Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Απίστευτο φιάσκο Πατούλη με το ΠΕΣΔΑ. Μένει στα χαρτιά;

 


Η  διαδικασία της 3ης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ) ξεκίνησε τα τέλη του 2019 από τη διοίκηση Πατούλη.  

Η πρώτη μελέτη παραδόθηκε από τους μελετητές στην   Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ τον Μάιο του 2021 . Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  την επόμενη  μέρα από την παραλαβή της μελέτης , δημοσιοποίησε τη μελέτη και κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις και παρατηρήσεις .

Από τότε υπήρξαν άλλα 2  σχέδια  στις 9/21/ & 4/22  και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ    κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες ενστάσεις και παρατηρήσεις και για τα 3 σχέδια .

Τον Αύγουστο του 2022 ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την 3 η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων  της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, με την από 9/08/2022 επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ (με αρ. πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/82797/5648), διαβιβάστηκαν  όλα τα σχετικά έγγραφα και καλέστηκαν  όλες οι εμπλεκόμενες δημόσιες Αρχές και  το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π/Σ) να διατυπώσουν γνώμη και ενδεχόμενες παρατηρήσεις για τη ΣΜΠΕ εντός 45 ημερών.

Στις 20 Σεπτέμβριου του 2022 μετά από 45 ημέρες όπως προβλέπονταν  εγκρίθηκε η ΣΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο και εστάλη στο ΥΠΕΝ για έγκριση .   

Υποτίθεται ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Περιφερειακού  Συμβούλου  Π/Σ είχαν αξιολογηθεί από τον ΕΔΣΝΑ οι παρεμβάσεις που είχαν κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση και πήγε η ΣΜΠΕ στο Π/Σ για έγκριση.

Και ενώ ο κ. Πατούλης θριαμβολογούσε πως επί τέλους έχουμε ΠΕΣΔΑ,  από τον Σεπτέμβριο του 2022 πάγωσαν όλες οι διαδικασίες και έχουμε άκρα του τάφου σιωπή.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  με δυο επιστολές του ρώτησε την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ γιατί καθυστερεί η έκδοση της ΣΜΠΕ . Και τις δυο φορές μας απάντησαν πως περιμένουν από τον ΕΔΣΝΑ σχόλια επί των παρατηρήσεων που έγιναν στη διαβούλευση  πριν από τη συνεδρίαση του Π/Σ. Δηλαδή από τις αρχές Αυγούστου ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2022.

Μετά από αυτό το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  ζήτησε συνάντηση με τον κ. Πατούλη και τον κ. Κόκκαλη να ενημερωθεί  επίσημα για πιο λόγο καθυστερεί ο ΕΔΣΝΑ να αποστείλει στο ΥΠΕΝ τις θέσεις του επί των σχολίων στη διαβούλευση . Και πάλι δεν υπήρξε καμιά απάντηση .

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Υπάρχει σοβαρή εμπλοκή με την χωροθέτηση των 4  πάρκων κυκλικής οικονομίας  των οποίων σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη οι μελέτες   θα είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2022 .

Μιλάμε για τα πάρκα κυκλικής οικονομίας του Κεντρικού τομέα , του Βόρειου τομέα , και του ΝΑ τομέα. Το  ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  πιστεύει πως έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν δημοσιοποιούνται εσκεμμένα  για το φόβο του πολιτικού κόστους .

Οι γαλάζιοι δήμαρχοι και διάφοροι βουλευτές  δεν θέλουν να γίνουν χωροθετήσεις  προ των εκλογών για ευνόητους  λόγους .

Το παράδειγμα του πάρκου κυκλικής οικονομίας του κεντρικού τομέα.

Στις 2/6/2022, η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε την παράταση της σύμβασης με αντικείμενο «Μελέτες Ωρίμανσης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κεντρικού Τομέα. Πρόκειται για τη θηριώδη νέα μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών, με δυναμικότητα 450.000 τόνους/έτος, την οποία προσπαθούν να «φορτώσουν»  στη Δυτική Αττική.

Προσέξτε τι έλεγε η απόφαση για την παράταση «Η ΕΕ «Εγκρίνει την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της σύμβασης για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα μετάθεσης του χρονικού σημείου έναρξης της μελετητικής δράσης από την ημερομηνία κοινοποίησης της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, ήτοι κατά 60 ημέρες».

Για τη συγκεκριμένη μονάδα που είναι μακράν η μεγαλύτερη όλων έχουν παραδοθεί τουλάχιστον 2 μελέτες εξεύρεσης χώρου στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ  και κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Πέρα από αυτό υπάρχει και το θέμα των μονάδων καύσης .

Η κυβέρνηση αναθεώρησε  το ΕΣΔΑ, προκειμένου να επισπεύσει  τη δημιουργία μονάδων καύσης των απορριμμάτων, που προβλέπεται ήδη στο ΕΣΔΑ, και να ευνοήσει τη δημιουργία μονάδων  από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη τροποποίηση του ΕΔΣΑ  αναφέρεται ρητά: «Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης, στις οποίες μπορεί να γίνεται ανάκτηση ενέργειας με θερμική επεξεργασία των Υπολειμμάτων των ΜΕΑ/ΜΑΑ ή/και των εναλλακτικών καυσίμων για τη δραστική ελαχιστοποίηση του τελικού υπολείμματος προς υγειονομική ταφή (απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου ταφής κάτω από 10% μέχρι το 2030).

 Μεταβατικά, έως την ολοκλήρωση του συνόλου του δικτύου των ΜΕΑ/ΜΑΑ σε μια Περιφέρεια που προβλέπονται στο οικείο ΠΕΣΔΑ, σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης εντός ή εκτός της Περιφέρειας είναι επιτρεπτή η θερμική επεξεργασία και υπολειμματικών σύμμεικτων ΑΣΑ».

Επειδή λοιπόν διάφοροι ιδιώτες πιέζουν προκειμένου να λειτουργήσουν  μονάδες καύσης και στην Αττική, ο κ. Πατούλης που δήλωνε ως τον περασμένο Σεπτέμβριο πως δεν θα γίνουν μονάδες καύσης στην Αττική, τώρα τραβά μεγάλα ζόρια  γιατί θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει εκ νέου το ΠΕΣΔΑ .

Νέα θηριώδης επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

Ο κ. Πατούλης  βγήκε περιφερειάρχης με την υπόσχεση πως μέχρι το 2025 θα κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής .

Στην πορεία «διόρθωσε»  το σύνθημα λέγοντας πως ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα κλείσει ακριβώς αλλά πως θα πάψει να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα το 2025.

Όμως  και αυτός – όπως και πολλοί άλλοι στο παρελθόν- λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο ίδιος ο ΕΔΣΝΑ.

Στον  ΕΔΣΝΑ  υπάρχει ένα κατεστημένο που είναι πολύ στενά συνδεδεμένο  με την κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες μονοπωλιακά ολόκληρη την εγκατάσταση της Φυλής και κερδίζει εκατομμύρια ευρώ.

Η ίδια κοινοπραξία λειτουργεί και τον ΧΥΤΑ και το ΕΜΑΚ και τον Αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και τη μονάδα στραγγισμάτων και τη μονάδα βιοαερίου.  

Αυτό το κατεστημένο  για ευνόητους λόγους δεν θέλει με τίποτα να χαθεί το μονοπώλιο της εγκατάστασης της Φυλής .

Στο κατεστημένο του ΕΔΣΝΑ πρώτη θέση στο τραπέζι έχουν πάντοτε  και οι εκπρόσωποι του δήμου Φυλής  που λόγω του ΧΥΤΑ εισπράττουν 40.000.000 ευρώ τον χρόνο. σσ οι κύριοι Παππούς  σημερινός δήμαρχος  και ο κ. Μπουραίμης τέως δήμαρχος  είναι  στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ περίπου  σαν τους αθάνατους της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή).

Όσο υπάρχει αυτό το κατεστημένο  στον ΕΔΣΝΑ  δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τίποτα στην Αττική.

Ο κ. Πατούλης θα υποχρεωθεί να κάνει και νέα θηριώδη επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι το 2028 και μετά έχει ο θεός του ΕΔΣΝΑ..   Θα την πατήσει και αυτός όπως την πάτησε και η κ. Δούρου που πήγε στη Φυλή να ορκιστεί περιφερειάρχης .

Υπάρχει λύση;

Το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ του κ. Πατούλη επιβεβαιώνει  πλήρως τις χειρότερες προβλέψεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ .

Ο συγκεντρωτισμός παγιώνεται, με τις πλέον ρυπαίνουσες δραστηριότητες να στοιχειώνουν τη δυτική πλευρά της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια της οποίας οι κάτοικοί  θα εξακολουθούν να βιώνουν το συνήθη περιβαλλοντικό ρατσισμό.  

Αυτό το ΠΕΣΔΑ που ενισχύει τον συγκεντρωτισμό , που δεν προβλέπει νέους χώρους υγειονομικής ταφής πλην της Φυλής, που ανοίγει το δρόμο στην καύση πρέπει να ακυρωθεί πριν ακόμα εγκριθεί.

Το τεράστιο φιάσκο του κ. Πατούλη με το ΠΕΣΔΑ απέδειξε και στον πιο δύσπιστο πως μόνο με ένα αποκεντρωμένο, δίκαιο  και φιλικό προς το περιβάλλον περιφερειακό σχέδιο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην Αττική.

Αλλά με αυτόν τον ΕΔΣΝΑ δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα. Όταν αναθέτουμε στον ΕΔΣΝΑ να κάνει ΠΕΣΔΑ είναι σαν να βάζουμε τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου