Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Αττικής. Τι μας περιμένει ;

 


Στις 18/12/2019 η  Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να αναθέσει   τη  μελέτη επικαιροποίησης υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ) και την αντίστοιχη ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).   Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε  στις 27/12/2019 και ο  προϋπολογισμός του έργου είναι   301.170,89 € πλέον ΦΠΑ 24%.

Η διάρκεια σύμβασης είναι 12 μήνες. Δηλαδή νέος ΠΕΣΔΑ θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2021.

Ο ανάδοχος έχει ήδη παραδώσει το πρώτο παραδοτέο που αφορά την αξιολόγηση της υλοποίησης του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε το 2016 επί θητείας Ρένας Δούρου.

Η θέση του  ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για  το ΠΕΣΔΑ

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ είχε ασκήσει σκληρή κριτική στο υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε επί Δούρου και είχε οργανώσει δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να αποτραπεί η ψήφισή του από το περιφερειακό συμβούλιο .

Δυστυχώς την εποχή εκείνη οι δήμοι της δυτικής Αθήνας και της δυτικής Αττικής δεν αντέδρασαν με αποτέλεσμα το ΠΕΣΔΑ να εγκριθεί εν μέσω διαμαρτυριών από τις λίγες συλλογικότητες που βρέθηκαν στη συνεδρίαση – παρωδία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τα βασικά σημεία της διαφωνίας μας ήταν πως «δεν υπήρχε καμία σαφής δέσμευση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και για την χωροθέτηση και κατασκευή των αναγκαίων χώρων ασφαλούς διάθεσης  εκτός δυτικής Αττικής» .

Από τότε λέγαμε πως  «ο  ΧΥΤΑ Φυλής εξακολουθεί να παραμένει η μόνη διαθέσιμη λύση, για αόριστο χρονικό διάστημα, με πολύ πιθανό τον κίνδυνο της επέκτασής του, κάτω από το βάρος της «απειλής» για γενικευμένη κρίση διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής».

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από το 2016 έλεγε ότι «Αντί του οριστικού κλεισίματος της εγκατάστασης της Φυλής και της άμεσης έναρξης προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης, επιλέγεται η συνέχιση της λειτουργίας της και η προσθήκη νέων δραστηριοτήτων με την αόριστη υπόσχεση ότι θα κλείσει ο ΧΥΤΑ -όταν λειτουργήσουν οι νέες υποδομές- και ότι θα εξεταστεί η απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υγειονομικών αποβλήτων».

Δυστυχώς  οι εξελίξεις μας δικαίωσαν πανηγυρικά και έτσι η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την 1/8/2019 την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

 

Το νέο ΠΕΣΔΑ του Πατούλη

Από τα προηγούμενα προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως το ΠΕΣΔΑ του 2016 θα έπρεπε να αναθεωρηθεί

Το θέμα είναι σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να αναθεωρηθεί .

Θα αναθεωρηθεί για να αλλάξει επιτέλους  το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης    με επίκεντρο την εγκατάσταση της Φυλής ή θα αναθεωρηθεί για να γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτικό το μοντέλο και να προστεθούν και νέες δραστηριότητες όπως το νέο υπερεργοστάσιο στην υπερκορεσμένη ΟΕΔΑ Φυλής;

 Θα αναθεωρηθεί  με στόχο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση, την πρόληψη, την προδιαλογή και την ανακύκλωση των υλικών ή  θα αναθεωρηθεί για να περάσει η καύση ως μέθοδος διαχείρισης και η ιδιωτικοποίηση των μονάδων επεξεργασίας μέσω των ΣΔΙΤ;

Θα αναθεωρηθεί προκειμένου να υπάρξουν δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης ή για να δοθεί πακέτο η ανακύκλωση στα ιδιωτικά συστήματα ;

Θα αναθεωρηθεί προκειμένου  όλες οι περιοχές της Αττικής να αναλάβουν το φορτίο που τους αναλογεί,  ή θα αναθεωρηθεί για να μην υπάρχουν ούτε στα χαρτιά νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης και νέες ΜΕΑ εκτός δυτικής Αττικής ;

 

Να ετοιμαστούμε για τα χειρότερα με τη γραμμή Πατούλη .

Το νέο ΠΕΣΔΑ θα είναι στη γραμμή Πατούλη και η  γραμμή Πατούλη είναι τα πάντα όλα στη δυτική Αθήνα και στη Φυλή .

Και ΧΥΤΑ και ΕΜΑΚ και νέο υπερεργοστάσιο και καύση και να δούμε τι άλλο θα μας προκύψει ακόμα με το νέο ΠΕΣΔΑ.  

Ο Πατούλης βέβαια αρέσκεται στο να εξαπατά τον κόσμο με επικοινωνιακές φανφάρες .

Λέει πως το 2015 θα πάψουμε πλέον να έχουμε ανοιχτή χωματερή στη Φυλή υπονοώντας ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής από το 2025 θα ονομάζεται ΧΥΤΥ .

Λέει πως είναι κατά της καύσης των σκουπιδιών υπονοώντας πως  δεν θα καίγονται σκουπίδια αλλά παραγόμενα σκουπιδιών όπως το SRF-RDF .

Έφτασε στο σημείο να προκηρύσσει διαγωνισμό  για νέο υπερεργοστάσιο στη Φυλή , το οποίο όμως δεν θα ονομάζεται ΜΕΑ δυτικής Αθήνας αλλά θα ονομάζεται ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα και θα καλύπτει τις ανάγκες του κεντρικού και του νότιου τομέα της Αττικής !!

 

Ο ρόλος του ΕΔΣΝΑ

 

Τα ΠΕΣΔΑ εξαγγέλλονται , και υλοποιούνται από τον ΕΔΣΝΑ όμως εγκρίνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο μέχρι τη μέρα που  πάει το σχέδιο για έγκριση,  έχει μαύρα μεσάνυχτα για το περιεχόμενό του .

Την  «δουλειά» την κάνει ο μηχανισμός του ΕΔΣΝΑ και τα 7 μέλη της Ε.Ε σε συνεργασία με τον ανάδοχο μελετητή . Το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ έχει απλά διακοσμητικό ρόλο . Αυτό γινόταν πάντα .

Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα γιατί τώρα αν τύχει και ακουστεί καμιά διαφορετική φωνή για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του νέου ΠΕΣΔΑ,  υπάρχει  ο φόβος της «σιδερένιας φτέρνας» .

 Τώρα παρατηρούμε μετακινήσεις στελεχών της Διεύθυνσης περιβάλλοντος του ΕΔΣΝΑ εν μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ και το μυαλό μας πάει στο πονηρό.

Την προηγούμενη φορά τουλάχιστον «καταγράφηκαν» οι διαφορετικές φωνές της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος  του ΕΔΣΝΑ καθώς και του ίδιου του Γ. Γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων .

 

Τι θα κάνουν αυτή τη φορά οι δήμοι της δυτικής Αθήνας – Αττικής;

 

Το 2016 οι δήμαρχοι της δυτικής Αθήνας – Αττικής έκαναν το κορόιδο.

Το 2016  επισκεφτήκαμε όλους τους δημάρχους σαν ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και τους ζητήσαμε να αντιδράσουν πριν την έγκριση του ΠΕΣΔΑ αλλά δυστυχώς δεν αντέδρασε κανείς .

Στην καλύτερη περίπτωση έβγαζαν κανένα ψήφισμα για ξεκάρφωμα αλλά στις κινητοποιήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο δεν εμφανίστηκαν ποτέ .

Τα ίδια έκαναν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της δυτικής Αθήνας που όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά στο τέλος ψήφισαν και το ΠΕΣΔΑ.

Τώρα για να δούμε τι θα κάνουν αυτοί οι 7 δήμαρχοι που συνυπέγραψαν και κοινές δηλώσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής .

Θα αντιδράσουν ; ή θα έχουμε μία από τα ίδια όπως και το 2016;

Σημείωση : όταν αναφέρομαι στους δημάρχους της δυτικής Αθήνας – Αττικής δεν συμπεριλαμβάνω τους «άρχοντες» της Φυλής  .

Αυτοί είναι άλλη κατηγορία .. 

Θ.Ε.Μ.  

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου