Σελίδες

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Η αλήθεια για τις ΜΕΑ του Γ. Σγουρού και η σκληρή πραγματικότητα της Αττικής.



Και σε αυτή την προεκλογική περίοδο ο κ. Γ. Σγουρός επαναφέρει την ιστορία των 4 μονάδων επεξεργασίας με ΣΔΙΤ που ακύρωσε η κ. Ρ. Δούρου τον Δεκέμβριο του 2014 και μιλά για την μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε για την Αττική.
Ας δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια.
Οι μονάδες στις οποίες αναφέρεται ο κ. Σγουρός  ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων  απορριμμάτων, συνολικής δυναμικότητας 1.307.500 τόνων/έτος.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκείνη την περίοδο αποκάλυψαν τι έκρυβε η πρόταση του κ. Σγουρού (η οποία ήταν σύμφωνη με το ΠΕΣΔΑ του 2003)  για τις 4 μονάδες επεξεργασίας : (υπερδιαστασιολόγηση των μονάδων ,  μεγάλη διάρκεια των συμβάσεων (25-27 χρόνια) , εγγυημένες ποσότητες  για όσο χρόνο διαρκούν οι συμβάσεις ,  υψηλό λειτουργικό κόστος ,  εκχώρηση της επιλογής τεχνολογίας στους εργολάβους).  
Όμως πέρα και από αυτά . Εάν είχαν γίνει αυτές οι μονάδες , μαζί με την υπάρχουσα μονάδα  (ΕΜΑΚ Φυλής ) η συνολική δυναμικότητα τους θα έφτανε   τους   1.667.500 τόνους/έτος δηλαδή στο 90% περίπου του συνόλου των ΑΣΑ στην Αττική. Σημείωση : το 2018 το σύνολο των ΑΣΑ ήταν 1.820.000 .

Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό . Οι άνθρωποι σχεδίαζαν να οδηγούν σχεδόν το σύνολο των ΑΣΑ στις μονάδες επεξεργασίας σε σύμμεικτη μορφή για 27 χρόνια !
 Και επιπλέον : Οι δύο από τις τέσσερις μονάδες (δυναμικότητας 400.000 και 700.000 τόνων/έτος, αντίστοιχα)  είχαν χωροθετηθεί  στην ΟΕΔΑ Φυλής - Α. Λιοσίων στα κύτταρα Β3 – Β6. Προβλέπονταν   μια μονάδα βιολογικής  ξήρανσης και μια μονάδα μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας σε Φυλή - Α. Λιόσια.
Δηλαδή στην Φυλή θα έκαναν 3 ΜΕΑ (μαζί με το ΕΜΑΚ) συνολικής δυναμικότητας 1.442.500 τόνων και σε όλη την υπόλοιπη  Αττική 2 μονάδες 255.000 τόνων ( Στο Γραμματικό 127.500 τόνοι και στην Κερατέα στην θέση Φοβόλες 127.500 τόνοι). Το συγκεντρωτικό μοντέλο σε όλο του το μεγαλείο.
Στις προκηρύξεις των διαγωνισμών, προβλέπονταν   και η  κατασκευή τριών μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών: στη Φυλή (80.000  τ/έτος), στο Γραμματικό (40.000 τ/έτος) και στην Κερατέα (40.000 τ/έτος).
Οι μονάδες  αυτές αρχικά προβλέπονταν να ενταχθούν σε 3  ΟΕΔΑ οργανωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων ( Φυλή- Γραμματικό- Κερατέα ) .
Όμως η  ΟΕΔΑ της Κερατέας μετά τις γνωστές  κινητοποιήσεις ακυρώθηκε και συμφωνήθηκε να γίνει μόνο μια μονάδα επεξεργασίας χωρίς ΧΥΤΥ στην θέση  Φοβόλες, αντί στο Οβριόκαστρο και η δυναμικότητα   της μονάδας να πέσει στους  80.000 τόνους/έτος ,  από τους 127.500 τόνους/έτος). 

Τι υπάρχει σήμερα;
Στην ΟΕΔΑ Φυλής στην θέση που προβλέπονταν να κατασκευαστούν οι νέες μονάδες  (στα κύτταρα Β3 και Β6 έγινε το 2017 βαθιά εκσκαφή και χώρεσαν επιπλέον  3.500.000 τόνοι σκουπιδιών. Άρα ο χώρος δεν υφίσταται πλέον .    
 Στο νέο ΠΕΣΔΑ , (μετά  τα «μαγικά»  του κ. Ιατρού που του ανετέθη από την σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής η ευθύνη της αναθεώρησης  ) , η μονάδα της Ν.Α Αττικής με την οποία είχε υπάρξει η συμφωνία με το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής  «εξαφανίστηκε»  εντελώς από τον σχεδιασμό  και η μονάδα του Γραμματικού από τους 127.500 τόνους πήγε  στους 60.000 τόνους ) .  σ.σ στην Ανατολική Αττική εξαφανίζονται μονάδες και μειώνονται δυναμικότητες και την Δυτική Αττική συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο.
Άρα οι μονάδες που λέει τώρα πάλι ο κ. Σγουρός και αναμασούν  διάφοροι άλλοι δεν μπορούν πλέον να γίνουν ακόμα και να συμφωνούσαν  όλοι σε αυτήν την λύση.
Το πρόβλημα της Αττικής είναι οι νέοι ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ
Στην φάση που βρισκόμαστε σήμερα με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής,  η συζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας και την προδιαλογή των υλικών στην πηγή από τους δήμους , έρχεται σε δεύτερη μοίρα ενώ θα έπρεπε  να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι τι μέτρα πρέπει να παρθούν για να αποφύγουμε την κρίση των σκουπιδιών.
Χρειαζόμαστε νέους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ που θα μπορούν άμεσα να δεχτούν τις ποσότητες που δέχεται σήμερα ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Αυτοί οι νέοι ΧΥΤΑ -ΧΥΤΥ σε καμιά περίπτωση  δεν μπορεί να είναι στην Φυλή και το Θριάσιο πεδίο που είναι περιβαλλοντικά υπερκορεσμένες περιοχές .
Δυστυχώς όμως για εμάς εδώ στα δυτικά,  αυτή η συζήτηση δεν γίνεται ούτε τώρα στην προεκλογική περίοδο και ο λόγος είναι απλός.
Όλοι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν «πυροσβεστικές  παρεμβάσεις» που λέει και ο Κ. Μητσοτάκης στον ΧΥΤΑ Φυλής που σημαίνει αλχημείες με πανωσηκώματα και επεκτάσεις κατά βάθος και κατά ύψος , μέχρι να αποφασίσουν και την μεγάλη επέκταση στην Γ΄ Φάση και να τελειώσει το παραμύθι.   
Να τους χαλάσουμε τα σχέδια
Ένας τρόπος υπάρχει να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να μην επιτρέψουμε να πέσει ούτε ένα κιλό σκουπίδι στην Γ Φάση. Να κάνουμε την Γ Φάση δάσος κανονικό.
Και να δηλώσουμε από τώρα (προ των εκλογών) σε όσους καλοβλέπουν την λύση της Γ Φάσης,  πως αν το τολμήσουν θα γίνει πόλεμος.
Χωρίς την Γ΄ Φάση όλα τα σενάρια για συνέχιση του συγκεντρωτικού μοντέλου στην Φυλή αχρηστεύονται και οι υπεύθυνοι όποιοι και να είναι αυτοί , θα υποχρεωθούν να βρουν μια δίκαιη λύση  με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου