Σε ένα «σχετικά κανονικό πολιτικό σύστημα» (ΣΚΠΣ) αυτός ο ΕΔΣΝΑ δεν θα μπορούσε να υπάρχει.
Και για να μην παρεξηγηθούμε, «σχετικά κανονικό πολιτικό σύστημα», εννοούμε ένα πολιτικό σύστημα που απλά δεν είναι διεφθαρμένο μέχρι το μεδούλι.
Και επειδή αυτά μπορεί να φαίνονται υπερβολικά και δυσνόητα ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε πενηνταράκια.
Τι είναι ο ΕΔΣΝΑ;
Ο ΕΔΣΝΑ λοιπόν είναι μια κοινή δημοτική επιχείρηση των 66 δήμων της Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής. Σε αυτή την επιχείρηση εκπροσωπούνται και ο α’ και ο β’ βαθμός αυτοδιοίκησης.
Όμως παρότι στην πλειοψηφία του Δ.Σ είναι οι εκπρόσωποι του ά βαθμού, το Μάνατζμεντ το έχει η περιφέρεια, δηλαδή ο β΄ βαθμός.
Πρακτικά υπάρχει μια 7μελής εκτελεστική επιτροπή που ελέγχεται από την περιφέρεια και αυτή αποφασίζει για όλα. Το Δ.Σ στην πράξη είναι διακοσμητικό στοιχείο αφού το μόνο που κάνει, είναι να εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό που εισηγείται η Ε.Ε .
Αυτά είναι τα τυπικά . Όμως ας δούμε και την ουσία.
Η ουσία είναι πως ο ΕΔΣΝΑ είναι μια επιχείρηση τάχα κοινωνικού και τάχα δημόσιου χαρακτήρα .
Όμως ούτε κοινωνικού είναι, ούτε δημόσιου. Και το χειρότερο δεν είναι αυτό, αλλά το ότι δεν είναι ούτε καν μια ιδιωτική επιχείρηση που λειτουργεί με νόμους και επιχειρηματικούς κανόνες .
Στην πράξη είναι ένα δημόσιο όργανο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων . Όχι μόνο εργολαβικών συμφερόντων , αλλά και στενά ιδιωτικών..
Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς οφείλουμε να εξετάσουμε το τι είναι ο ΕΔΣΝΑ με επιχειρηματικούς κανόνες γιατί πρόκειται για επιχείρηση με τεράστιο οικονομικό αντικείμενο και πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα.
Είναι μια επιχείρηση που από αυτήν εξαρτάται πως θα γίνεται η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.
Σκοπός του ΕΔΣΝΑ είναι , η επεξεργασία, η μεταφόρτωση, η ανακύκλωση η αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, η αποκατάσταση των υφισταμένων χώρων ΧΥΤΑ- ΧΑΔΑ κλπ.
Πως λοιπόν μπορεί να αξιολογηθεί το έργο μιας τέτοιας επιχείρησης;
Τα κριτήρια της αξιολόγησης είναι πολύ συγκεκριμένα .
Ο Προγραμματισμός
Ο φορέας οφείλει πρώτα από όλα να
προσδιορίσει- αξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση και κατόπιν να
προγραμματίσει όλα εκείνα τα βήματα που
θα χρειαστούν για την επίτευξη των
στόχων. Ο ΕΔΣΝΑ αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι να αξιολογήσει
υπάρχουσα κατάσταση , αντίθετα προσπαθεί να την αποκρύψει δίνοντας ακόμα και ψεύτικα στατιστικά στοιχεία.
Προγραμματισμός μιας οποιασδήποτε επιχείρησης σημαίνει: προσδιορίζουμε τους στόχους τις τακτικές , τις ενέργειες και την στρατηγική για να τους πετύχουμε. Όχι όμως γενικά και αόριστα. Αποφασίζουμε τους στόχους και το πώς θα επιτευχθούν συγκεκριμένα. Πως θα υλοποιηθούν οι στόχοι , πότε θα υλοποιηθούν και με ποια εργαλεία θα υλοποιηθούν. Αυτά για τον ΕΔΣΝΑ απλά δεν υπάρχουν.
Η Οργάνωση
Η οργάνωση είναι το απαραίτητο εργαλείο
με το οποίο υλοποιείται ο
προγραμματισμός . Για την υλοποίηση
του προγραμματισμού χρειάζεται καταμερισμός , στελέχωση με
αξιοκρατικά κριτήρια , διαφορετικά επίπεδα οργάνωσης ,
συντονισμός για την αξιοποίηση των
πόρων προκειμένου αυτοί να
πηγαίνουν για την υλοποίηση των στόχων.
Η οργανωτική λειτουργία του ΕΔΣΝΑ θα ήταν για γέλια να δεν ήταν για κλάματα. Η
στελέχωση των τμημάτων γίνεται με κριτήριο το ποιον θέλει ο τάδε εργολάβος,
ποιος είναι κολλητός του κολλητού, ποιος έχει άκρες , ποιος εκβιάζει και πολλά άλλα που δεν γράφονται εδώ για να
μην κατηγορηθούμε για κουτσομπολιό.
Ο Έλεγχος
Ο έλεγχος πριν από όλα είναι ο καθορισμός των προτύπων με βάση τα οποία θα
μετριούνται συνεχώς τα αποτελέσματα.
Τι αποτελέσματα υπήρξαν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους για τον ΕΔΣΝΑ; Ποιες είναι οι αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους των περιφερειακών σχεδίων και που οφείλονται;
Ποια είναι η ανάλυση των αποκλίσεων και ποιος είναι ο καθορισμός διορθωτικών κινήσεων για να πάψει να υπάρχει το διαρκές φαινόμενο των τεράστιων αποκλίσεων ως προς στους στόχους;
Είναι δυνατόν για δεκαετίες να μπαίνουν στόχοι για την ΔσΠ στο 50% κλπ και να η ΔσΠ να είναι καθηλωμένη στο 4,79% και να μην απολογείται κανείς για αυτό;
Στον ΕΔΣΝΑ απλά δεν υπάρχει κανείς έλεγχος. Μόνο οι εργολάβοι ελέγχουν για τα δικά τους συμφέροντα , συντάσσουν μελέτες οι οποίες υπογράφονται από τις υπηρεσίες και ενίοτε γράφουν και τις αποφάσεις της Ε.Ε ,
Η επίτευξη στόχων
Ο ΕΔΣΝΑ ίσως να είναι και η μοναδική επιχείρηση στον κόσμο που δεν αξιολογείται από τον βαθμό επίτευξης των στόχων και των σκοπών για τους οποίους έχει συσταθεί.
Όλες οι επιχειρήσεις στα ΣΚΠΣ, από το τελευταίο περίπτερο ως το μεγαλύτερο μονοπώλιο αξιολογούνται με βάση την επίτευξη των στόχων τους .
Όλες εκτός του ΕΔΣΝΑ!
Κανείς δεν ρωτά πόσο στοίχησε το ΕΜΑΚ (300 εκ. ευρώ) και τι αποτελέσματα είχε. Κανείς δεν έκανε ποτέ οικονομοτεχνική αξιολόγηση για αυτή την κολοσσιαία επένδυση. Τι και αν από τα σύμμεικτα και τα προδιαλεγμένα, που οδηγήθηκαν για επεξεργασία και περαιτέρω ανάκτηση στο (ΕΜΑΚ), ανακτήθηκε μόνο το 8,53%, ενώ το 78,2% οδηγήθηκε για ταφή στο ΧΥΤΑ .
Κανείς δεν ρωτά που πήγαν και πως αξιοποιήθηκαν τα 820 εκ. ευρώ που δόθηκαν ως αντισταθμιστικά στον δήμο Φυλής. Κανείς δεν ρωτά γιατί η πραγματική ανάκτηση είναι στο 6.06% και η ταφή στον ΧΥΤΑ είναι στο 92%.
Κανείς δεν ρωτά για τα τραγικά στατιστικά στοιχεία του προγράμματος χαρτιού , για τα στατιστικά στοιχεία των πολύκεντρων ανακύκλωσης , για τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος green city.
Στην πραγματικότητα οι δήμοι πληρώνουν τόσα χρόνια μια χρεωκοπημένη επιχείρηση χωρίς να ρωτούν κιόλα γιατί χρεοκόπησε.
Το άνοιγμα του ΕΔΣΝΑ και οι υποχρεώσεις του προς τρίτους είναι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2023.
Ο κ. Χαρδαλιάς λέει πως θα βγουν όλα στη φόρα και κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους.
Και όπως λέει και λαός χέστηκε η φοράδα στο αλώνι αν χάσουν κάποιοι τον ύπνο τους ή πάνε και στη φυλακή . Το μάρμαρο θα το πληρώσουν και πάλι οι δημότες .
Το θέμα είναι ποιοι δήμοι και ποια κόμματα, έχουν τα άντερα να μπουν μπροστά για να αλλάξει αυτή η άρρωστη κατάσταση.
Κομμάτι δύσκολο να βρεθούν σε αυτό το «σχετικά κανονικό πολιτικό σύστημα».
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς
μέλος του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου