Σελίδες

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Περιβαλλοντική αδειοδότηση ΧΥΤΑ : Πως η «τοξική βόμβα» έγινε το μικρό σπίτι στο λιβάδι .

 

Είναι πραγματικά απίστευτοι !

Αφού πρώτα κατέστρεψαν περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής με την πολυετή λειτουργία της χωματερής και την εγκατάσταση στη περιοχή εκατοντάδων ρυπογόνων εγκαταστάσεων , τώρα μας λένε πως «Η λειτουργία των έργων σε μία περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από παρόμοιου είδους δραστηριότητες (βιομηχανικές εγκαταστάσεις) δεν επιφέρει επιπτώσεις στην ανάπτυξής της και αλλαγές στο χαρακτήρα και τη γενική φυσιογνωμία αυτής» !!

Δηλαδή μας λένε εντάξει μωρέ και τι έγινε;  αφού  μάθατε να ζείτε σε αυτό το τοξικό περιβάλλον δεν θα επηρεαστείτε και πολύ.   

Η μελέτη που κατατέθηκε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του νέου ΧΥΤΑ, υποβαθμίζει με τρόπο προκλητικό τις επιπτώσεις του έργου του  στο φυσικό περιβάλλον και στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον .

Υπάρχουν ευρήματα από μετρήσεις, που άλλες έγιναν για λογαριασμό  ΕΔΣΝΑ όπως οι εκθέσεις περιβαλλοντικής παρακολούθησης των ΧΥΤΑ στη Φυλή,  άλλες  για λογαριασμό των διαχειριστών των εγκαταστάσεων εντός της ΟΕΔΑ όπως οι εκθέσεις λειτουργίας του ΕΜΑΚ και του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων και άλλες  και για λογαριασμό του δήμου Φυλής ,  όπως η  έρευνα της ASPROFOS που  ήρθε στη δημοσιότητα κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

 Όλες οι παραπάνω έρευνες  δείχνουν σημαντικές υπερβάσεις σε μια σειρά ρυπαντικών παραμέτρων.

Όλες αυτές οι έρευνες ή υποβαθμίζονται ή αποσιωπούνται !

Οι ίδιοι άνθρωποι που αποφάσισαν να γίνει αυτό το έργο,  έχουν χαρακτηρίσει την εγκατάσταση της Φυλής «τοξική βόμβα» (Δούρου) και «αίσχος και ντροπή που πρέπει να σταματήσει» (Πατούλης).

Η μελέτη όσον αφορά τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον , απλά αναφέρει ότι : «Η θέση του έργου της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής,  βρίσκεται εκτός προστατευόμενων περιοχών (περιοχές NATURA, καταφύγια άγριας ζωής, περιοχές προστασίας τοπίου, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές κ.λπ.).


 Επίσης η θέση του έργου δεν εμπίπτει εντός των ορίων δασών ή δασικών ή/και αναδασωτέων εκτάσεων. Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι η θέση στην οποία έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν τα έργα της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής δεν επηρεάζει στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα, πανίδα, οικοσυστήματα), αφού ούτε καταλαμβάνει ούτε γειτνιάζει με προστατευόμενες περιοχές» .

Μας λένε δηλαδή πως η εγκατάσταση της Φυλής μετά από 60 χρόνια λειτουργίας δεν έχει επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.

Στο κεφάλαιο «επιπτώσεις στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον» η μελέτη που κατατέθηκε αναφέρει  πως « Τα έργα της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως ήδη κατασκευασμένα και σε λειτουργία εδώ και πολλά έτη δεν μπορούν να μεταβάλουν περαιτέρω τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της περιοχής».

Και πως:  Η μακροχρόνια λειτουργία των έργων ΔΣΑ έχει ήδη συντελέσει στη διαμόρφωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής, ως ακολούθως.

• Εξασφάλισε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε οργανωμένες δομές εντός περιοχής που δεν επηρεάζει τους παραγωγικούς τομείς (π.χ. γεωργία, τουρισμό)

 • Η λειτουργία των έργων σε μία περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από παρόμοιου είδους δραστηριότητες (βιομηχανικές εγκαταστάσεις) δεν επιφέρει επιπτώσεις στην ανάπτυξής της και αλλαγές στο χαρακτήρα και τη γενική φυσιογνωμία αυτής.

 • Η κατασκευή και λειτουργία των έργων της ΟΕΔΑ οδήγησε στην ανάγκη απασχόλησης προσωπικού, χωρίς αυτό να μπορεί να μεταβληθεί σε επόμενα έτη αφού όλες οι εγκαταστάσεις είναι ήδη στελεχωμένες με το απαραίτητο προσωπικό. • Οι διάφορες επιμέρους εγκαταστάσεις επιτελούν η κάθε μία το δικό της έργο (επεξεργασία αποβλήτων, διάθεση απορριμμάτων, εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης κ.λπ), χωρίς όμως αυτό να μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής ή στην αύξηση της αξίας της γης.

Σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή η κατατεθείσα μελέτη λέει :

«Αναφορικά με την ποιότητα ζωής σίγουρα υπάρχει κάποια επιβάρυνση με τη λειτουργία τέτοιου είδους εγκαταστάσεων, χωρίς όμως να μπορεί να μην συνυπολογιστεί ότι η κατάλληλη πρακτική διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων σε οργανωμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης, καθώς επίσης και η αξιοποίηση του βιοαερίου που παράγεται από αυτά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δε μπορεί παρά να δώσει και μία θετική αξία στη ζωή των κατοίκων. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν αναμένονται τιμές μεγαλύτερες των αντίστοιχων ορίων της Παγκόσμιας Οργάνωση Υγείας».

Με τις υγείες μας ..

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου