Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ό, τι είναι τυπικά «νόμιμο» είναι και ηθικό κύριε Τσίρμπα;

  


Μια μεγάλη  εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας σε τετρασέλιδο «αφιέρωμα» της στον Δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού,  κάνει λόγο για πάρτι απευθείας αναθέσεων από τον κ. Τσίρμπα και στελέχη της διοίκησης.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τεκμηριωμένα 8 σοβαρές περιπτώσεις με απευθείας αναθέσεις αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε κομματικά στελέχη , συγγενείς , συνεργάτες κλπ. Για να ασχοληθεί μια μεγάλη εφημερίδα με τα κακώς κείμενα ενός σχετικά μικρού δήμου , το θέμα θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σοβαρό.

Το ερώτημα γιατί ασχολήθηκε η εφημερίδα με τον κ. Τσίρμπα, συγγνώμη για την έκφραση, είναι βλακώδες . Γιατί αυτή είναι η δουλειά των δημοσιογράφων . Οφείλουν να ελέγχουν την εξουσία και να αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα.

Η δημοσιογραφία πρέπει να αποτελεί  ανάχωμα της κοινωνίας απέναντι στην εξουσία και όχι της εξουσίας απέναντι στην κοινωνία όπως γίνεται σήμερα κατά κόρον από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.  

Από εκεί και πέρα, τη νομιμότητα των πράξεων του κ. Τσίρμπα και της διοίκησης του, οφείλουν να την ελέγξουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί  μηχανισμοί και η δικαιοσύνη. Όμως την ηθική- πολιτική διάσταση του ζητήματος δικαιούται να την κρίνει και ο τελευταίος πολίτης του Δήμου.

Το ερώτημα που τίθεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις  είναι αν οι πράξεις της διοίκησης που μπορεί να είναι τυπικά νόμιμες , είναι ταυτόχρονα και ηθικές. Αυτό δεν είναι κάποιο ξερά νομικό ζήτημα αλλά είναι ένα σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία.

Δηλαδή θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι ηθικό, τα πρόσωπα που κατέχουν εξουσία, να μπορούν να εκμεταλλεύονται την κακή ποιότητα των θεσμών ή την προβληματική νομοθεσία για τις απευθείας αναθέσεις για να ευνοούν τον περίγυρό τους.

Μόνο έτσι κρίνεται το ορθό και το λάθος . Πρέπει να  εξετάσουμε δυο πράγματα διαφορετικά,  αλλά και ταυτόσημα . Να εξετάσουμε  αν οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι ορθές ή λάθος και επιτρέπουν στους κατέχοντες της εξουσία να αυθαιρετούν. Παράλληλα να εξετάσουμε αν οι κατέχοντες την εξουσία αξιοποιούν τις προβληματικές διατάξεις για τις απευθείας αναθέσεις για ίδιον όφελος πολιτικό –οικονομικό- κοινωνικό  κλπ.

Μπορούμε εμείς οι απλοί πολίτες να έχουμε άποψη και για την ορθότητα των διατάξεων και για την κακή ή καλή χρήση των διατάξεων από τους κατέχοντες την εξουσία; Φυσικά και μπορούμε και οφείλουμε να έχουμε άποψη.

Οι τυπικές και άτυπες κοινωνικές αξίες  είναι εκείνες που δίνουν τελικά νόημα στο ορθό και το λάθος. Και ποιος άλλος μπορεί να μιλήσει για τις κοινωνικές αξίες αν δεν μπορούν οι ίδιοι οι πολίτες;

Εμείς οι απλοί αλλά ενεργοί  πολίτες γνωρίζουμε  την κάκιστη ποιότητα των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν πονηρές ή φωτογραφικές διατάξεις.

Με αυτές τις άθλιες διατάξεις νομιμοποιούνται πρακτικές  που οδηγούν στην παραβίαση  των αρχών του δημοσίου δικαίου.

Το ερώτημα είναι: Μπορεί ο δήμαρχος ακόμα και αν του το επιτρέπει ο νόμος να αναθέτει έργα ή υπηρεσίες σε  κομματικούς φίλους, σε συγγενικά πρόσωπα και προσωπικούς συνεργάτες;

Όταν ο δήμαρχος λέει «το κάνω γιατί μου το επιτρέπει ο νόμος»  ακόμα και αν γνωρίζει   ότι αυτό που κάνει δεν είναι ηθικό , τότε πολλαπλασιάζονται  οι προϋποθέσεις για να συναντηθούν οι δρόμοι  της καταπάτησης και του νόμιμου,  μαζί με τους αντίστοιχους δρόμους που καταλήγουν στην καταρράκωση του ηθικού.

Για αυτό εμείς οι πολίτες πρέπει να απαιτούμε να βελτιώνονται διαρκώς  οι κανόνες  καλής νομοθέτησης  και ταυτόχρονα η ισονομία και η διαφάνεια να  αποτελούν μέτρα κρίσης και αξιολόγησης της  πολιτικής των κατεχόντων την εξουσία.

Μόνο τότε οι δρόμοι του νόμιμου μπορούν να συναντηθούν  με τους αντίστοιχους δρόμους του ηθικού.

Δυστυχώς κάποια στελέχη της διοίκησης Τσίρμπα , αντί να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα καταγγελλόμενα, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν γουρούνια που κυλιούνται στη λάσπη όσους τόλμησαν να αναπαράγουν το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ωραία δημοκρατική συμπεριφορά! Το επόμενο βήμα θα είναι να μας σουβλίσουν  όπως τα γουρούνια, για παραδειγματισμό.

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου