Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

ΕΔΣΝΑ : Σε ομόρρυθμη εταιρεία με κεφάλαιο 5.000 € , απ ευθείας αναθέσεις 5.000.000 € !

 

 Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Καταγγελίες για αναθέσεις που έχουν προχωρήσει χωρίς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Καταγγελίες για δαπανηρές απευθείας αναθέσεις και για τον ΕΔΣΝΑ (φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που ελέγχεται από τον περιφερειάρχη) δέχεται η διοίκηση Γ. Πατούλη.

Με ανακοίνωσή του ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής -και πρώην πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ- Γ. Σγουρός καταγγέλλει επαναλαμβανόμενες απευθείας αναθέσεις για απολυμάνσεις των εγκαταστάσεων του φορέα, μηχανημάτων και κάδων ανακύκλωσης, που φτάνουν «το ιλιγγιώδες ποσό των 5.000.000 ευρώ» και έχουν προχωρήσει «χωρίς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Σύμφωνα με τον Γ. Σγουρό, ο ΕΔΣΝΑ, επικαλούμενος την πανδημία, «χωρίς να τηρηθεί οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία και χωρίς να δημοσιευθεί προκήρυξη», έχει αναθέσει απευθείας οκτώ απολυμάνσεις στην ίδια εταιρεία, συνολικού ύψους 3.200.000 ευρώ.

Οι αναθέσεις, περιγράφει στην ανακοίνωσή του, έχουν γίνει σε μια προσωπική ομόρρυθμη εταιρεία «με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ», που δραστηριοποιείται μόλις πέντε χρόνια στον χώρο των μυοκτονιών και των απεντομώσεων και, σε αντίθεση με τις αναθέσεις του ΕΔΣΝΑ, λαμβάνει από δημόσιους φορείς δουλειές με «ποσά της τάξης των λίγων εκατοντάδων ή μερικών χιλιάδων ευρώ».

Μετά την πρώτη ανάθεση τον Μάρτιο του 2020 «με εξπρές διαδικασία», ο ΕΔΣΝΑ, αντί να προχωρήσει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό και να καλύψει όποιες ανάγκες απολύμανσης είχε λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, «περίμενε να λήξει η σύμβαση για να προβεί σε επόμενη ανάθεση στην ίδια εταιρεία», αναφέρει ο κ. Σγουρός. Ο ΕΔΣΝΑ απέφυγε τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τεμαχίζοντας τη δαπάνη «ώστε κάθε ανάθεση να είναι κάτω του ποσού των 900.000 ευρώ», καταγγέλλει ο πρώην περιφερειάρχης.

Με τον ίδιο τρόπο ο ΕΔΣΝΑ -πρόεδρος του οποίου είναι ο Β. Κόκκαλης, στενός συνεργάτης του Γ. Πατούλη- προέβη σε τέσσερις απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 1.850.000 ευρώ για την απολύμανση κάδων απορριμμάτων των δήμων της Δυτικής Αττικής σε άλλη «προσωπική ετερόρρυθμη εταιρεία», σύμφωνα με τον Γ. Σγουρό, ο οποίος καλεί τις αρμόδιες αρχές «να προβούν σε έλεγχο όλων των συμβάσεων ανάθεσης που έχουν γίνει στον ΕΔΣΝΑ το 2020 και το 2021 με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, με πρόσχημα τον Covid-19».

ΠΗΓΗ:  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/284832_apeytheias-anatheseis-5-ekat-eyro-gia-apolymanseis-ston-edsna

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου