Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Πατούλης : Ο καθ' όλα έτοιμος ήταν φούσκα .

το πρόγραμμα Πατούλη για τα σκουπίδια 

 «Η όποια απόφαση, θα ληφθεί το αργότερο σε έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης στην Περιφέρεια» υπόσχονταν  ο  Πατούλης στο πρόγραμμα του για τα σκουπίδια της Αττικής το 2019.  

Μιλούσε για «ουσιαστική διαβούλευση με τους δήμους»  , για την «κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και Χώρων Υγειονομικής Ταφής των ελαχιστοποιημένων Υπολειμμάτων» , για  την «Κατασκευή υποδομών για την ασφαλή διαχείριση και διάθεση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων» και , και , και …

Τρία χρόνια μετά,  αυτό που κατάφερε είναι να φτιάξει ένα ΠΕΣΔΑ χωρίς καμιά διαβούλευση με τους δήμους,  που δεν προβλέπει κανένα νέο χώρο υγειονομικής ταφής , δεν χωροθετεί  καμιά νέα μονάδα επεξεργασίας και δεν προβλέπει καμιά υποδομή για την ασφαλή διάθεση των βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Για τις 6 μονάδες επεξεργασίας που προβλέπει το νέο ΠΕΣΔΑ υπάρχει μόνο μια «νέα χωροθέτηση» για τη μονάδα του Πειραιά,  που και αυτή προβλέπονταν στο ΠΕΣΔΑ της Δούρου.

Η μονάδα του Δυτικού Τομέα υπάρχει ήδη στη Φυλή και η μονάδα της ΒΑ Αττικής έχει προβλεφτεί από το σχέδιο του Σγουρού. Σημείωση :  ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μονάδας του Γραμματικού ξεκίνησε επί Δούρου και τώρα οδεύει προς ακύρωση .

Οι 3 νέες  μονάδες του ΠΕΣΔΑ του  Πατούλη,  3 χρόνια μετά,  είναι ακόμα υπό χωροθέτηση..

Για τις 2 από τις 3 μονάδες ( Βόρειου Τομέα και ΝΑ Τομέα) δεν υπάρχουν καν μελέτες εξεύρεσης χώρων και τη μεγάλη μονάδα του Κεντρικού Τομέα υπάρχει μια μελέτη εξεύρεσης χώρου που λέει ότι «δεν εντοπίζονται θέσεις που να πληρούν όλα τα κριτήρια χωροθέτησης για την κατασκευή των ΜΑΑα του Κεντρικού πάρκου» .  

Με άλλα λόγια ο Πατούλης  δεν μπόρεσε να χωροθετήσει ούτε μια νέα μονάδα επεξεργασίας!

Για τους ΧΥΤΥ που έλεγε πως θα κατασκευάσει,  τώρα λέει « όποιος θέλει ΧΥΤΥ να υποδείξει χώρους» !

Για την ασφαλή διάθεση των  βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, το ΠΕΣΔΑ του Πατούλη δεν προβλέπει απολύτως τίποτα .

Τι νέο φέρνει λοιπόν το ΠΕΣΔΑ του Πατούλη; Την κατασκευή μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) . Μόνο που η χωροθέτηση και η κατασκευή της μονάδας καύσης , δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας , αλλά του ΥΠΕΝ .

Ο Πατούλης που αρέσκεται να κατηγορεί τους πάντες για λαϊκισμό, δεν τόλμησε να κάνει ούτε μια νέα χωροθέτηση γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος.

Τώρα φέρνει ένα ΠΕΣΔΑ «ευχολόγιο»  ελπίζοντας πως θα κοροϊδέψει για δεύτερη φορά τους κάτοικους της Αττικής  με νέες γενικές και αόριστες υποσχέσεις .

Αλλά  επειδή τα σκουπίδια δεν μπορούν να εξαφανιστούν με υποσχέσεις,  τη νύφη θα την πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας – Αττικής με νέες επεκτάσεις της χωματερής στη Φυλή και νέα εργοστάσια σκουπιδιών . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου