Σελίδες

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Οι MasterChef των σκουπιδιών . Μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ιστορία για το πως εγκαταστάθηκε η WATT στη Φυλή .



Το 2003 ο δήμαρχος Φυλής κ. Μπουραίμης -ο οποίος ήταν και μέλος της Ε.Ε του τότε ΕΣΔΚΝΑ (σημερινού ΕΔΣΝΑ)- ,  παραχώρησε έκταση 10 στρεμμάτων στην εταιρία ΕΠΑΝΑ (συμφερόντων Μπόμπολα) για να κατασκευάσει μονάδα διαλογής απορριμμάτων. Αρ. Απόφασης δημοτικού συμβουλίου 11/2003.

Τα 10 στρέμματα ήταν ακριβώς δίπλα  στα  500 στρέμματα που θα παραχωρούσε μελλοντικά ( το επόμενο έτος)  στον ΕΔΣΝΑ για να γίνει ο ΧΥΤΑ Φυλής !

Πράγματι στις  23/9/2004 ο κ. Μπουραίμης παραχώρησε στον ΕΔΣΝΑ τα 500 στρέμματα. ΕΔΩ

Δέκα ημέρες  αργότερα!!!!!  στις 4/10/2004 η ΕΠΑΝΑ (σημερινή WATT) ,  κατέθεσε αίτημα στον ΕΔΣΝΑ να συνδράμει ώστε να απαλλαγεί η εταιρία από την διαδικασία της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντολογικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης.

Δηλαδή να μεσολαβήσει ο ΕΔΣΝΑ για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρίας προκειμένου να πάρει άδεια λειτουργίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ !  

Τότε λοιπόν η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ μέλος της οποίας ήταν ο κ. Μπουραίμης που είχε παραχωρήσει τα 10 στρέμματα στον Μπόμπολα πήρε την εξής  απίστευτη απόφαση:  

 «Η εταιρεία ΕΠΑΝΑ Α.Ε η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και συνίσταται από φορείς που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία, προγραμματίζει υλοποίηση (κατασκευή και λειτουργία) Μ.Δ.Α.Υ . στο χώρο της νέας ΟΕΔΑ Φυλής και συγκεκριμένα σε τμήμα του που όπως φαίνεται από τα σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα στα οποία εμφανίζεται η ακριβής χωροθέτησή της , δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του ΧΥΤΑ Φυλής με βάση τον προβλεπόμενο σχεδιασμό , είναι εκτός της έκτασης των 500 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν στον ΕΔΣΝΑ από τον Δήμο Φυλής και σε έκταση που μελλοντικώς θα παραχωρήσει ο Δήμος Φυλής στον ΕΣΔΚΝΑ σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση του πλην η κυριότης η νομή και η κατοχή της ανήκει στον Δήμο Φυλής , ο οποίος έχει διατηρήσει στον εαυτό του το δικαίωμα να κάνει ο ίδιος χρήση αυτής με παρεμφερείς δραστηριότητες του.

Ήδη στο πνεύμα αυτής της απόφασης του το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής , με την 11/2003 επέτρεψε στην ΕΠΑΝΑ την δημιουργία ΜΔΥ σε έκταση εμβαδού 10 στρεμμάτων στην ιδιοκτησία του».

Η εν λόγω εταιρεία υπέβαλε στις 4/10/04 τη με αρ. Πρωτ. ΕΣΔΚΝΑ 10166/4-10-04 επιστολή της , με αίτημα τη συνδρομή του Συνδέσμου- ως δικαιούχο διαχείρισης της ΟΕΔΑ Φυλής- στην απαλλαγή από την Ε.Υ.Π.Ε. του ΥΠΕΧΩΔΕ από την διαδικασία της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντολογικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.) της Μονάδας Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΜΔΑΥ) που θα κατασκευάσει στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Με αυτό το απίστευτο κόλπο  πάρθηκε η 691/04 ΑΕΕ της Ε.Ε του ΕΣΔΚΝΑ πού ήταν ομόφωνη και ψηφίστηκε από τους κ κ Μαστοράκο Γεώργιο (Πρόεδρο) και τα μέλη  Κουτελάκη Γεώργιο, Μαργέτη Αθανάσιο , Αλιμπέρτη Νικόλαο και Μπουραϊμη Δημήτριο που ήταν τότε και Δήμαρχος Φυλής.

Έτσι ο ΕΣΔΚΝΑ  ανέλαβε να διασφαλίσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ιδιωτικού ΚΔΑΥ.

 Το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 2013, που το συγκεκριμένο ΚΔΑΥ -κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες- κάηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Στη θέση του, το 2016, το διάδοχο εταιρικό σχήμα της WATT ΑΕ επιχείρησε να κατασκευάσει νέα μονάδα η οποία, εκτός από το διαχωρισμό του μπλε κάδου θα κάνει και μηχανική και βιολογική επεξεργασία, για την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων (RDF και SRF).

 Ενώ, δηλαδή, επρόκειτο για μια νέα (ιδιωτική) μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων στη Φυλή -κάτι σαν ένα πιο σύγχρονο ΕΜΑΚ-, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί σαν ανασύσταση του παλιού ΚΔΑΥ και να αποφευχθεί η απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

 Η νέα λαθροχειρία  αποτράπηκε, μετά από παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ και του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που ανάγκασε και την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ να δώσει αρνητική γνωμοδότηση.

 Η WATT ΑΕ τροποποίησε τη μελέτη της, συμβιβάστηκε και έλαβε -τελικά- περιβαλλοντική αδειοδότηση για ένα κλασικό ΚΔΑΥ, που θα δέχεται μόνο το περιεχόμενο του μπλε κάδου και βιομηχανικά εμπορικά απόβλητα συσκευασίας (ΒΕΑΣ).

Όμως ο επιμένων νικά .. Τελικά η WATT ΑΕ κατάφερε να λάβει την σχετική άδεια και να κάνει μονάδα βιοξήρανσης στη Φυλή .

Αλλά για αυτό θα επανέλθουμε .. 


 

Ποιος είναι κ.  Κατρής

Ο ιδιοκτήτης της WATT ΑΕ είναι ο κ. Κατρής που εκείνα τα χρόνια ήταν μέτοχος της Ηλέκτωρ. 

Το 2016 ο κ. Κατρής και ο κ. Κοκότσης διευθυντής της Ηλέκτωρ Κύπρου,  ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Πάφου στην Κύπρο (έδιναν μίζες στον δήμαρχο)

Για να αποφύγουν τη σύλληψη  κάρφωσαν το μεγάλο αφεντικό που ήταν ο Μπόμπολας  «Τίποτα δεν γινόταν σε σχέση με τις μίζες εάν δεν έδινε την έγκρισή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Είχε πλήρη γνώση για τα ποσά και σε ποιούς δίνονταν τα χρήματα. Για τις μίζες που έδινα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας τα γνώριζε και ήταν με την έγκριση και τις οδηγίες του που ενεργούσα» είπε ο κ. Κοκότσης .

Ο κ. Κατρής είπε στους ανακριτές :  «Σε συνάντηση που είχα με τον κύριο Λεωνίδα Μπόμπολα αποφασίσαμε να ικανοποιήσαμε εν μέρει τα αιτήματά του και έτσι του καταβλήθηκε από εμένα το χρηματικό ποσό ως μίζες των 100.000 ευρώ σε τρεις δόσεις, 25.000, 25.000 και 50.000 αντίστοιχα. Ο λόγος που θέλαμε να τους ικανοποιήσουμε ήταν για να μην μας δημιουργήσουν πρόβλημα τόσο στις πληρωμές όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ούτε να δημιουργήσουμε εχθρότητα με ένα πρόσωπο που κατείχε θέση κλειδί για τα έργα της ειδικότητάς μας» .

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου