Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

«Φυλή» + «καύση» το νέο μοντέλο της Αττικής !




Από τις ομιλίες   του κ. Πατούλη , αλλά και του    Γ Γ  Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος  Μανώλη Γραφάκου στην πρόσφατη ημερίδα του ΤΕΕ,  προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ότι αφορά την τελική διάθεση,  υιοθετώντας  την καύση.
Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στην Φυλή είπε : «Εμείς δεν ψάχνουμε  έναν άλλον χώρο για να θάβουμε τα σκουπίδια όταν κλείσει η Φυλή, αλλά με ποιον τρόπο δεν θα χρειάζεται να θάβουμε σκουπίδια χωρίς επεξεργασία, όπως συμβαίνει σήμερα» .

Και συμπλήρωσε πως από το 2023 που θα έχουν τρέξει τα προγράμματα ανακύκλωσης κλπ   «ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να σταματήσει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα» άρα να δέχεται μόνο υπολείμματα . Με άλλα λόγια η Φυλή δεν θα κλείσει ποτέ!  
Για το πώς συγκεκριμένα θα έχουν εξαφανιστεί τα σύμμεικτα σε 4 χρόνια, ο κ. Πατούλης δεν μας εξηγεί  . Θα κάνουμε, λέει, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και κομποστοποίηση  και θα εξαφανίσουμε τα σύμμεικτα σε 4 χρόνια για να δέχεται η Φυλή μόνο υπολείμματα .  Σημείωση :  Τα ίδια γενικόλογα επιχειρήματα τα ακούγαμε 5 χρόνια και από το επικοινωνιακό επιτελείο της κ. Δούρου. Όλα τα είχαν «δρομολογημένα» και στην πραγματικότητα το μόνο που δρομολόγησαν ήταν η νέα χωματερή στην Φυλή.
 Το νέο αφήγημα που θέλει να περάσει ο κ Πατούλης είναι  ότι θα έχουμε στην Αττική έναν Περιφερειάρχη Superman των σκουπιδιών που σε 4 χρόνια θα λύσει  όλα τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.
Εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα . Τα πιστεύει αυτά που λέει; Μήπως κάνει ασκήσεις βερμπαλισμού; Μήπως μας κοροϊδεύει;  Ή μήπως κάποιοι πονηροί σύμβουλοι του κ. Πατούλη προσπαθούν με αυτές τις υπερβολές να δημιουργήσουν καινούργια αδιέξοδα, προκειμένου να περάσουν ευκολότερα λύσεις, τύπου νέας επέκτασης της Φυλής ή καύσης σύμμεικτων; 
 Ο κ. Γραφάκος  από την πλευρά  του είπε :  « έχει τεθεί στόχος αύξησης της ανακύκλωσης από 18% σε 30% στο τέλος της τετραετίας και πλήρους  ανάπτυξης δικτύου καφέ κάδων για τα κομποστοποιήσιμα» .
Σημείωση : Επειδή το 18% δεν υπάρχει  ως στόχος σε κανένα σχέδιο ,  ο κ. Γραφάκος θα εννοεί μάλλον τα συνολικά  ποσοστά ανακύκλωσης ( ΑΣΑ - Βιομηχανικών - ΑΕΚΚ) που αθροιστικά  φαίνεται να βρίσκονται στο 18%. Αν εννοεί αυτά,  σημαίνει πως θα έχουμε διπλασιασμό περίπου της σημερινής ανακύκλωσης των αστικών στερεών  (ΑΣΑ).
Με άλλα λόγια, ο κ. Πατούλης και ο κ. Γραφάκος μας λένε (μέσα από ένα σωρό ασάφειες)  πως ως το 2024 το σύνολο των συμμείκτων θα «περνά»  από ΔσΠ ή από μονάδες επεξεργασίας και ότι σε ταφή θα οδηγούνται μόνο τα υπολείμματα επεξεργασίας .
Φυσικά αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν ευχής έργο,  αλλά επειδή ξέρουν καλά πως δεν πρόκειται να  γίνει, ταυτόχρονα μας πλασάρουν και την καύση, ως την λύση που θα μπορέσουμε να μειώσουμε τα απορρίμματα που θάβουμε .
Βέβαια την λέξη καύση δεν θα την ακούσει κανείς από το στόμα τους, γιατί γνωρίζουν πως υπάρχει αρνητική φόρτιση και την αποφεύγουν . Προτιμούν να αναφέρονται σε «νέες τεχνολογίες» ή σε  «επεξεργασία για την παραγωγή ενέργειας».
Ο κ. Γραφάκος το είπε ξεκάθαρα :  «Δεν μπορούμε  εμμονικά να απαγορεύουμε την παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα. Το λέμε ευθέως, ο επόμενος εθνικός σχεδιασμός -που θα τροποποιηθεί μέσα  στο πρώτο εξάμηνο του 2020- θα είναι ανοιχτός ως προς τις τεχνολογίες και θα βοηθήσει με αυτό τον τρόπο να μειωθούν τα απορρίμματα που θάβονται».
Φυσικά αυτές οι μονάδες καύσης δεν θα στηθούν στην Εκάλη και την Πολιτεία αλλά στην Φυλή και το Θριάσιο, για να είναι κοντά στην χωματερή.
Ήταν βέβαιο πως εκεί θα οδηγούσε η ανυπαρξία νέων χώρων τελικής διάθεσης . Στην επέκταση της Φυλής και στην καύση, που έρχεται τώρα σαν σωτήρια λύση.
Για αυτό ήταν τεράστιο λάθος  η μη χωροθέτηση νέων ΧΥΤ από την κ. Δούρου . Γιατί την οδήγησε στο τέλος της θητείας της να αποφασίσει νέα χωματερή στην Φυλή και να δώσει άλλοθι  στον κ. Πατούλη και την Νέα Δημοκρατία να μιλούν για καύση .
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τώρα τις αντιδράσεις αυτών που έλεγαν πουθενά ΧΥΤΑ –ΧΥΤΥ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που σαν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει κάποια στιγμή να πάρει θέση και για την νέα χωματερή και την καύση. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου