Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Η πολύ πικρή ιστορία του αμαρτωλού ΕΜΑΚ Φυλής.


«Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής φιλοσοφίας που εστιάζεται στον δημόσιο χαρακτήρα, τη μικρή, ανθρωποκεντρική κλίμακα, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος, ζητήσαμε να γίνει:  Αποτίμηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΕΜΑΚ και οικονομοτεχνική του αξιολόγηση» .
                                                                                                        Ρένα Δούρου 27/3/2014
Το ΕΜΑΚ Φυλής κατατάσσεται στα μεγαλύτερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο . Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997 και η έναρξη λειτουργίας του έγινε τον Μάρτιο του 2010.

Είναι το μοναδικό εργοστάσιο  επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που λειτουργεί στο Νομό Αττικής. Η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι 1.200 τόνοι  απορριμμάτων ημερησίως και 280.000 τόνοι ετησίως . Το ΕΜΑΚ Φυλής επεξεργάζεται το 1/6 περίπου του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής.
Το κατασκευαστικό κόστος του ΕΜΑΚ ξεπέρασε τα 100.000.000  και το λειτουργικό κόστος ξεπερνά   τα 18.000.000  τον χρόνο .
Ωστόσο παρά το τεράστιο κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΕΜΑΚ χωρίς καμιά δόση υπερβολής,  είναι τραγικά.
Τα πραγματικά  ποσοστά ανακύκλωσης είναι κάτω από 5% και το RDF που παράγεται το θάβουμε σχεδόν όλο στον ΧΥΤΑ της Φυλής.  Μια μικρή ποσότητα RDF την  δίνουμε στην τσιμεντοβιομηχανία.
Σε ότι αφορά την γραμμή επεξεργασίας ΒΑΑ ακούμε πως κάποιες ποσότητες διατίθενται στην αγορά αλλά ο ΕΔΣΝΑ αρνείται να ενημερώσει υπεύθυνα πόσες ποσότητες παράγονται που και πως διατίθενται κλπ.
Για αυτόν τον λόγο το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στις 26/3/19 έκανε επίσημο αίτημα ενημέρωσης προς την Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ με θέμα: «ενημέρωση  για τα στατιστικά στοιχεία της διαχείρισης των απορριμμάτων του έτους 2018» αλλά η Ε.Ε δεν θεώρησε σκόπιμο να μας απαντήσει..
Συγκεκριμένα ζητούσαμε τα εξής στοιχεία: 
1. Τα καθαρά ανακυκλώσιμα, ανά δήμο, του μπλε κάδου, όπως καταγράφονται από τα ΚΔΑΥ και την ΕΕΑΑ ΑΕ (κατ’ αντιστοιχία του πίνακα με το υπόλειμμα, ανά δήμο, του μπλε κάδου).
2.Τα εισερχόμενα απορρίμματα στις εγκαταστάσεις του ΕΔΣΝΑ.
3.Ειδικότερα, τα εισερχόμενα στο ΕΜΑΚ
4.Τα εξερχόμενα από το ΕΜΑΚ και ο ακριβής προορισμός τους, ανά κατηγορία και είδος υλικού.
Το 2016 όταν συζητιόταν οι διάφορες προτάσεις για το νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής η Ρένα Δούρου πήρε μια «ακατανόητη» απόφαση . Αποφάσισε να μειωθεί κατά 50% η δυναμικότητα της ΜΕΑ Γραμματικού και από 125.000 να γίνει 60.000 και ταυτόχρονα να αυξηθεί κατά 50% η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ Φυλής και από 250.000 να γίνει 450.000 .
Τα περί «μικρής ανθρωποκεντρικής κλίμακας» που λέγαμε το 2014  ξαφνικά πήγαν περίπατο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης θα έπρεπε να "μεγαλώσει" κατά 50%! 
Στις 29/12/2015 σε ένα άρθρο μου ΕΔΩ με τον τίτλο «Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ» έλεγα : «Δεν μπορεί για παράδειγμα να μειώνουμε την δυναμικότητα της μονάδας του Γραμματικού από τους 120.000 tn , στους 50.000 tn και την ίδια ώρα να αυξάνουμε τη δυναμικότητα του θηριώδους και απολύτως αναποτελεσματικού ΕΜΑΚ σε πάνω από 400.000 tn.
Ποια αίσθηση δικαίου μπορεί να έχουν οι πολίτες της δυτικής Αθήνας και της δυτικής Αττικής από μια τέτοια κατανομή των βαρών;
Πόσο εύκολα  μπορεί να γίνει αποδεκτός ένας τέτοιος περιφερειακός σχεδιασμός;
Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ,  ξεκινούν τώρα την αναθεώρηση και κυρίως την ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νέου ΠΕΣΔΑ
Θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.
Και όπως λέει και ο λαός,  η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
 Αν ξεκινήσουμε την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ με την επαύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής … , τότε η μέρα δεν θα είναι καλή» .
Την Μεγάλη Τρίτη στις 23/4/19 η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ επιχείρησε να παρθεί απόφαση για αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ με την  Έγκριση μελετών και κατάρτιση όρων διακήρυξης για τον διαγωνισμό «Αναβάθμιση και Λειτουργία του ΕΜΑ Άνω Λιοσίων».
Όμως η δυναμική παρέμβαση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ , της ΠΟΕ -ΟΤΑ και πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων και παρατάξεων της αριστεράς υποχρέωσε την Ε.Ε να ακυρώσει την συνεδρίαση και να μην ξαναφέρει το θέμα για συζήτηση μέχρι τις εκλογές.
Ξαφνικά το θέμα επανέρχεται στην συνεδρίαση της Ε.Ε την προσεχή Τετάρτη μαζί με άλλες προτάσεις για νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής !
Ότι και να πει κανείς είναι λίγο.
Είναι δυνατόν να παρθεί απόφαση για ένα τέτοιο κολοσσιαίο ζήτημα που έχει ένα τεράστιο οικονομικό μέγεθος και  που αφορά το μέλλον της εγκατάστασης της Φυλής αλλά και το σύνολο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από μια διοίκηση που έχει χάσει τις εκλογές και είναι πλέον «απελθούσα» ;
Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτή η στάση προκαλεί και γεννά ερωτηματικά;

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου