Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Πρώτες σκέψεις για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

 


Η  νίκη του κ. Τσίρμπα με ποσοστό 63.84% είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Ωστόσο  είναι χρήσιμο να δούμε τους λόγους και  τις συνθήκες  που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα .

Όπως συμβαίνει πάντα στις εκλογές  , ποτέ δεν είναι ένας ο λόγος που διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα και τελικά και το εκλογικό αποτέλεσμα . Κατά κανόνα οι λόγοι είναι πολλοί.

 Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε μερικούς από αυτούς.  

Το πολιτικό περιβάλλον

Τον κ. Τσίρμπα τον ευνόησε χωρίς καμιά αμφιβολία το νέο πολιτικό περιβάλλον που  έχει διαμορφωθεί  μετά τις εθνικές εκλογές με την  επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας  και τις αρνητικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα  και από την σχεδόν καθολική επικράτηση των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας σε δήμους και περιφέρειες  σε ολόκληρη την επικράτεια .

Ο νέος εκλογικός νόμος

Τον ευνόησε ο νέος εκλογικός νόμος  που είναι κομμένος και ραμμένος   στα μέτρα των  εν ενεργεία δημάρχων.

Έχει σημασία να τονίσουμε πως στην τρέχουσα δημοτική περίοδο υπήρξαν πρωτόγνωρα φαινόμενα με «μεταγραφές» δημοτικών συμβούλων  στις  διοικήσεις  των δήμων που κατά κανόνα  έλεγχε η Νέα Δημοκρατία με την δικαιολογία ότι λόγω της απλής αναλογικής δεν μπορούσαν να σχηματιστούν πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια.

Υπήρξαν θεσμικές παρεμβάσεις για  την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια και την εκχώρηση τους στις οικονομικές επιτροπές και τους δημάρχους.

Με το νέο εκλογικό νόμο θεσμοθετήθηκε η νοθεία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές .

Η διάθεση του 60% των εδρών στον νικητή των εκλογών ανεξαρτήτως του ποσοστού του πρώτου γύρου είναι ξεκάθαρη φαλκίδευση του αποτελέσματος.

Η δυνατότητα να συγκροτούνται ψηφοδέλτια  με  αριθμό υποψηφίων ίσο με το 150% των εδρών ως το τέλος Αυγούστου έγινε για να ευνοηθούν οι δήμαρχοι σε βάρος των άλλων υποψηφίων που πάλευαν να κάνουν ψηφοδέλτια .

 Το 43% ευνοούσε αναμφισβήτητα τους εν ενεργεία δημάρχους .

Οι τοπικές ιδιαιτερότητες

Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο κ. Τσίρμπας ανέλαβε την διοίκηση του δήμου μετά την διοίκηση Σαράντη κατά την οποία ο δήμος είχε βαρέσει διάλυση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη .  

Για αυτό άλλωστε το 2019 εμφανίστηκαν 2 διαφορετικές παρατάξεις που προέρχονταν από την διοίκηση Σαράντη και λόγω πολιτικού κλίματος ευνοήθηκε ο κ. Τσίρμπας που είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και μεγάλου μέρους της ακροδεξιάς.

Η αδυναμία της διοίκησης Σαράντη να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών όπως ήταν λογικό δημιούργησε και χαμηλές προσδοκίες στους δημότες .

Έτσι  με την κατασκευή κάποιων πεζοδρομίων και τη συστηματική αποκομιδή των σκουπιδιών φάνηκε πως η διοίκηση Τσίρμπα λειτουργεί και αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία .

Δυστυχώς απ ότι φάνηκε η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν συνειδητοποιεί ότι το να μαζεύονται τα σκουπίδια και να μπαίνουν νέοι λαμπτήρες φωτισμού, είναι υποχρέωση των δήμων  και για αυτό τον λόγο άλλωστε εισπράττουν δημοτικά τέλη τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την καθαριότητα και τον φωτισμό.

Δεν μας κάνει χάρη κανείς να μας μαζεύει τα σκουπίδια .

Το νέο πολιτικό περιβάλλον στον δήμο μας

Ένας άλλος βασικός  λόγος είναι ότι σε αυτές τις εκλογές ανακατεύτηκε η πολιτική τράπουλα με την διάλυση δύο μεγάλων παρατάξεων όπως του Ν. Σαράντη και του Σ. Καμαρινόπουλου ,  την εμφάνιση ενός νέου υποψήφιου του Αλέξανδρου Σαμόλη ο οποίος έπρεπε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κερδίσει το στοίχημα της αναγνωρισιμότητας και την εμφάνιση του κ. Μαξούρα ο οποίος απλά έπαιξε το χαρτί του ευνοούμενου του ΠΑΣΟΚ.  

Η μόνη σταθερά στο πολιτικό σκηνικό ήταν ο Τσίρμπας γιατί ήταν εν ενεργεία δήμαρχος και αυτό του έδινε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα . Με όλο τον σεβασμό στον κ. Σκολαρίκο που είναι η άλλη σταθερά,  η παράταξη του δεν  έπεισε ποτέ ότι μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο.

Χωρίς να θέλω να χρυσώσω το χάπι ισχυρίζομαι πως ο Α. Σαμόλης αναλόγως των περιστάσεων τα πήγε πολύ καλά και ας πήρε το 19.2%. Σε ελάχιστο χρόνο αναδείχτηκε ως το αντίπαλο δέος  στον Τσίρμπα κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι.

Έφτιαξε μια νέα παράταξη με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις παρατάξεις που τον στήριξαν , κέρδισε την εκτίμηση πολλών ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και έκανε μια αξιοπρεπή προεκλογική καμπάνια , χωρίς να απαντά σε προκλήσεις και χυδαιότητες της παράταξης του Τσίρμπα.

Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια  δεν του επέτρεψαν να κερδίσει και το στοίχημα της αναγνωρισιμότητας αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου να το καταφέρει γιατί έχει μια πενταετία μπροστά του.

Είναι στο χέρι του να συγκροτήσει μια μεγάλη δημοτική παράταξη  ενεργή και παρούσα  που θα παλεύει για τα προβλήματα και θα παράγει πολιτικές .

 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου