Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Εξασθενές χρώμιο σε έρευνα του ΕΔΣΝΑ ! (ΣΧΟΛΙΟ)


Δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ
Πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του ΕΔΣΝΑ είναι πάντα η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, είτε πρόκειται για τη Φυλή είτε για το σύνολο της Αττικής. Για τον σκοπό αυτό, ενεργεί συστηματικά υπερβαίνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως έπραξε και στην περίπτωση της επιδημιολογικής έρευνας στις εγκαταστάσεις της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής και της γύρω περιοχής, της οποίας η ανάθεση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2017, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Τα πρώτα αποτελέσματα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που μαζί με άλλους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς, έχει αναλάβει να διεξάγει την επιδημιολογική έρευνα, εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου υψηλή συγκέντρωση ολικού και εξασθενούς χρωμίου. Πρόκειται για ένωση του χρωμίου ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, που έχει χαρακτηριστεί τοξική και καρκινογόνα ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες του «Δημόκριτου», συνέλεξαν δείγματα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που συλλέχθηκαν στις 4 και 16 Μαΐου στην προαναφερθείσα περιοχή, στα οποία εντοπίστηκε συγκέντρωση ολικού (520 μg/L) και εξασθενούς χρωμίου (510 μg/L) σε αντίθεση με όλα τα άλλα δείγματα. Οι μετρήσεις έγιναν σε δύο διαπιστευμένα εργαστήρια. Διευκρινίζεται πως η τιμή σε χρώμιο που ανιχνεύθηκε, αποδίδεται σε πρόσφατη παράνομη ρίψη αποβλήτων που προέρχονται κυρίως από βιομηχανικές μονάδες (βυρσοδεψία, βιομηχανίες παραγωγής χρωμάτων, επιμετάλλωση). Σημειωτέον πως η οριακή τιμή του ολικού χρωμίου που ορίζει η Οδηγία 98/83/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (Υ.Α. 2600/2001 και Υ.Α. 38295/2007) είναι τα 50 μg/L.
Παρά το γεγονός ότι το θέμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, ο σύνδεσμος καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα κρίσιμης σημασίας θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Ο ΕΔΣΝΑ ως όφειλε αμέσως μόλις πήρε τα πρώτα αποτελέσματα από τον «Δημόκριτο», ενημέρωσε για τα ευρήματα τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής. Η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών που ζουν ή εργάζονται στην Φυλή αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Αττική, είναι τα αποκλειστικά κριτήρια δράσης του ΕΔΣΝΑ.

ΣΧΟΛΙΟ: πολύ καλά έκανε ο ΕΔΣΝΑ και ενημέρωσε τον Δήμο Ασπροπύργου και την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής.
 Όμως θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε για ποια περιοχή του Ασπροπύργου μιλάμε γιατί τα όρια του δήμου Ασπροπύργου φτάνουν ως τον ΧΥΤΑ της Φυλής.
Με την ευκαιρία να σημειώσουμε  ότι ο   ΕΔΣΝΑ θα έπρεπε να δείξει  την ίδια εγρήγορση   και με την υπόθεση των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ που κρύβει εδώ και 2.5 χρόνια ο δήμαρχος της Φυλής.
Υπάρχει  ένα αναπάντητο ερώτημα :  Γιατί ο ΕΔΣΝΑ δεν ζήτησε ποτέ αυτές τις μελέτες από τον δήμαρχο της Φυλής ο οποίος  είναι και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του συνδέσμου;
Και μια υπενθύμιση :  Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει καταθέσει επίσημα αίτημα περιβαλλοντικής ενημέρωσης από τις 19 Απριλίου του 2018 και ακόμα περιμένουμε την απάντηση.

Το αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ εδώ:

Προς
την ΕΕ και το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ

Θέμα: αίτημα ενημέρωσης, για τον περιβαλλοντικό έλεγχο της λειτουργίας της ΟΕΔΑ Φυλής

Πριν λίγες μέρες, αποκαλύφθηκε περιστατικό απόκρυψης μελετών, που εκπονήθηκαν με απόφαση του δημάρχου Φυλής και είχαν σαν αντικείμενο την καταγραφή της σύστασης των αποβλήτων και των ρυπαντικών φορτίων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Κατόπιν δημοσιογραφικής έρευνας αποκαλύφθηκε ένα μέρος των μελετών, από το οποίο προκύπτει ότι τα ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά. Στο ίδιο διάστημα, το Δυτικό μέτωπο δημοσιοποίησε επίσημα έγγραφα, από τα οποία πιστοποιείται ότι δύο από τις πιο βασικές υποδομές της ΟΕΔΑ (το ΕΜΑΚ και ο ΧΥΤΑ) λειτουργούν χωρίς νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση. 

Μέχρι τη στιγμή αυτή, ο ΕΔΣΝΑ, ως ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως και στα δύο ζητήματα. Αντί γι αυτό προτίμησε να εκδώσει δύο δελτία τύπου, με αόριστο και γενικόλογο περιεχόμενο. Στο πρώτο (29/3/2018), υιοθετεί την εκτίμηση ότι «Η επί μισό αιώνα λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής αναμφισβήτητα αποτελεί μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου». Στο δεύτερο (17/4/2018), διαβεβαιώνει για την περιβαλλοντικά ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης. Η αντίφαση είναι προφανής. Εξίσου προφανής είναι και η διαπίστωση για την πλήρη αδιαφάνεια που επικρατεί στο θέμα της περιβαλλοντικής παρακολούθησης του συνόλου της εγκατάστασης (ΟΕΔΑ) της Φυλής.

Θεωρούμε ότι τόσο οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, όσο και η επιστημονική κοινότητα, έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να γνωρίζουν και να αξιολογούν κάθε στοιχείο που σχετίζεται με την ποιότητα του περιβάλλοντος και με την υγεία τους. Σε αυτή τη βάση, ζητούμε:
Α. Να δοθεί εξήγηση για το γεγονός ότι το ΕΜΑΚ και ο ΧΥΤΑ λειτουργούν χωρίς τη νόμιμη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Β. Να διασφαλιστεί η δημοσιότητα και η πλήρης πρόσβαση στα αποτελέσματα μιας σειράς μελετών και μετρήσεων, που έχουν υλοποιηθεί, χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους. Πιο συγκεκριμένα:
1.    Μετρήσεις από κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα, που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και γνωστοποιήθηκαν στον τύπο το Γενάρη του 2017 [1]
2.    Μελέτες για την καταγραφή της σύστασης των αποβλήτων και των ρυπαντικών φορτίων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, που εκπονήθηκαν το 2015 από την εταιρεία ASPROFOS ENGINEERING, για λογαριασμό του δήμου Φυλής [2]
3.    Μετρήσεις που διεξάγονται από τους αναδόχους της διαχείρισης βασικών υποδομών της ΟΕΔΑ Φυλής (μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων - ΕΜΑΚ, αποτεφρωτήρας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων, μονάδες επεξεργασίας στραγγισμάτων), όπως περιγράφονται στις σχετικές αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης και περιλαμβάνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. [3]
4.    Δειγματοληψίες, αναλύσεις και μετρήσεις, που διεξάγει ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), μέσω εξειδικευμένων φορέων και διαπιστευμένων εργαστηρίων. [3]
5.    Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας και εκτίμησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στην ΟΕΔΑ Φυλής, που εκπονείται για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ. [3], [4]
6.                  Τα αποτελέσματα της μελέτης για τη σύνθεση των αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, που εκπονείται για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ. [5]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου