίτημα του φορέα και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων)
Δεν θα επιχειρηματολογήσω υπέρ των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Για όλα αυτά που είπατε υπερθεματίζω κι εγώ. Στην Αττική γνωρίζετε ότι υπάρχουν τέσσερα τέτοια κέντρα, στην Αργυρούπολη, στη Δραπετσώνα, στο Λαύριο και στην Ελευσίνα. Ως προς τη λειτουργία του ΚΠΕ στο Πάρκο «Τρίτσης», τα καλά νέα είναι ότι είναι στο γραφείο μου προς υπογραφή. Το έλεγξα σήμερα το πρωί. Έχει περάσει από όλες τις υπηρεσίες. Ξέρετε, είναι μια περίπλοκη διαδικασία, άρα σημαίνει ότι θα φύγει από το γραφείο μου αύριο ή μεθαύριο, αφού κάνουμε τους τελικούς ελέγχους και θα προχωρήσει στη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κ.λπ., άρα προφανώς έχουμε κάνει αποδεκτό το αίτημα και ελπίζουμε να έχει θετικές επιπτώσεις και στην περιοχή και στην τοπική κοινωνία.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Δευτερολογία
Πολύ θετική η τοποθέτησή σας και βέβαια και η ανταπόκριση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντική. Εγώ απλά συμπληρωματικά θα ήθελα να πω μερικά πράγματα που συνηγορούν για το πώς μπορεί αυτό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πάρκο «Τρίτση» να είναι ιδιαίτερα αποδοτικό και να λειτουργήσει.
Πρώτον, το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» είναι το μοναδικό πάρκο στην Ελλάδα που σύμφωνα με τον σκοπό ίδρυσής του υποχρεούται να παρέχει στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα περιβάλλοντος.
Δεύτερον, το ίδιο το οικοσύστημα του Πάρκου είναι πολύ σημαντικό με τα φυσικά και τα τεχνητά χαρακτηριστικά του, δενδροκαλλιέργειες, υδροβιότοπους, λιμναίο οικοσύστημα, ιστορικά κτήρια που υπάρχουν μέσα. Όλα αυτά αποτελούν ιδανικό πεδίο έρευνας και μελέτης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία και δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές και στις κοινωνικές ομάδες της περιοχής πραγματικά να εκπαιδευτούν πάνω στη λογική και στους τρόπους της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης για την οποία όλοι μιλάμε.
Επίσης, θα πω ότι η Δυτική Αθήνα, η ταλαιπωρημένη Δυτική Αθήνα, με μαθητικό δυναμικό στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γύρω στα εβδομήντα χιλιάδες άτομα, είναι η μοναδική διεύθυνση στην οποία δεν υπήρχε ΚΠΕ, με δεδομένο ότι κάθε ΚΠΕ υποχρεούται να προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου εργασίας του και παροχής υπηρεσιών σε σχολεία και σε εκπαιδευτικούς.
Να προσθέσω, επίσης, ότι μέσα στο πάρκο «Τρίτση» φιλοξενείται η έκθεση «Κιβωτός των σπόρων, παλαιοί σπόροι για νέες καλλιέργειες», που είναι και  ο τίτλος της ελληνικής συμμετοχής στη δωδέκατη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2010.
Να πω, επίσης, όπως είπα και πριν, ότι το κέντρο είναι αίτημα και από την ευρύτερη περιοχή, τα κινήματα, τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και έχει μια ιδιαίτερη σημασία αυτό. Επίσης, διαθέτει υποδομές και αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που συνηγορεί. Υπάρχει κτηριακή υποδομή, διώροφο κτήριο με αίθουσες μεγάλες, μικρές αίθουσες, έξι μεγάλες, αλλά τέλος πάντων ας μην μπω σε αριθμολογία. Υπάρχει αντίστοιχη υποδομή, υπάρχει ο εξοπλισμός, άλλο ένα ζήτημα σημαντικό, έπιπλα, διοικητικοί χώροι, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.
Εδώ θα πω και κάτι άλλο. Μέχρι στιγμής το Πάρκο «Τρίτση» εξυπηρετείται από δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες, από τη Λεωφόρο Θηβών και από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας και την Αττική Οδό για όλες τις σχολικές μονάδες των νομών Αττικής, Δυτικής Αττικής. Επίσης και από τη Βοιωτία μπορούν να έρθουν άτομα να παρακολουθήσουν κ.λπ.
Όμως, το πολύ σημαντικό είναι ότι σε ερώτηση που καταθέσαμε εγώ προσωπικά μαζί με έναν συνάδελφο, τον κ. Καραναστάση, πριν από δύο μήνες στον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, μας είπε ότι προτίθεται να κάνει και στάση μετρό στο Πάρκο «Τρίτση». Θα περιληφθεί στη γραμμή 4, όταν επεκταθεί, δεν θα γίνει δηλαδή φέτος, μέσα στο 2018, η στάση μετρό, αλλά είναι στον σχεδιασμό...
Υπάρχει, όμως, η δέσμευση, κάτι το οποίο συνηγορεί ακόμα περισσότερο για το πώς πραγματικά μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο και ο χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και πώς μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά για όλη τη Δυτική Αθήνα, τους μαθητές, τις τοπικές κοινωνίες η δημιουργία αυτού του κέντρου.
Ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση, κύριε Υπουργέ.
 https://left.gr/news/h-kafantari-thetiki-antapokrisi-toy-ypoyrgeioy-gia-kentro-perivallontikis-ekpaideysis-sto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου