Σελίδες

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός: Μεγαλύτερη η θνησιμότητα όπου υπάρχουν καύσεις σκουπιδιών | Οι επιπτώσεις στην υγεία της καύσης RDF ή SRF


Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου παρέθεσε στοιχεία 22 μελετών διεθνώς από το 1989 ως το 2017
Σύμφωνα με στοιχεία 22 μελετών που συγκέντρωσε και παρουσίασε, σχετικά με τις επιπτώσεις στη υγεία της καύσης rdf ή srf και στην εμπειρία που υπάρχει στους κύκλους των επιστημόνων «δυστυχώς αποδεικνύουν ότι η θνησιμότητα με όποιον τρόπο και να γίνεται καύση, είναι μεγαλύτερη και στους εργαζόμενους και στους περιοίκους».

Ματθαίος Δραμητινός: Μεγαλύτερη η θνησιμότητα όπου υπάρχουν καύσεις σκουπιδιών
ΠΗΓΗ MAGNESIA NEWS 
Στοιχεία 22 μελετών διεθνώς που εκπονήθηκαν μεταξύ του 1989 και του 2017 παρέθεσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός, για να στηρίξει επιστημονικά όσα υποστήριξε σε άρθρο του για το θέμα των καύσεων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, που προκάλεσε διαμαρτυρίες και αντιδράσεις τοπικά.
Σύμφωνα με τις μελέτες, που αφορούν βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο σκουπίδια, στις γύρω περιοχές, παρατηρείται μεγαλύτερη θνησιμότητα, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους κατοίκων των περιοχών.
Όσον αφορά στην επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ο κ. Δραμητινός είπε ότι αποτυπώνει τα περιστατικά καρκίνων στη Μαγνησία εδώ και 10 – 15 χρόνια που οφείλονται σε ρύπους της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ το σήμερα, με τις νέες μεθόδους καύσεως, θα αποτυπωθεί σε μια μελέτη μετά από 10 – 15 χρόνια.
Ο κ. Δραμητινός διευκρίνισε ότι στο άρθρο που δημοσίευσε αποτυπώθηκε η προσωπική του θέση, ως γιατρός, διοικητής του Νοσοκομείου και δημοτικός σύμβουλος για το θέμα της ρύπανσης στο Βόλο. Όπως είπε, μέχρι τώρα μιλούσαμε για πετ κοκ και σκόνη ακόμη και οι παλαιότερες εργασίες που παρουσιάστηκαν χθες στη Λάρισα στο Πνευμονολογικό Συνέδριο μιλούσαν για τη ρύπανση της περασμένης δεκαετίας και τις επιπτώσεις που έχουμε τώρα. «Με τη νέα μορφή ρύπανσης που θα εμφανιστεί στην πόλη ασχολούμαστε τώρα και θα ασχοληθούμε μελλοντικά, γιατί οι επιπτώσεις από χρόνια έκθεση σε αέριους ρύπους, δεν μετριούνται άμεσα. Το λέω αυτό, γιατί ακούστηκαν φωνές από διάφορες συλλογικότητες που εκτιμώ την αγωνία τους αλλά έχουν μια άγνοια σε μερικά επιστημονικά δεδομένα», επισήμανε.
Ο διοικητής εξήγησε ότι η επιδημιολογική μελέτη για τους καρκίνους στη Μαγνησία που συμμετέχει και το Νοσοκομείο Βόλου ,αι ο ίδιος ήταν μέλος της ομάδας, αποτυπώνει την χρόνια έκθεση των κατοίκων της Μαγνησίας εδώ και 10 – 15 χρόνια, αλλά δεν αποτυπώνει το παρόν.
«Το παρόν δυστυχώς με τις νέες μεθόδους καύσεως θα το ζήσουμε σε μια μελέτη μετά από 10 – 15 χρόνια. Άρα τα στοιχεία από τη Μαγνησία δεν υπάρχουν, γιατί η σε εξέλιξη επιδημιολογική μελέτη, έχει να κάνει με το από τι πέθαιναν οι συμπολίτες μας από χρόνια έκθεση ρύπων και, αν αποδειχθεί, ότι έφταιγαν οι ρύποι της προηγούμενης δεκαετίας», τόνισε.
Σύμφωνα με στοιχεία 22 μελετών που συγκέντρωσε και παρουσίασε, σχετικά με τις επιπτώσεις στη υγεία της καύσης rdf ή srf και στην εμπειρία που υπάρχει στους κύκλους των επιστημόνων «δυστυχώς αποδεικνύουν ότι η θνησιμότητα με όποιον τρόπο και να γίνεται καύση, είναι μεγαλύτερη και στους εργαζόμενους και στους περιοίκους».
Ο ίδιος είπε ότι τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει έχουν σταλεί στο υπουργείο, στον ΣΥΡΙΖΑ τοπικά και παντού και «αποτυπώνουν την αγωνία ενός επιστήμονα που είναι επιφορτισμένος με το βαρύ φορτίο της δημόσιας υγείας στην περιοχή».
Ο Μανθ. Δραμητινός επανέλαβε ότι στο άρθρο του είχε προτείνει να γίνει καύση φιλικότερου προς το περιβάλλον καυσίμου από την ΑΓΕΤ όπως το φυσικό αέριο και αν δεν μπορεί να γίνει, ίσως να χρειάζεται να μετεγκατασταθεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν απολογείται για τίποτα και επανέλαβε όσα έγραφε στο άρθρο ότι καμία κοινοτική οδηγία ή Υπουργική Απόφαση ή κομματική πειθαρχία δεν μπορεί να είναι πάνω από την υγεία των πολιτών.
Συνοπτικά στοιχεία
Τα στοιχεία επιδημιολογικών μελετών σε περιοχές όπου γίνεται καύση σκουπιδιών παγκοσμίως κάθε άλλο παρά εφησυχαστικά είναι.
Συγκεκριμένα το 1989 στη Σουηδία, είχε αυξημένη θνησιμότητα στους εργαζόμενους των καμίνων καύσης σκουπιδιών και 3,5 φορές παραπάνω πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ το 1998 στο Τέξας των ΗΠΑ καταγράφηκαν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων κοντά σε τσιμεντοκαμίνους. Την ίδια χρονιά (1998) σε μελέτη Ayres J.G. παρατηρήθηκαν οι επιδράσεις των αερίων ρύπων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα προβλήματα υγείας στην περιβαλλοντική επιστήμη και την τεχνολογία.
Το 2000 στην Ιαπωνία η συγκέντρωση διοξινών στους εργαζόμενους σε καμίνους καύσης σκουπιδιών κυμαινόταν (range 13.3 to 805.8 ppt TEQ).
Το 2001 στις ΗΠΑ παρατηρήθηκαν παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, άσθμα και βρογχίτιδα σε περιοίκους τσιμεντοβιομηχανιών που έκαναν καύση απορριμμάτων.
Επίσης, το 2003 στη Γαλλία παρατηρήθηκε αύξηση κινδύνου κατά 2-3 φορές για εμφάνιση λεμφώματος μη Ηοdgking.
Στη Ιταλία το 2007 υπήρξε αύξηση του σαρκώματος 3.3 φορές και συσχέτισή του με τις διοξίνες από καύση σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες στην επαρχία της Βενετίας.
Το 2008 στη Γαλλία καταγράφηκε αύξηση καρκίνων και στα δύο φύλα , αύξηση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, πολλαπλό μυέλωμα στους άνδρες, καρκίνος του ήπατος.
Επίσης το 2008 στην Ευρώπη ήταν αυξημένα ο καρκίνος του πνεύμονα, λέμφωμα μη Ηοdgking, σάρκωμα μαλακών ιστών και παιδικές νεοπλασματικές ασθένειες.
Επιπλέον το 2008 στη Γαλλία εκπονήθηκε μελέτη της συχνότητας εμφάνισης καρκίνων πλησίον των αποτεφρωτήρων αστικών στερεών αποβλήτων και το 2013 καταγράφηκαν κρούσματα θνησιμότητας από καρκίνο σε πόλεις κοντά σε αποτεφρωτήρες και εγκαταστάσεις για την αξιοποίηση ή τη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων.
Το 2015 στην Ευρώπη παρατηρήθηκε αυξημένη πιθανότητα σε 33 τύπους καρκίνου σε κατοίκους που ζουν κοντά σε τσιμεντοβιομηχανίες και ασβεστοποιίες.
Τέλος το 2017 στην Ισπανία παρατηρήθηκε αύξηση των παιδικών καρκίνων κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου και καύσης σκουπιδιών, καθώς και αυξημένη πιθανότητα καρκίνου σε κατοίκους γύρω από εγκατάσταση καύσης σκουπιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου