Σελίδες

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Απίστευτες αλχημείες για τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων .

 

Το άρθρο 4 της οδηγίας 2000/60 έχει την  έννοια ότι πρέπει να θεωρείται υποβάθμιση της χημικής κατάστασης συστήματος  υπογείων υδάτων, λόγω ορισμένου έργου, αφενός  η υπέρβαση τουλάχιστον ενός  ποιοτικού προτύπου ή μίας ανώτερης αποδεκτής τιμής  και  αφετέρου, η προβλέψιμη αύξηση της συγκέντρωσης ενός ρύπου, στην περίπτωση που έχει ήδη σημειωθεί υπέρβαση του ορίου που έχει τεθεί για τον ρύπο αυτόν. Οι τιμές που μετρώνται σε κάθε σημείο παρακολούθησης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένα.»

Στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής δεν έχουμε απλά την υπέρβαση ενός ρύπου, αλλά έχουμε υπερβάσεις πολλών ρύπων εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Ο ΕΔΣΝΑ γνωρίζει την κατάσταση και προκειμένου να εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για το νέο ΧΥΤΑ καταφεύγει σε αλχημείες .

Προσέξτε τι λένε στο τεύχος για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων :  

«Πιέσεις ασκούνται στο σύστηµα ΒΑ/κής Πάρνηθας (GR06000080), τόσο από θαλάσσια διείσδυση στο ΒΑ/κό και νότιο τµήµα του, όσο και από αστικοποίηση. Επισημαίνονται ακόµα και οι πιέσεις και από τους ΧΥΤΑ Ι και ΙΙ (ΧΥΤΑ ∆υτ. Αττικής).

 Οι επιπτώσεις από τις πιέσεις αυτές στο σύστηµα είναι προς το παρόν ήπιες, ή σωστότερα δεν το έχουν προσβάλει σε καθοριστικό βαθµό, λόγω αφενός µεν των µεγάλων όγκων νερού που διακινούνται και αφετέρου της διασποράς τους και στο γειτονικό κοκκώδες σύστηµα του Θριάσιου Πεδίου .

Το υπόγειο υδατικό σύστηµα GR0600080 εκτιµάται σε καλή χηµική κατάσταση αφού 1 µόνο υδροσηµείο ή ποσοστό 12% βρίσκεται σε κακή χηµική κατάσταση λόγω ανθρωπογενούς ρύπανσης.

Μπορεί όμως ένα ΥΥΣ (Υπόγειο Υδατικό Σύστημα ) να χαρακτηριστεί σε καλή κατάσταση παρόλο που υπάρχουν και υπερβάσεις σε ορισμένα σημεία εάν προκύψει από κατάλληλη έρευνα ότι η ρύπανση δεν απειλεί το περιβάλλον και τις ανθρώπινες χρήσεις.

 Έτσι η υπέρβαση των ΑΑΤ (ανώτερη αποδεκτή τιμή)  δεν σημαίνει αυτόματα ότι το ΥΥΣ δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά επιβάλει την περαιτέρω έρευνα για το χαρακτηρισμό του ΥΥΣ.»

Και ποια λύση προτείνουν ;

«Να επανακαθοριστούν τα όρια συναγερμού για κάθε παράμετρο παρακολούθησης της ποιότητας των υπογείων υδάτων του ΧΥΤΑ Φυλής που αναφέρονται, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση της ποιότητας των υπογείων υδάτων κατά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής καθώς και η εφαρμογή της εκτέλεσης των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης».

Καταλάβατε; 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου