Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΧΥΤΑ και λατομεία . Ή δεν ήξεραν τι ψήφιζαν , ή μας δουλεύουν !



Στους  αντιπεριφερειάρχες ( Δυτικά και Ανατολικά ) και στα  μέλη  της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ   ( Ιατρού – Παππού )  που λένε τώρα πως διαφωνούν με τους χώρους που προβλέπονται απο τον ν.3164/03 για τους νεους ΧΥΤΑ , θα πρέπει να τους υπεθυμίσουμε τι ψήφιζαν πριν λίγους μήνες όταν ψήφιζαν για  το νέο ΠΕΣΔΑ της Αττικής.

 Τι λέει λοιπόν το ΠΕΣΔΑ για τους ΧΥΤΑ  και τον  ν.3164/03;

Έλεγε η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ:  

Για τους ΧΥΤΥ της 1ης Διαχειριστικής ενότητας περιλαμβάνονται τα εξής :

1) Για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών ήδη λειτουργεί το Β κύτταρο Φυλής (30 μήνες υπόλοιπο).



2) Μεσοπρόθεσμα εκτός του προαναφερθέντος κυττάρου  (Φυλή) προβλέπεται και η λειτουργία του χώρου στην ΟΕΔΑ ΒΑ Ανατολικής Αττικής (Γραμματικό)  ή και αξιοποίηση ανενεργών λατομείων-μεταλλείων από τις θέσεις που έχει ήδη εγριθεί η καταλληλότητα τους ως ΧΥΤΥ με τον ν.3164/2003

3)   Δημιουργία δικτύου χώρων διάθεσης υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ. ) για την κάλυψη των μεσο-μακροπρόθεσμων αναγκών (20ετίας). Το δίκτυο των νέων Χ.Υ.Τ.Υ. σχεδιάζεται  ανεξάρτητα από την χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας συμμείκτων και για τον σκοπό αυτό εξετάζονται κατά προτεραιότητα τα εξοφλημένα ανενεργά λατομεία - μεταλλεία της Αττικής . 

Επισημαίνουμε (έλεγε η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ),  ότι η πρόταση για χρήση εξοφλημένων λατομείων μεταλλευτικών χώρων που εξετάζεται για τελική διάθεση εμπεριέχει ήδη 3 λατομικούς χώρους Δ. Αττικής , Α. Αττικής που ήδη έχουν χωροθετηθεί με το ν.3164/2003 , τόσο για τις βραχυπρόθεσμες όσο και για τις μεσο-μακροπρόθεσμες ανάγκες.

Συνεπώς είναι  σαφές ότι εμπεριέχονται  3 χώροι με  δυναμικότητες που έχουν ορισθεί  στο  υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ, οι οποίες  αναλογικά θα τηρηθούν για το υπόλειμμα  που ορίζει το νέο  σχέδιο και το οποίο  από 1.800.000 tn/έτος σήμερα,  γίνεται 412.441 tn/έτος με ορίζοντα  το 2020.

Αυτά συμπεριλαμβάνει  το ΠΕΣΔΑ που ψηφίσατε κύριοι διαφωνούντες !

ΣΧΟΛΙΟ: δυο τινα συμβαίνουν.  Ή  δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ή μας κοροιδευουν ανοιχτά !  
Πως  λένε τώρα ότι  διαφωνουν τάχα με τους χώρους που έχουν εγκριθεί με τον  ν. 3164/03  οταν  στο ΠΕΣΔΑ που ψήφισαν , αναφερεται ξεκάθαρα πως η πρόταση  για τελικη διάθεση εμπεριέχει ήδη 3 λατομικούς χώρους Δ Αττικής, Α. Αττικής που έχουν χωροθετηθεί με τον ν.3164/03 , τόσο για βραχυπρόθεσμες όσο και για μεσο-μακροπρόθεσμες ανάγκες;
Στα δυτικά εγκεκριμένοι χώροι με τον ν.3164 είναι η Φυλή που είναι ήδη κορεσμένη ,  το λατομείο του Μουσαμά και το Μελετάνι.
Στην ανατολική Αττική οι εγκεκριμένοι χώροι είναι  στα βόρεια  το Γραμματικό και στα νότια είναι το λατομείο Κυριακού στο Κορωπί και το λατομείο Τριάς .
 Η αλήθεια λοιπόν είναι πως ήξεραν πολύ καλά τί ψήφιζαν. Όμως πονηρά σκεφτόμενοι,   λογάριαζαν  πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί  τίποτα από  αυτά που ψηφίζουν.
Το έργο  αυτό είχε ξαναπαιχτεί  (με επιτυχία)  και από τους προηγούμενους .
 Λογάριαζαν λοιπόν  οι πονηροί ,  πως  στο τέλος θα οδηγηθούμε  «δια της διολησθήσεως» και «για λόγους ανωτέρας βίας»   σε  επέκταση στη Γ΄ Φάση στην Φυλή και έτσι θα τελειώσει το παραμύθι της αποκεντρωμένης διαχείρισης .

Υ.Γ η πλάκα είναι πως στο τέλος θα δικαιωθούν  οι πονηροί ..

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου