Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Ξαναζεσταμένη σούπα το ΠΕΣΔΑ Αττικής .

 

Σχεδιασμό χωρίς «καυτές πατάτες» χαρακτήρισε ο κ. Λιάλιος της Καθημερινής το ΠΕΣΔΑ το κ. Πατούλη . Ο λόγος είναι ότι απουσιάζουν από το ΠΕΣΔΑ οι χωροθετήσεις των περίφημων πάρκων κυκλικής οικονομίας στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι μονάδες επεξεργασίας.

Στην πραγματικότητα από τα 6 πάρκα χωροθετημένα είναι μόνο τα δύο . Το πάρκο της  Δυτικής Αττικής που είναι η σημερινή εγκατάσταση της Φυλής  και της ΒΑ Αττικής   που δεν λειτουργεί γιατί δεν μπορεί να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας του Γραμματικού. Όλα τα άλλα πάρκα δεν είναι χωροθετημένα.

 Ακόμα και για το πάρκο του Πειραιά που λένε πως είναι ήδη χωροθετημένο,  κανείς δεν έχει δει τη μελέτη χωροθέτησης . Ούτε καν οι δήμοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος δεν γνωρίζουν το ακριβή χώρο εγκατάστασης του πάρκου και λένε ότι ο Πατούλης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο..

Για τα πάρκα του Κεντρικού τομέα , της ΝΑ Αττικής και του Βόρειου τομέα δεν υπάρχουν καν μελέτες χωροθέτησης .

Για το πάρκο του Κεντρικού Τομέα η μελέτη εξεύρεσης χώρου που παραδόθηκε στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αναφέρει ότι «στην περιοχή ενδιαφέροντος στην οποία περιλαμβάνονται το σύνολο της περιφερειακής ενότητας Κεντρικού Τομέα και μεγάλο τμήμα της ΠΕ Νοτίου τομέα (Δήμοι Αλίμου , Καλλιθέας , Μοσχάτου, Ταύρου, Νέας Σμύρνης , Π. Φαλήρου δεν εντοπίζονται θέσεις που να πληρούν όλα τα κριτήρια χωροθέτησης για την κατασκευή των ΜΑΑα του Κεντρικού πάρκου» .  

Άρα το πάρκο του Κεντρικού Τομέα θα χωροθετηθεί σε άλλη περιφερειακή ενότητα που δεν γνωρίζουμε ακόμα που θα είναι , αλλά που όλοι καταλαβαίνουμε  ότι θα είναι στη Δυτική Αθήνα- Αττική.

Επίσης δεν γνωρίζουμε που θα χωροθετηθεί η περίφημη μονάδα καύσης γιατί η αρμοδιότητα χωροθέτησης της μονάδας ανήκει στο ΥΠΕΝ . Φυσικά όλοι ξέρουν πως και αυτή η μονάδα θα χωροθετηθεί τελικά στη Δυτική Αττική.

Σε ότι αφορά τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής απλά δεν υπάρχουν ! Υπάρχει μόνο το γνωστό ευχολόγιο πως κάποια στιγμή θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής .

 Αλλά ακόμα και ο πιο αφελής άνθρωπος του πλανήτη καταλαβαίνει ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα κλείσει ποτέ γιατί πάντα θα υπάρχει ανάγκη για χώρο ταφής . Συνεπώς ο ΧΥΤΑ Φυλής θα επεκτείνεται μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Ούτε χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) υπάρχει στο νέο ΠΕΣΔΑ . Αν γίνει κάποια στιγμή,  θα γίνει και αυτός κάπου στη δυτική Αττική.

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα που λέει και η λαϊκή παροιμία ..

Τα ίδια λέγαμε και για το προηγούμενο ΠΕΣΔΑ της Δούρου . Κάνε χωροθετήσεις φωνάζαμε . Χωροθέτησε τις νέες μονάδες επεξεργασίας και τους νέους χώρους υγειονομικής ταφής .

Δεν αρκεί να λες ότι θα κάνουμε 6 μονάδες και 3 ΧΥΤΥ. Αν δεν κάνεις χωροθετήσεις είναι σαν να μην έχεις κάνει τίποτα .

Αν δεν κάνεις χωροθετήσεις , στο τέλος θα καταλήξεις να κάνεις και νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή . Όπερ και εγένετο..

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους . Και η Δούρου και ο Πατούλης έκαναν ΠΕΣΔΑ με κριτήριο το πολιτικό κόστος και όχι με χωροταξικά , πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ήξεραν πως  αν θα χωροθετήσουν εγκαταστάσεις και σε άλλες περιοχές της Αττικής θα έχουν πολιτικά προβλήματα ενώ στη Φυλή οι τοπικοί άρχοντες και πυρηνικό εργοστάσιο να τους κάνεις θα πουν ναι αρκεί να τους δώσεις λεφτά.

Αυτό γινόταν πάντα , αυτό γίνεται και τώρα .

Για αυτό λέω πως είναι ξαναζεσταμένη σούπα το ΠΕΣΔΑ του Πατούλη.

Ξέρω ότι δυσαρεστώ αλλά η αλήθεια είναι αυτή . ΠΕΣΔΑ χωρίς χωροθετήσεις είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο .

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου