Σελίδες

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Πατούλης – Γραφάκος για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική : όλα στους ιδιώτες με ΣΔΙΤ και όχι μόνο .



Μιλάμε πλέον για Αρμαγεδώνα .  Σε νέα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα   (ΣΔΙΤ) στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κ. Πατούλης και ο Γενικός  Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος κατά την διάρκεια του τρίτου φόρουμ για τις Συμπράξεις  με διοργανωτή την επενδυτική  πρωτοβουλία Α-Energy και τη συμμετοχή και συνεργασία των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργείων και  επιχειρηματικών/επενδυτικών φορέων.

«Τα έργα με Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μονόδρομο   και  θα διευκολυνθούν σε όσους  τομείς  υπάρχει σχετική  ανάγκη και  δυνατότητα. Είτε πρόκειται για  απορρίμματα, είτε  για κτίρια, είτε για  οδικούς άξονες , είτε για ενέργεια -  οδοφωτισμούς  και τηλεπικοινωνίες» είπε ο Μ.Γραφάκος. Επιπλέον  προανήγγειλε την «τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού υπέρ της τόνωσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας , η οποία εφεξής θα επιτραπεί».
Νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων: Αυλαία με τα δυο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής
Ο Περιφερειάρχης  Αττικής  Γιώργος Πατούλης, ανακοίνωσε στο συνέδριο τις νέες υποδομές για τα απορρίμματα στην Αττική  στην υλοποίηση των οποίων  προχωρεί  άμεσα  η Περιφέρεια  με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες από τις  μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (στον  Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας),  θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, ενώ οι άλλες δύο ως δημόσιο έργο.   Για τις μονάδες ΣΔΙΤ της  Αττικής  θα κατατεθούν στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι σχετικοί φάκελοι, ώστε να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί την άνοιξη. Οι  δύο μονάδες  έχουν δυναμικότητα 180.000 τόνους ανά έτος και 130.000 τόνους ανά έτος αντίστοιχα,  θα παράγουν υλικό για καύση (SRF) από την τσιμεντοβιομηχανία, ενώ θα έχουν και χωριστές γραμμές διαχείρισης των βιοαποβλήτων για παραγωγή κομπόστ. Θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε σημείο στο οποίο βρίσκεται ήδη σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Τα δύο έργα με ΣΔΙΤ είναι οι ΜΕΑ στο Σχιστό και στον Ελαιώνα, όπου όμως έχει ήδη φτιαχτεί νέος Σταθμός μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ ).
Οι δύο μονάδες που θα κατασκευαστούν ως "δημόσιο έργο"  θα είναι το ΕΜΑΚ και η νέα χωματερή στην Φυλή συν την ΜΕΑ Γραμματικού που θα γίνει και αυτή ως “δημόσιο έργο” γιατί  λόγω  μικρής δυναμικότητας δεν μπορεί να γίνει με ΣΔΙΤ.
Όπως  ανέφερε ο κ. Πατούλης, έχει ήδη προκηρυχθεί από την προηγούμενη αρχή, ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του Εργοστασίου Ανακύκλωσης στη Φυλή (ΕΜΑΚ), ώστε να δέχεται σε “πρώτη φάση”  100.000 τόνους βιοαποβλήτων ετησίως για την παραγωγή κομπόστ  ενώ ως “δημόσιο έργο” θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να παραμείνει ανοιχτός για ακόμα τρία  χρόνια έως ότου γίνει ΧΥΤΥ..
Ο κ. Πατούλης βέβαια ξέχασε να αναφέρει πως το έργο του ΕΜΑΚ και η νέα χωματερή στην Φυλή δεν γίνονται ακριβώς με «κανονικό» διαγωνισμό , αλλά με μια ιδιαίτερη διαδικασία που πολλοί την χαρακτηρίζουν από  διαβλητή έως «φωτογραφική».  Ο τρόπος ανάθεσης αυτών των έργων γίνεται με την   διαδικασία που ονομάζεται «ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση» .
Ενεργειακή αξιοποίηση- καύση και ιδιωτικοποίηση όλου του  κύκλου διαχείρισης απορριμμάτων!
Είναι χαρακτηριστική η προτροπή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού  Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Γραφάκου  προς τους  Δήμους  κατά τη διάρκεια της  ομιλίας του  στο συνέδριο να αναθέσουν σε  ιδιώτες τον πλήρη «κύκλο», από τον οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή, έως την κατασκευή  και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων,  καθώς  όπως  είπε  οι  εργασίες  αυτές  είναι φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές αν γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα.  Για να διευκρινίσει,  ότι ασφαλώς, αυτό δε σημαίνει ότι κλείνει η πόρτα στην δημόσια διαχείριση, αλλά ότι ανοίγει πλέον και  στον ιδιώτη. «Πρέπει να απαλλαγούμε από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης περί δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων»,  επεσήμανε  και  προανήγγειλε αλλαγές στον νέο εθνικό  σχεδιασμό  που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020.  Αυτές αφορούν την τόνωση  του ρόλου του ιδιωτικού τομέα  και  την  παροχή της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας.  Όπως είπε ο κ. Γραφάκος, «στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος  είναι το  2030 μόνον το 30% των αποβλήτων  να πηγαίνουν για ταφή.  Αυτός  όμως  μπορεί να επιτευχθεί  μόνον μέσα από την ενεργειακή αξιοποίηση, καθώς  η ανακύκλωση όσο και  αν προχωρήσει δεν μπορεί να επιφέρει αντίστοιχα δραστικά αποτελέσματα. Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την επιτάχυνση των χρόνων ωρίμανσης και κατασκευής των έργων».
Είναι πλέον φανερό πως η κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και ο Περιφερειάρχης Αττικής έχουν αποφασίσει να τα δώσουν όλα στους ιδιώτες με συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα. Παραλείποντας να αναφερθούν στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνεπάγονται αυτές οι επιλογές. Υιοθετώντας αυτούσιους τους μεγαλοεργολαβικούς σχεδιασμούς χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για τη δυνατότητα να υλοποιηθούν και υπονομεύοντας οριστικά την ανακύκλωση και την αποκεντρωμένη διαχείριση με κοινωνικό έλεγχο.
Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα εκφραστούν οι αντιστάσεις της κοινωνίας και κυρίως το πως θα αντιδράσουν τα συνδικάτα των εργαζομένων τα οποία στο παρελθόν είχαν σταθεί εμπόδιο και εν πολλοίς είχαν ακυρώσει τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων μέσω ΣΔΙΤ.
Θα εξακολουθούν να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν αμάσητη την κάμηλο των μεγάλων έργων με ΣΔΙΤ; 
ΠΗΓΕΣ :  
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου