Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Πόσο επικίνδυνη είναι η δυσοσμία από τη χωματερή της Φυλής;

 


 

Η δυσοσμία οφείλεται στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών και περιττωμάτων που βρίσκονται στα σκουπίδια και αποσυντίθενται γρηγορότερα λόγω της ζέστης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η  δυσωδία της αποσύνθεσης , όπως την αντιλαμβανόμαστε με την όσφρηση δεν είναι ούτε αθώα ούτε ακίνδυνη .

  Αποτελείται  από επικίνδυνες αερομεταφερόμενες ενδοτοξίνες και γλυκάνες που ερεθίζουν τους  βλεννογόνους της μύτης και των ματιών κυρίως όμως προσβάλλουν την αναπνευστική οδό με σοβαρές  λοιμώξεις και αλλεργίες.

Η δυσοσμία από τη χωματερή της Φυλής , δεν είναι απλά μια δυσάρεστη  κατάσταση που κρατά λίγες ώρες.

Η κ. Αθηνά Λινού  σε μια συνέντευξη της  στην εφημερίδα των συντακτών , με αφορμή την αποκάλυψη των θαμμένων μελετών  του κ. Παππού είχε πει το εξής:

«όλα είναι δοσομετρικά. Εξαρτάτε από τη δόση των ρύπων που εισέπραξες. Αν περάσεις μια φορά από το σημείο και τι εισέπνευσες ή αν το εισπνέεις  από τότε που γεννήθηκες μέχρι τότε που ενηλικιώθηκες».

 Υπάρχουν  υποχρεωτικές Ευρωπαϊκές  οδηγίες που αφορούν και τις οσμές από τα σκουπίδια;  Φυσικά και υπάρχουν !

Το Άρθρο 13 οδηγία 2008/98/ΕΚ για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος ορίζει τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν τα κράτη μέλη  για να εξασφαλίζουν ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον, και ιδίως:

α)

 χωρίς να δημιουργείται κίνδυνος για το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά ή τα ζώα,

 

β)

χωρίς να προκαλείται όχληση από θόρυβο ή οσμές, και

 

γ)

 χωρίς να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο ή οι τοποθεσίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

 Τι από όλα τα παραπάνω εξασφαλίζει η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής ; Απολύτως τίποτα !

Ο ΧΥΤΑ Φυλής εξακολουθεί να υπάρχει χάρη στην αδιαφορία  των κυβερνήσεων,  της δικαιοσύνης , του πολιτικού συστήματος  και των τοπικών αρχών.

Φυσικά και χάρη στην αδιαφορία των πολιτών που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή .

Αλλά για να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα , θα πρέπει να πούμε ότι η ευθύνη των πολιτών συνίσταται  στο ότι δεν αντιδρούν και δεν διεκδικούν να κλείσει η εγκατάσταση.

Οι πολίτες δεν είναι εύκολο να προσφεύγουν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και στο ΣτΕ .

Αυτή τη δυνατότητα την έχουν μόνο οι δημοτικές αρχές , οι ευρωβουλευτές κλπ.  Δυστυχώς όμως οι τοπικές αρχές συναινούν και  τα πολιτικά κόμματα που διαθέτουν ευρωβουλευτές αδιαφορούν .

Εάν εμείς   είχαμε την δυνατότητα να προσφύγουμε στο δικαστήριο του Στρασβούργου, ο ΧΥΤΑ Φυλής θα είχε κλείσει προ πολλού.

Αυτό που μπορούμε εμείς να κάνουμε είναι να διεκδικηθούμε με συνέπεια το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής . Απλά να κάνουμε το χρέος μας. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου