Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Έχουν πολύ βρώμα τα σκουπίδια ..

Τοξική βόμβα κάτω από την Αττική

Τοξική βόμβα κάτω από την Αττική | tanea.gr
  ΣΧΟΛΙΟ: Όλα αυτά τα έλεγε ο κ. Λέκκας το 2007 .. Ποιος ήταν δήμαρχος Άνω Λιοσίων το 2007; Ήταν και πάλι ο κ. Παππούς! Είναι τυχαίο πως και αυτή η μελέτη του κ. Λέκκα δεν υπάρχει πουθενά; 
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Λέκκας τώρα είναι στενός συνεργάτης του κ. Παππού !  Έχουν πολύ βρώμα τα σκουπίδια τελικά..
 Θ.Ε.Μ 

TANEA Team
Υπόγεια περιβαλλοντική βόμβα για μια μεγάλη περιοχή του Νομού Αττικής και για τον Σαρωνικό Κόλπο αποτελεί πλέον η χωματερή Άνω Λιοσίων.



Oι μετρήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών- με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου κ. Ευθύμιο Λέκκα- έδειξαν μόλυνση «στο κόκκινο». Επικίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό τοξικοί ρύποι, βαρέα μέταλλα και μικροβιακοί οργανισμοί- όλα προερχόμενα από τη χωματερή- έχουν διεισδύσει ακόμα και σε βάθος 100 μέτρων. Δείγματα του υπεδάφους που συλλέχθηκαν ακόμα και σε απόσταση 15 χλμ. δυτικά της χωματερής- στην Ελευσίνα- βρέθηκαν μολυσμένα.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας, «το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών - τα επικίνδυνα, δηλαδή, “κατακάθια” των απορριμμάτων- εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ώς τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και
Ο ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
Επικίνδυνα χημικά στοιχεία ανιχνεύθηκαν λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα στην περιοχή του Ασπροπύργου!
100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο». Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. «Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος- στην επιφάνεια του εδάφους», συμπληρώνει.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα, ωστόσο, αφορά τον Σαρωνικό. «Κρέμεται σε μια κλωστή η ποιότητα των υδάτων του», προειδοποιεί ο καθηγητής. «Εντοπίσαμε τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω- κάτι που θεωρείται πιθανό λόγω της διαπερατότητας του υπεδάφους στη συγκεκριμένη περιοχή- και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί», συμπληρώνει.

Μόλυνση για... 60 χρόνια!
Όπως λένε οι επιστήμονες, «βρέθηκαν συγκεντρώσεις ρύπων ακόμα και 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ρύποι θα είχαν εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο- και προς τα ανατολικά- εάν δεν υπήρχε το Ποικίλο Όρος. «Το βουνό λειτουργεί ως φυσικό ανάχωμα, λόγω των ιδιαίτερων γεωλογικών και μορφολογικών του χαρακτηριστικών και δεν επιτρέπει την εξάπλωση της υπόγειας ρύπανσης. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα αντέξει. Εάν οι ρύποι καταφέρουν και “περάσουν” αυτό το εμπόδιο, τότε το υπέδαφος ολόκληρου του Λεκανοπεδίου θα αντιμετωπίσει κίνδυνο πρώτου μεγέθους», σημειώνει ο κ. Λέκκας.


Τα 135 μέτρα έχουν φτάσει τα σκουπίδια στη χωματερή!

Ο ΟΓΚΟΣ των σκουπιδιών σήμερα στον ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων- που δεν χρησιμοποιείται πια- είναι πολύ μεγάλος.

«Το ύψος τους ξεπερνά τα 135 μέτρα» αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή κ. Γιώργος Χάρδας. «Ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων επιδεινώνει το πρόβλημα της υπόγειας ρύπανσης» λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας. «Οι τόσο μεγάλες ποσότητες δημιουργούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, προκαλούν ακόμα και κατολισθήσεις σκουπιδιών».

Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι δύο ήταν τα «μεγάλα εγκλήματα»- όπως τα χαρακτηρίζειόσον αφορά τη λειτουργία της χωματερής. «Τα απορρίμματα δεν διαχωρίζονταν. Από τρόφιμα μέχρι νοσοκομειακά απόβλητα, από μπαταρίες έως ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, όλα κατέληγαν στον ίδιο χώρο. Τα υλικά παρουσιάζουν ιδιόμορφες, φυσικομηχανικές- όπως ονομάζονται- ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι άλλο υλικό λειώνει, άλλο θάβεται, άλλο σκουριάζει. Αυτό το φαινόμενο διευκολύνει την παραγωγή των υγρών τα οποία περνούν στο υπέδαφος, αφού δεν είχε ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο στεγανοποίησης».

Σημειώνεται ότι η λειτουργία της χωματερής των Άνω Λιοσίων έχει σταματήσει. «Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της επέκτασης της χωματερής στη θέση Σκαλιστήρι. Αυτή τη στιγμή η επέκταση μπορεί να δεχθεί μόνο 3.000 τόνους σκουπιδιών- από τους 6.000 που παράγει καθημερινά το Λεκανοπέδιο. Στο Σκαλιστήρι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στεγανοποίηση του εδάφους. Έχουν τοποθετηθεί οι πιο εξελιγμένες και αποτελεσματικές μεμβράνες» λέει ο κ. Χάνδρας. Ωστόσο ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι «εάν συσσωρευτεί μεγάλος όγκος σκουπιδιών και στη νέα χωματερή, τότε η μεμβράνη θα αχρηστευτεί από το βάρος και θα έλθουμε αντιμέτωποι με νέα ρύπανση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου