Σελίδες

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες ως όπλο για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής .

 


Η ιστορία των αδειοδοτήσεων του ΧΥΤΑ Φυλής είναι  πολύ παλιά .

Η «παράδοση»   λέει το εξής : Ο  αρμόδιος φορέας ( ΕΔΣΝΑ)   όταν πρόκειται να ζητήσει νέα αδειοδότηση λέει πως   : «Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί βάσει νόμιμης περιβαλλοντικής άδειας και ότι τα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενδεχόμενων δυσλειτουργιών του έχουν ληφθεί».

Και με αυτό  το επιχείρημα η αδειοδοτούσα αρχή ( το υπουργείο περιβάλλοντος) εκδίδει την σχετική  περιβαλλοντική άδεια .

Για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές  , όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε  ποτέ ένας  τεκμηριωμένος  αντίλογος  από  τους δήμους της περιοχής  και γενικότερα από τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης .

Ακόμα και στην ιστορία των προσφυγών στο ΣτΕ να ανατρέξει κανείς , θα δει  προσφυγές ατεκμηρίωτες που έγιναν για «τα μάτια του κόσμου» .

Το κράτος  δεχόταν πάντα πως «τα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενδεχόμενων δυσλειτουργιών του έχουν ληφθεί» , και έτσι  δινόταν νέα άδεια .

Βέβαια κανείς από τους προσφεύγοντες δεν είχε φροντίσει να αποδείξει  με στοιχεία ότι ο αρμόδιος φορέας  δεν είχε  λάβει τα κατάλληλα μέτρα  για να εξασφαλιστεί  ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, και ιδίως:

α)      χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα,

β)      χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές, και

γ)      χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος .

Αυτά δηλαδή που λέει άρθρο 13 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, για τα απόβλητα.

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας επίσημα στοιχεία και ολοκληρωμένες μελέτες που αποδεικνύουν  ότι την τελευταία 20ετία λόγω του ΧΥΤΑ Φυλής δημιουργήθηκαν πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι στην ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής γίνεται σκόπιμη παράλειψη εξέτασης και υποβάθμιση δεδομένων σχετικών με τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει αυτό .

Σημαίνει  ότι   υπάρχουν αναμφισβήτητες  αποδείξεις που κακώς  δεν συμπεριλαμβάνονται στην ΜΠΕ ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής ( από τον κόλπο της Ελευσίνας ως το Περιστέρι ) είναι συμφυής με την παρουσία αποβλήτων στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ.   

Αυτό από μόνο του σημαίνει πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι πλήρης και δεν περιγράφει την πραγματική κατάσταση και για αυτό θα πρέπει να απορριφτεί .

Σημαίνει πως ο αρμόδιος φορέας που ζητά νέα άδεια  αποδεδειγμένα δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα  για να εξασφαλιστεί  ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον.

Σημαίνει πως για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που ξεπερνά την 20ετία,  ο ΧΥΤΑ Φυλής  δεν πληρούσε τους προβλεπόμενους από το νόμο  όρους λειτουργίας.

Η οδηγία  1999/31 προβλέπει ότι  κράτη μέλη της Ε.Ε διασφαλίζουν ότι: « η αρμόδια αρχή εκδίδει άδεια λειτουργίας χώρου ταφής μόνον εφόσον πληρούνται πολύ συγκεκριμένες  προϋποθέσεις» .

Οι δήμοι της δυτικής Αθήνας – Αττικής πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να μην εκδοθεί περιβαλλοντική άδεια για το νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή και ταυτόχρονα να καταφύγουν και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά δικαστήρια που στο παρελθόν έχουν λάβει αποφάσεις για άλλους ΧΥΤΑ όπως τους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Ζακύνθου . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου