Σελίδες

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Μια οφειλόμενη απάντηση στον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ .

 

Με τον Νίκο Τράκα και το Θέμη Μπαλασόπουλο στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ για τις ΣΔΙΤ

Πρόσφατα διάβασα την  ομιλία του Νίκου Τράκα (προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ) στο γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.

 Ο πρόεδρος  μίλησε για την «άδικη» κριτική που έχουμε κάνει στην  ΠΟΕ ΟΤΑ και εγώ και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για την παθητική της  στάση, απέναντι  στη διοίκηση Πατούλη .

Στην ομιλία του μίλησε για  συνταξιούχους που είχαν «ξάδερφο» αντιπρόεδρο στον ΕΔΣΝΑ  υπονοώντας  εμένα που ήταν η γυναίκα μου αντιπρόεδρος και για μια «ομάδα παραγόντων» που μαζεύονται 50 να σηκώσουν ένα πανό και κάνουν καραγκιοζιλίκια,  υπονοώντας το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ .

Είπε πως  κατηγορούμε  άδικα την ΠΟΕ ΟΤΑ , ότι  τα τελευταία χρόνια δεν ασχολείται με τα θέματα των σκουπιδιών  στην περιφέρεια Αττικής .

Επειδή εμένα δεν μ αρέσει να αδικώ κανένα , οφείλω να  ξεκαθαρίσω την προσωπική μου στάση στο ζήτημα.

Σε ότι με αφορά η κριτική που έχω κάνει αυτά τα χρόνια  στην ΠΟΕ ΟΤΑ , μόνο επιεικής μπορεί να χαρακτηρισθεί . Η ήπια στάση μου οφείλεται στους συναισθηματικούς δεσμούς που έχω με την ομοσπονδία την οποία υπηρέτησα και  βοήθησα όποτε μου ζητήθηκε ακόμα και μετά τη συνταξιοδότηση μου.

 Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι με τους «απέναντι»  μόνο ήπιος δεν ήμουν ποτέ. Αλλά την ΠΟΕ ΟΤΑ ποτέ δεν την θεώρησα «απέναντι».

Ας μιλήσουμε λοιπόν με γεγονότα και με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Επί διοίκησης Πατούλη έχουν γίνει σημεία και τέρατα . Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς;

Από την ολική επαναφορά των ΣΔΙΤ για τις οποίες η ΠΟΕ ΟΤΑ πριν από μια δεκαετία (επί Σγουρού) έκανε πολύ  μεγάλους αγώνες να τις σταματήσει;  

Να πούμε για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δήμων όπως είναι η ανακύκλωση στους ιδιώτες ; 

Να πούμε για τον ρόλο της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και της SOUTHSTAR που τους έχουν εκχωρηθεί εξοπλισμός και υπηρεσίες που ανήκουν αποκλειστικά στους δήμους ;

Να πούμε για τις δεκάδες απ ευθείας αναθέσεις  μελετών και υπηρεσιών σε ιδιώτες  που στοιχίζουν κάποια εκατομμύρια ευρώ;

Να πούμε για τις φωτιές στο ΧΥΤΑ που τις μαθαίνουμε από τη διαύγεια όταν είναι να πληρωθεί ο ΗΛΕΚΤΩΡΑΣ;

Για τις συνεδριάσεις της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ που γίνονται δια περιφοράς και αφορούν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ;

Για τις διαβουλεύσεις «κλειστού τύπου»  για κορυφαία θέματα όπως το ΠΕΣΔΑ;

Για τα πραξικοπήματα στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής που ο Πατούλης καταργεί τις δια ζώσης συνεδριάσεις;

Για το νέο ΠΕΣΔΑ του Πατούλη  που εισάγει την ΚΑΥΣΗ των σκουπιδιών και την ιδιωτικοποίηση όλου του κύκλου διαχείρισης των απορριμμάτων;

Θα χρειάζονταν δεκάδες σελίδες  για να αναφερθούμε έστω και επιγραμματικά στα όργια που έχουν γίνει  επί διοίκησης Πατούλη .

Και μπαίνει ξεκάθαρα το ερώτημα .

 Πότε ασχολήθηκε με όλα αυτά,  ή έστω με κάποια από αυτά,   η  ΠΟΕ ΟΤΑ; Πότε έκανε μια καταγγελία για τα απίστευτα όργια της διοίκησης Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ ; Πότε έκανε μια παράσταση διαμαρτυρίας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολήθηκε ούτε μια φορά και αυτό δεν έγινε από παράλειψη αλλά από επιλογή . Από τότε που ανέλαβε ο Πατούλης,  η ΠΟΕ ΟΤΑ για ανομολόγητους λόγους έπαψε να ασχολείται  με τον ΕΔΣΝΑ και την περιφέρεια Αττικής.

Αν λέω ψέματα,  ή αν κατηγορώ άδικα,  εγώ ο ίδιος δίνω κάθε δικαίωμα στον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ να με καταγγείλει επώνυμα σαν Θωμά Μπιζά .

Ξέρει ο Νίκος ο Τράκας ότι εγώ προκειμένου να υπερασπιστώ την ιστορία μου στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο κίνημα για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ  Φυλής,  δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοιχτά με τον πολιτικό μου φορέα τον ΣΥΡΙΖΑ  και να παραιτηθώ από την Κ.Ε.

 Επί διοίκησης Δούρου εμείς σαν ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ οργανώσαμε πολλές καταλήψεις των γραφείων του ΕΔΣΝΑ και του ΧΥΤΑ Φυλής χωρίς να υπολογίζουμε πολιτικές και προσωπικές σχέσεις.  

Η αναφορά λοιπόν του προέδρου στο πρόσωπό μου με τον τρόπο που έγινε,  ομολογώ ότι με στεναχώρησε .

Με τον Νίκο τον Τράκα   υπηρετήσαμε μαζί στην ΠΟΕ ΟΤΑ και έχω  φιλική σχέση μαζί του όπως έχω και με το Θέμη τον Μπαλασόπουλο και όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές διαφορές .

 Ο Νίκος είναι εν ενεργεία πρόεδρος και εγώ την θέση του την τιμώ , αλλά θα πρέπει να την τιμά και ο ίδιος με τη συμπεριφορά του.

 Δεν ταιριάζει στο πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ να μιλά για συναδέλφους  με υπαινιγμούς του τύπου «κάποιοι συνταξιούχοι που είχαν «ξάδερφο» αντιπρόεδρο τον ΕΔΣΝΑ» .

Ούτε να χαρακτηρίζει τα κινήματα « ομάδες  παραγόντων που μαζεύονται να κάνουν καραγκιοζιλίκια» . Αυτά είναι επιχειρήματα ανθρώπων της άλλης πλευράς .

 Είναι επιχειρήματα των ανθρώπων που πολεμούν  τα κοινωνικά κινήματα και όχι των ανθρώπων που τα εκπροσωπούν .

 Υ.Γ Για λόγους αρχών πάντα η  κριτική μου αναφερόταν  στα όργανα της ομοσπονδίας και ποτέ σε  συγκεκριμένα  πρόσωπα. Οι ευθύνες για την στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι συλλογικές και δεν βαραίνουν μόνο τον πρόεδρο .

Η απάντηση είναι προσωπική στον Νίκο γιατί και η τοποθέτησή του ήταν προσωπική .

Θωμάς Μπιζάς πρώην μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ ΟΤΑ.

 

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου