Σελίδες

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Δυτικό Μέτωπο: Η κορύφωση της κρίσης των απορριμμάτων είναι προ των πυλών

 Δυτικό Μέτωπο: Η κορύφωση της κρίσης των απορριμμάτων είναι προ των πυλών
ΣΧΟΛΙΟ : το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ συνεχίζει με σοβαρότητα να ενημερώνει και να προειδοποιεί για την κρίση των σκουπιδιών. Τα καραγκιοζιλίκια για τα πάρκα νερού με τα στραγγίσματα των σκουπιδιών και τις πίστες μότο-κρος μέσα στα σκουπιδοεργοστάσια τα αφήνουμε για άλλους.
Οι δικές μας οι προτεραιότητες αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων στην δυτική Αθήνα - Αττική. 
Προβληματισμό για την στασιμότητα της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αγωνία για ενδεχόμενη παράταση λειτουργίας της χωματερής στη Φυλή εξέφρασαν εκπρόσωποι του Δυτικού Μετώπου και του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας κατά τη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής.

Υποστήριξαν ότι η Αττική βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «περιβαλλοντικής και υγειονομικής κρίσης» καθώς στα μέσα του 2019 εξαντλείται η χωρητικότητα του τελευταίου κυττάρου στη Φυλή και δεν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή καμιάς νέας υποδομής.
Χαρακτήρισαν «περίεργη» την καθυστέρηση υλοποίησης των απαιτούμενων έργων για την εφαρμογή του νέου μοντέλου στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή πορείας» στο ζήτημα αυτό -πρόσθεσαν- «δύο χρόνια μετά την έγκριση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης και ένα μετά το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στον οποίο συμμετέχουν και οι δήμοι με τα Τοπικά Σχέδια διαχείρισης». Σημείωσαν ότι η Δυτική Αττική παραμένει ο μοναδικός χώρος συγκέντρωσης των απορριμμάτων, από τα οποία «ανακτάται μόνο το 8% και οδηγείται προς ταφή το 92%». Παρέθεσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: Η ετήσια παραγωγή αστικών στερεών απόβλητων (ΑΣΑ) είναι 1.900.000 τόνοι με βιοδιασπώμενο υλικό 43,6%, ανακυκλώσιμο 51,6% και λοιπό 4,5%. Τόνισαν ότι το θεωρητικά ανακτήσιμο προϊόν ανέρχεται σε ποσοστό 95% και εμπορικά αξιοποιήσιμο είναι το 70%. Έκαναν λόγο για «δυσθεώρητα κόστη της σημερινής διαχείρισης» αλλά και για «απώλεια εσόδων από τους δήμους εξαιτίας της μη συλλογής και διάθεσης των ανακυκλώσιμων προϊόντων». Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι το ετήσιο διαφεύγον όφελος των δήμων υπολογίζεται στα 100.000.000 ευρώ, συν το πρόσθετο όφελος από τη μείωση του κόστους συλλογής - μεταφοράς - διάθεσης.
Στη διάρκεια της συζήτησης επέρριψαν ευθύνες για την καθυστέρηση στη Περιφέρεια Αττικής και στη κυβέρνηση και πρότειναν αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν για την έξοδο από την κρίση:
* Να χωροθετηθούν άμεσα από την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ οι νέοι ΧΥΤΑ και οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, εκτός της Δυτικής Αττικής,
* να προωθηθεί -βελτιωμένο- και να επικυρωθεί το ΠΔ για τις χρήσεις γης,
* να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, με τις οποίες θα ακυρώνονται οι παλιές προβλέψεις και θα ενσωματώνονται οι νέες χωροθετήσεις,
* να αλλάξει η ροή της χρηματοδότησης, ώστε να στηριχτούν οι δήμοι και οι μικρής κλίμακας ήπιες δράσεις διαχείρισης,
* να λυθούν τα προβλήματα των αρμοδιοτήτων και -κυρίως- αυτό της δυνατότητας των δήμων να διαθέτουν τα προϊόντα της ανάκτησης.
Οι ομιλητές εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην «κυοφορούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία», όπως είπαν, για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, την επέκταση του ΕΜΑΚ και την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ και κάλεσαν σε αγωνιστική επαγρύπνηση όλες τις κινηματικές πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου