Σελίδες

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Νέα βόμβα στην δυτική Αττική με μελέτες για την ρύπανση που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας ! του Θωμά Μπιζά.



 Ρυπασμένα εδάφη και οικοτοξικότητα στη Δυτική Αττική: Ως πότε θα παραμένουμε στο σκοτάδι;
Η χώρα μας έχει αργήσει τραγικά και ίσως εγκληματικά στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την καταγραφή, αξιολόγηση της επικινδυνότητας και τον προγραμματισμό αποκατάστασης των ρυπασμένων χώρων, σύμφωνα με την ΚΥΑ: 8668/2007/2-3-07 (ΦΕΚ 287/Β) και 50910/2727/22-12-03 (ΦΕΚ 1909/Β).


Η ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων νερών προκαλείται από τη διαφυγή ρύπων, η οποία είναι συνέπεια διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως της ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, της εφαρμογής μη ορθών πρακτικών στη διαχείριση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, στην αποθήκευση επικίνδυνων πρώτων υλών /προϊόντων, στις εξορυκτικές δραστηριότητες κ.λπ.


Η πρώτη καταγραφή τέτοιων χώρων (έστω και ενδεικτική) ολοκληρώθηκε το 2017, σύμφωνα με σχετική αναφορά του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης στην έκθεσή του για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας 2018 (βλ. σελ. 536, http://ekpaa.ypeka.gr/181019_Book-YPEKA_LOW.pdf).

Δυστυχώς, η μη δημοσίευση της μελέτης «Καταγραφή και πρώτη αξιολόγηση επικινδυνότητας ρυπασμένων χώρων από βιομηχανικά-επικίνδυνα απόβλητα στην Περιφέρεια Αττικής» (ανάδοχος κοινοπραξία ENVIROPLAN AE- EΠΕΜ ΑΕ- ENVECO AE με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον») γεννά αρκετά ερωτηματικά διότι:

Πρώτον, στη μεθοδολογία της μελέτης (που έχει δημοσιευτεί: http://www.epper.gr/el/Pages/eLibraryFS.aspx?item=1740) περιοχές σαν τη Δυτική Αττική και ειδικότερα περιοχές με χωματερές (ανενεργές και ενεργές), βιομηχανικές εγκαταστάσεις και λοιπές οχλούσες δραστηριότητες, θεωρούνται ως περιοχές υψηλής προτεραιότητας!

Δεύτερον, στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι καταγράφηκαν συνολικά 2.029 εν δυνάμει ρυπασμένοι χώροι τόσο σε εγκαταστάσεις σε λειτουργία όσο και ανεξέλεγκτοι χώροι χωρίς όμως να επισημαίνεται η ακριβής χωρική αναφορά αυτών των χώρων! Πόσοι και ποιοι βρίσκονται στη Δυτική Αττική;

Τρίτον, στην έκθεση πάλι του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να υπάρξουν τελικά συμπεράσματα ως προς την επικινδυνότητα και οικοτοξικότητα των ρυπασμένων χώρων. Και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Ποιοι τέτοιοι χώροι και που ακριβώς βρίσκονται στη Δυτική Αττική;
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου