Σελίδες

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

ΕΔΣΝΑ: τύφλα να έχει το «μεγάλο φαγοπότι» του Φερέρι

 


 

Ούτε η αχαλίνωτη φαντασία του  Μάρκο Φερέρι  του σκηνοθέτη που γύρισε το «μεγάλο φαγοπότι»  πριν από 50 χρόνια θα μπορούσε να φανταστεί  τα απίστευτα όργια  που θα γινόταν στον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) την περίοδο 2020-2023 .

Το μεγάλο φαγοπότι του Φερέρι  σατίριζε τον αυτοκαταστροφικό καταναλωτισμό και την απληστία κάποιων αστών που συγκεντρώνονται σε μια βίλα για ένα  Σαββατοκύριακο, με σκοπό να φάνε και να οργιάσουν μέχρι θανάτου.

 Στην περίπτωση  του ΕΔΣΝΑ δεν  μιλάμε  για κάποιους  λίγους κακομαθημένους αστούς, αλλά για  αιρετούς εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  και  κάποια υπηρεσιακά στελέχη του ΕΔΣΝΑ που έχουν και συνδικαλιστική ιδιότητα (sic).

 Το αδιανόητο  πάρτι που έστησαν αυτοί  στον ΕΔΣΝΑ,  κάνει  το δηλητηριώδες σενάριο του φιλμ του Φερέρι,   να μοιάζει ως ένα  συνηθισμένο περιστατικό.

Και όμως,  αν και ήταν γνωστό στην πιάτσα τι συμβαίνει με το πάρτι των σκοτεινών συμβάσεων , τις υπερκοστολογημένες μελέτες , τα υπερκοστολογημένα  έργα και προγράμματα , τις εκατοντάδες απ΄ ευθείας αναθέσεις με τα 30χίλιαρα  σε φίλους και γνωστούς κλπ, ποτέ δεν ασχολήθηκε  κανείς.

Ακόμα  και  όταν  η ευρωπαία  επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα ασχολήθηκε με τα περίφημα «σπιτάκια ανακύκλωσης» , η Ελληνική δικαιοσύνη και τα θεσμοθετημένα όργανα της αυτοδιοίκησης εξακολουθούσαν να σφυρίζουν αδιάφορα .

Το χρήμα μοιράζονταν αφειδώς  με αποφάσεις  δια περιφοράς  της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και αποφάσεις του εντεταλμένου προέδρου κ. Β. Κόκκαλη.

Όλα αυτά τα χρόνια  το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μιλούσε και ξαναμιλούσε  για το «βρώμικο κύκλωμα των σκουπιδιών που κατοικοεδρεύει στον ΕΔΣΝΑ»  αλλά η φωνή του ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ και των διαφόρων  «οικόσιτων δημοσιογραφικών» ιστοσελίδων   απέκρυπταν τις καταγγελίες και υμνολογούσαν τον κ. Πατούλη και την διορισμένη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ.

Σημείωση: Ακριβώς τα ίδια κάνουν και με την περίπτωση του Δήμου Φυλής όπου η διαφθορά είναι αδιανόητα μεγάλη και το γνωρίζουν άπαντες αλλά σιωπούν.

Κάπως έτσι το βρώμικο κύκλωμα  θεωρούσε πως δεν θα το ακουμπήσει ποτέ κανείς και συνέχιζε ανενόχλητο τη δουλειά του.  

Ο σημερινός περιφερειάρχης  Αττικής κ. Χαρδαλιάς  απλά δεν μπορεί να κλείσει την μαύρη τρύπα των 160.000.000 στον ΕΔΣΝΑ και υποχρεώθηκε να κάνει διαχειριστικό έλεγχο για τα έτη 2020-2023.

Τώρα υπόσχονται διαφάνεια και  χρηστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων αλλά ταυτόχρονα διορίζουν και πάλι μονοπαραταξιακή εκτελεστική επιτροπή στον ΕΔΣΝΑ για να έχουν τον έλεγχο .

Η «παραχώρηση δικαιώματος  παρακολούθησης» των συνεδριάσεων της εκτελεστικής επιτροπής  από  την αντιπολίτευση είναι για ξεκάρφωμα .

Έτσι και αλλιώς οι βρώμικες δουλειές δεν γίνονται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αλλά πολύ πριν από αυτές.

Οι συνεδριάσεις  των οργάνων γίνονται απλά για να «νομιμοποιούν» τις βρώμικες δουλειές.  

Τελικά το μεγάλο θέμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ποιοι παίρνουν τις δουλειές,  αλλά οι επιπτώσεις που έχει η διαφθορά στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Η διαφθορά  και  οι επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα απασχόλησαν ακόμα και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 8/10/2013.

 «Η διαφθορά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και επηρεάζει δυσανάλογα τις πλέον μειονεκτούσες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες» μας λέει το ψήφισμα του ΕΚ.

Το κοινοβούλιο δέχεται πως  «η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στη νοοτροπία των κοινωνιών στις οποίες διεισδύει». Πχ  Ο Δήμος Φυλής που ο δήμαρχος στις τελευταίες εκλογές πήρε 80%.

Το ψήφισμα του Ε.Κ δέχεται πως «η παράτυπη και διεφθαρμένη χρήση των οικονομικών ή/και βιομηχανικών αντισταθμιστικών οφελών» είναι πηγή διαφθοράς.  

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου