Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Τι συμβαίνει με τις χωροθετήσεις του ΠΕΣΔΑ; *του Θωμά Μπιζά

 

Για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν υπάρχουν χωροθετήσεις των βασικών υποδομών στο νέο ΠΕΣΔΑ του κ. Πατούλη τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά .

Για να «ξεγελαστεί»  το περιφερειακό συμβούλιο και να περάσει το ΠΕΣΔΑ χωρίς σοβαρές αντιδράσεις .

Εάν υπήρχαν συγκεκριμένες χωροθετήσεις, τότε οι περιφερειακοί σύμβουλοι της δυτικής πλευράς της Αττικής θα ήταν πολύ δύσκολο να συναινέσουν στο  να γίνουν και νέα εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών στους δήμους τους,  γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των ιθαγενών ψηφοφόρων .

Το ίδιο ισχύει και για τους περιφερειακούς συμβούλους της Βόρειας και της Νοτιοανατολικής Αττικής  οι οποίοι απλά ακούν ότι κάποτε θα γίνουν και εκεί μονάδες επεξεργασίας αλλά δεν γνωρίζουν το πότε και το που θα γίνουν.

Στην πραγματικότητα ο κ. Πατούλης θέλει με ένα μη σχέδιο ,  να υφαρπάξει τη θετική  ψήφο των περιφερειακών συμβούλων προκειμένου να περάσει το ΠΕΣΔΑ και μετά θα κάνει τις χωροθετήσεις του Κεντρικού τομέα και του Πειραιά,  γιατί οι διαγωνισμοί των ΣΔΙΤ είναι σε εξέλιξη και τον πιέζουν οι εργολάβοι που θέλουν να πάρουν τα έργα.  

Εάν ήθελε πραγματικά να κάνει χωροθετήσεις θα είχε αναθέσει τις μελέτες εξεύρεσης χώρων από το 2020 και δεν θα περίμενε το τέλος του 2022,  για να τις αναθέσει λίγο πριν την έγκριση του ΠΕΣΔΑ και να τις παραλάβει κατόπιν εορτής. 

Όποιος δει τι συνέβη με την χωροθέτηση της μονάδας του κεντρικού τομέα θα καταλάβει εύκολα πόσο στημένο είναι το παιχνίδι .

Η μελέτη χωροθέτησης για τη μονάδα του Κεντρικού Τομέα ανατέθηκε στις 12/3/21 και στις 29/7/21 παραδόθηκε η πρώτη μελέτη χωροθέτησης η οποία κρίθηκε «μη συμβατή»  με τις απαιτήσεις του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ και επεστράφη.

Σιγά μη δεν ήξεραν οι μελετητές της κοινοπραξίας αν η μελέτη που παρέδωσαν είναι συμβατή με το ΠΕΣΔΑ και περίμεναν από τα 7 μέλη της Ε.Ε να τους διαφωτίσουν. Αυτές οι αστείες δικαιολογίες προκαλούν γέλια και προσβάλουν τη νοημοσύνη μας.

 Φυσικά την πρόταση χωροθέτησης αυτής της μελέτης δεν την γνωρίζει ουδείς  πλην των 7 μελών της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ . Ούτε καν το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ! 

Ένα ολόκληρο χρόνο αργότερα,  στις 11/7/22 η κοινοπραξία των μελετητών παρέδωσε νέα μελέτη χωροθέτησης στην οποία και πάλι δεν υπάρχει καμιά χωροθέτηση !

Οι μελετητές απλά  κατέληξαν ότι «στην περιοχή ενδιαφέροντος στην οποία περιλαμβάνονται το σύνολο της περιφερειακής ενότητας Κεντρικού Τομέα και μεγάλο τμήμα της ΠΕ Νοτίου τομέα (Δήμοι Αλίμου , Καλλιθέας , Μοσχάτου, Ταύρου, Νέας Σμύρνης , Π. Φαλήρου δεν εντοπίζονται θέσεις που να πληρούν όλα τα κριτήρια χωροθέτησης για την κατασκευή των ΜΑΑα του Κεντρικού πάρκου» .  

Για το λόγο αυτό οι μελετητές πρότειναν να εφαρμοστούν οι παρακάτω πρόνοιες:  

-Σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης κατάλληλων χώρων είτε λόγο μη εύρεσης κατάλληλης έκτασης,  είτε μη ικανοποίησης κριτηρίων χωροθέτησης ΕΣΔΑ/ΠΕΣΔΑ,  να υπάρχει η δυνατότητα χωροθετήσεως σε άλλη περιφερειακή ενότητα.

- Δυνατότητα συγχώνευσης των ΜΑΑ με ανάλογη προσαρμογή της δυναμικότητάς τους.

Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες εξεύρεσης  χώρων για τα πάρκα κυκλικής οικονομίας που περιλαμβάνουν τις μονάδες επεξεργασίας , καθώς και των νέων χώρων υγειονομικής ταφής και μετά να έρθει το ΠΕΣΔΑ για έγκριση .

Φυσικά θα πρέπει να απορριφθεί κάθε ιδέα για την κατασκευή μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) η οποία επίσης δεν είναι χωροθετημένη ..

ΥΓ . Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι ότι η τυχόν έγκριση ενός ΠΕΣΔΑ χωρίς χωροθετήσεις των βασικών υποδομών δοκιμάστηκε και το 2016 και απέτυχε παταγωδώς.  Το αποτέλεσμα ήταν να αποφασιστεί την ύστατη ώρα (1/9/19) η κατασκευή και νέας χωματερής στη Φυλή.

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς μέλος του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου