Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Τι είναι τα «πάρκα κυκλικής οικονομίας» και που θα γίνουν .



Στη μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ υπάρχει μια σημαντική ασάφεια για «ευνόητους λόγους» . Δεν θέλουν να φαίνεται που θα κατασκευαστεί  το μεγαλύτερο «πάρκο κυκλικής οικονομίας» στην Αττική που θα γίνει στη Φυλή. 

Μιλάμε για το κεντρικό  «πάρκο κυκλικής οικονομίας» που θα καλύπτει τις ανάγκες τμήματος  της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.)  κεντρικού τομέα Αθηνών, της  Π.Ε. βορείου τομέα Αθηνών & τμήματος  της Π.Ε.  νοτίου τομέα Αθηνών.

Ο κ. Πατούλης στην απάντηση του προς τη Ρένα Δούρου στις 3/11/21 το ομολογεί : «Στην απραξία του χθες εμείς απαντούμε με έργο. Τους διαγωνισμούς μέσω ΣΔΙΤ για τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας σε Πειραιά και Φυλή, με το διαγωνισμό για το Γραμματικό, με τη μετατροπή του ΕΜΑΚ Λιοσίων σε «πράσινο εργοστάσιο»…

Ποιές είναι οι  προβλέψεις του νέου ΠΕΣΔΑ

Στην Περιφέρεια Αττικής θα δημιουργηθούν τα εξής Πάρκα :

ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Π.Ε. Δ.ΑΤΤΙΚΗΣ, Π.Ε.ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ  & TMHMA ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟY TOMEA ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΡΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ & Π.Ε. ΝΗΣΩΝ

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ, Π.Ε. ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ & ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε.  ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

 

Τι θα περιλαμβάνουν τα πάρκα;

Σύμφωνα με τη μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ δημιουργούνται Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας για την κυκλική & συμβιωτική διαχείριση αποβλήτων, ανοικτά σε πολίτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και παραγωγικούς φορείς. Τα πάρκα μπορεί ενδεικτικά και όχι περιοριστικά να περιλαμβάνουν:

·         Υποδομές επαναχρησιμοποίησης και ΔσΠ όπως :

o    Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ)

o    Κέντρα επισκευής υλικών (πχ. επίπλων, ΗΗΕ, ρούχων κλπ)

o    Κεντρικά Πράσινα Σημεία 

·         Υποδομές ανακύκλωσης & ανάκτησης πόρων

o    Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ)

o    Μονάδες επεξεργασίας ανακτώμενων υλικών από ΔσΠ και μονάδες ανάκτησης (πχ μετατροπή πλαστικών και χαρτιού σε πρώτη ύλη προς βιομηχανική χρήση)

o    Βιοδιυλιστήρια και Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

o    Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ)

·         Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας για τη μεγιστοποίηση του ποσοστού κάλυψης των ενεργειακών αναγκών του πάρκου (π.χ. αναερόβια χώνευση βιοαποβλήτων, ΑΠΕ) και σε συνέργεια με βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ώστε να αριστοποιείται το συνολικό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

·         Εργαστήρια έρευνας και καινοτομίας.

·         Χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής προσβάσιμους στο κοινό.

 

Πάρκα και ΧΥΤΥ

Το «όχι περιοριστικά» μπαίνει επίτηδες γιατί μέσα στο πάρκο κυκλικής οικονομίας του κεντρικού τομέα θα γίνει  και ο νέος ΧΥΤΥ και θέλουν να το κρύψουν.

Λένε γενικώς πως οι ΧΥΤΥ θα εξυπηρετούν τις ΜΕΑ που θα δημιουργηθούν μέσα στα πάρκα.

Προσέξτε τώρα τι λένε για τους ΧΥΤΥ :

·         Ο ΧΥΤΥ Δυτικής Αττικής (ο σημερινός ΧΥΤΑ που μετά το 2025 θα μετονομαστεί σε ΧΥΤΥ) θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τη ΜΕΑ του Δυτικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας (ΕΜΑΚ).

·         Ο ΧΥΤΥ Γραμματικού θα εξυπηρετεί αποκλειστικά την ΜΕΑ του Βορειο-Ανατολικού Πάρκου. 

·         Η εξυπηρέτηση των λοιπών ΜΕΑ θα γίνεται από νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους ταφής υπολειμμάτων που θα προσδιοριστούν κατά τη φάση υλοποίησης των ΜΕΑ και σε άμεση συνάρτηση με τις προσφερόμενες τεχνολογικές λύσεις και την πορεία υλοποίησης των μονάδων αξιοποίησης υπολειμμάτων που υλοποιεί το ΥΠΕΝ.  

 

Με άλλα λόγια στο πάρκο του Κεντρικού τομέα που θα γίνει στη Φυλή,  θα γίνει η νέα ΜΕΑ και για την εξυπηρέτησή της θα γίνει και ένας νέος ΧΥΤΥ .

Απλά δεν τον ονοματίζουν και λένε ότι ο χώρος ταφής θα προσδιοριστεί κατά τη φάση υλοποίησης της ΜΕΑ ! 

 

Συμπέρασμα : Στη Φυλή θα υπάρχουν δυο «πάρκα κυκλικής οικονομίας» στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται 2 ΜΕΑ (το ΕΜΑΚ και η νέα ΜΕΑ) και δυο χώροι ταφής ( ο ΧΥΤΑ Φυλής και ο νέος ΧΥΤΥ Φυλής που θα γίνει στη Γ΄ Φάση) .   

  • Το Δυτικό πάρκο για τις ανάγκες της  Π.Ε. Αττικής , της  Π.Ε. δυτικού τομέα Αθηνών  & τμήματος  της Π.Ε. κεντρικού τομέα Αθηνών. 
  •  Το Κεντρικό πάρκο για τις ανάγκες τμήματος  της Π.Ε. κεντρικού τομέα Αθηνών, της  Π.βορείου τομέα Αθηνών & τμήματος  της Π.Ε.  νοτίου τομέα Αθηνών  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου