Ξαφνικά το ΥΠΕΝ και ο ΕΔΣΝΑ ξαναθυμήθηκαν πως είχαν ξεκινήσει διαγωνισμούς για την κατασκευή δυο μονάδων Επεξεργασίας με ΣΔΙΤ του Πειραιά και του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 640 εκ. ευρώ.
Αυτές οι δυο μονάδες είχαν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε στις 5 Νοεμβρίου του 2020 !
Η πρώτη φάση των διαγωνισμών ολοκληρώθηκε και ξαφνικά χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση η διαδικασία πάγωσε .
Πριν από μια εβδομάδα –και 5 χρόνια αργότερα- ο Γ.Γ Διαχείρισης κ. Γραφάκος σε ημερίδα για τη Χρηματοδότηση Έργων και Υποδομών που διοργάνωσαν η Α Energy και το ΣΔΙΤ Forum, ανακοίνωσε πως οι διαγωνισμοί θα ξεπαγώσουν και οι μονάδες θα κατασκευαστούν.
Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που παγώνουν και ξεπαγώνουν αυτοί οι διαγωνισμοί .
Υποθέτουμε πως τώρα ξεπαγώνουν για να ενταχθούν οι δυο ΜΕΑ στο νέο σχέδιο που προβλέπει μονάδα καύσης στην Αττική η οποία θα χρειάζεται περίπου 500.000 τόνους «απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών (ΑΕΠΥ)» τον χρόνο για να λειτουργήσει.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε τι γίνεται.
Αυτές οι 2 ΜΕΑ μαζί με άλλες 4 ΜΕΑ προβλέπονταν στο ΠΕΣΔΑ του 2016 .
Για τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων προβλέπονταν τα εξής :
- Το ΕΜΑΚ Λιοσίων (αναβάθμιση και επέκταση της δυναμικότητας του έως και τους 350.000 tn/y.
- Δυο ΜΕΑ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών δυναμικότητας 260.000 tn/y. (περίπου 130.000 tn/y έκαστη στην Ανατολική και Δυτική πλευρά του τομέα αντίστοιχα . Οι μονάδες θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένους χώρους για την κατασκευή κεντρικών ΣΜΑ . Η ακριβής δυναμικότητα κάθε Μονάδας θα καθοριστεί με την οριστική χωροθέτηση αυτών
- Μια ΜΕΑ στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς δυναμικότητας έως 180.000 tn/y. Η Μονάδα θα χωροθετηθεί κατά προτεραιότητα σε ήδη αδειοδοτημένο χώρο για την κατασκευή κεντρικού ΣΜΑ.
- Μια ΜΕΑ στη νότια Αττική δυναμικότητας έως 150.000 tn/y.
- Μια ΜΕΑ στην Βόρειο-ανατολική Αττική δυναμικότητας έως 60.000 tn/y που προσδιορίζεται στην ΟΕΔΑ Β.Α Αττικής .
Ας δούμε ποια ήταν η τύχη αυτού του σχεδίου .
Από όλα τα προβλεπόμενα υλοποιήθηκε μόνο η απόφαση για το ΕΜΑΚ στη Φυλή !
1) Για τις δυο ΜΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών δυναμικότητας 260.000 tn/y & 130.000 tn/y σύμφωνα με μελέτη εξεύρεσης χώρων για την κατασκευή τους , χώρος δεν βρέθηκε πουθενά και έτσι οι δυο μονάδες συνενώθηκαν σε μια και μεταφέρθηκαν κάπου στη δυτική Αττική . Όμως παρότι η ΜΕΑ θα είναι εγκατεστημένη στη δυτική θα ονομάζεται ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα γιατί θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεντρικού τομέα.
2) Η ΜΕΑ Πειραιά που ήταν χωροθετημένη στον χώρο του ΣΜΑ Σχιστού.
Όμως το Λόμπυ ήθελε και τη ΜΕΑ στο Σχιστό και τη διατήρηση του ΣΜΑ για να στέλνουν τα υπολείμματα της μονάδας στο ΧΥΤΑ Φυλής και στο εργοστάσιο καύσης που θα κάνουν κάπου στη δυτική Αττική . Υπήρχε όμως και ένα τυπικό εμπόδιο .
Θα έπρεπε να περάσει μια τροπολογία από τη βουλή για να μπορούν να βγάλουν άδεια εγκατάστασης στο συγκεκριμένο χώρο αφού με το ισχύον νομικό καθεστώς δεν επιτρέπεται σε αυτή την περιοχή να κάνουν μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων . Έτσι έκαναν μυστικές διαπραγματεύσεις με την εκκλησία για την παραχώρηση του χώρου με άγνωστα ανταλλάγματα και η ΜΕΑ μετακόμισε προς το όρος Αιγάλεω με μια τροπολογία πρόκληση .
3) Η ΜΕΑ Νότιας Αττικής δυναμικότητας έως 150.000 tn/y είχε μπει για ξεκάρφωμα και κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ με την περίπτωσή της.
4) Η ΜΕΑ στην Βόρειο-ανατολική Αττική δυναμικότητας έως 60.000 tn/y κόλλησε σε ενστάσεις και προσφυγές .
Συμπέρασμα : Στο «δυτικό ημισφαίριο» της Αττικής θα υπάρχουν :
· Ο ΧΥΤΑ Φυλής. Λειτουργεί επίσημα από τη δεκαετία του 1990
· ΜΕΑ κεντρικού τομέα Αθηνών. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 30 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
· ΜΕΑ δυτικού τομέα. Το συγκεκριμένο έργο λειτουργεί ήδη 20 χρόνια και με τη νέα σύμβαση καλύπτει περίοδο έως 25 ετών
· ΜΕΑ Πειραιά. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 29 ετών, εκ των οποίων 2 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 27 την περίοδο λειτουργίας.
· ΣΜΑ Πειραιά λειτουργεί από τη δεκαετία του 1990.
· Μονάδα καύσης. Το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο έως 28 ετών, εκ των οποίων 3 έτη εκτιμάται ότι αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και 25 την περίοδο λειτουργίας.
Με άλλα λόγια για τα επόμενα 30 χρόνια όλα τα σκουπίδια της Αττικής θα οδηγούνται , θα επεξεργάζονται , θα καίγονται και θα θάβονται στο δυτικό ημισφαίριο .
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου