Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Γιατί τα σκουπίδια "τρώνε" τους περιφερειάρχες Αττικής ;

 

Από το 2011 που άρχισε να λειτουργεί  ο θεσμός  της περιφέρειας Αττικής  και οι 3 περιφερειάρχες που πέρασαν  (Σγουρός , Δούρου, Πατούλης)  στο ζήτημα των σκουπιδιών έφυγαν ως αποτυχημένοι.

 Τι συνέβη λοιπόν;  Μήπως πρόκειται για κάποια σατανική  σύμπτωση ;

Ασφαλώς  δεν είναι σύμπτωση . Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση.

Γιατί απέτυχαν όμως ; Μήπως τελικά τα σκουπίδια είναι ένα μη αντιμετωπίσιμο πρόβλημα ;

Δεν υπάρχουν μη αντιμετωπίσιμα προβλήματα .  Ασφαλώς υπάρχουν δύσκολα και δισεπίλυτα  προβλήματα και τα   σκουπίδια ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες προβλημάτων,   αλλά είναι σίγουρα ένα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα τουλάχιστον όσων αφορά την διαχείρισή τους .

Το ζήτημα της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων είναι ένα διαφορετικό -αν και σχετιζόμενο-  παγκόσμιο πρόβλημα που σχετίζεται με τον τρόπο ανάπτυξης και τον καπιταλισμό.

Ας έρθουμε όμως στην περιφέρεια Αττικής  και ας δούμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις  για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των σκουπιδιών .

Υπάρχουν 5 βασικές προϋποθέσεις :

·         Η πολιτική βούληση

·         Οι οικονομικοί πόροι

·         Το σχέδιο

·         Οι χώροι για τις εγκαταστάσεις

·         Ο μηχανισμός

Πολιτική βούληση είχαν όλοι. Και οι 3 προηγούμενοι περιφερειάρχες  όταν ανέλαβαν δήλωσαν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν και να λύσουν κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των σκουπιδιών και δεν έχουμε λόγο να  αμφισβητήσουμε τις προθέσεις τους.

Οικονομικούς πόρους επίσης είχαν όλοι τους και μάλιστα άφθονους.

Χώροι για νέες εγκαταστάσεις υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν.

Περιφερειακά σχέδια έκαναν όλοι , μόνο που εκεί την πάτησαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Ακολούθησαν την πεπατημένη να στηριχτούν στον ΧΥΤΑ Φυλής που έχει φάει τα ψωμιά του εδώ και δεκαετίες και  αδιαφόρησαν για τις υποδομές  γιατί  υπολόγιζαν ότι θα έχουν  πολιτικό κόστος .

Έτσι έκαναν περιφερειακά σχέδια   με αοριστολογίες  και εγκαταστάσεις  που ήταν μόνο στα χαρτιά . Οι μόνες σταθερές στα περιφερειακά σχέδια ήταν η Φυλή και το Σχιστό δηλαδή οι προϋπάρχουσες  εγκαταστάσεις.

Όμως η μεγάλη πληγή ήταν ο μηχανισμός  του ΕΔΣΝΑ.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Όταν λέμε  μηχανισμό του ΕΔΣΝΑ δεν εννοούμε   τους απλούς υπάλληλους  που εργάζονται στα  γραφεία , στη χωματερή και στο σταθμό μεταφόρτωσης  Σχιστού.

Ο μηχανισμός είναι ένα άθροισμα προσώπων που συναποτελείται  από κάποια διοικητικά  στελέχη , ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που εκλέγονται σχεδόν πάντα στην εκτελεστική επιτροπή και στο Δ.Σ και ανθρώπους των μεγαλοεργολάβων που ελέγχουν τον ΕΔΣΝΑ .

Στην πραγματικότητα ο ΕΔΣΝΑ υπάρχει για να δίνει δουλειές σε κάποιους εργολάβους και αντισταθμιστικά στον δήμο Φυλής.  

Αυτός ο μηχανισμός έπεισε τον κ. Σγουρό να εξαγγείλει το σχέδιο των 4 εργοστασίων με ΣΔΙΤ ( τα δύο εξ αυτών στην Φυλή) και το πλήρωσε ακριβά.

Να σημειώσουμε για μην είμαστε άδικοι ότι ο κ. Σγουρός  κατά τα άλλα ήταν ένας καλός πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και έκανε πράγματα  και στα οικονομικά και στην διαφάνεια λειτουργίας . Ήταν αυτός που καθιέρωσε τις δημόσιες συνεδριάσεις της Ε.Ε και ήταν ο ίδιος πάντα παρών.

Όμως εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους που τον έμπλεξαν σε προσωπικές περιπέτειες και τον πούλησαν κανονικά στην περίοδο Πατούλη.

Στην περίοδο της κ. Δούρου  ο μηχανισμός δεν είχε πολλά περιθώρια δράσης και για αυτό την πολέμησε όσο τον έπαιρνε .

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν την επηρέασε  κυρίως στο ζήτημα της ανοχής  στην διαφθορά του δήμου Φυλής και στην  αοριστία του περιφερειακού σχεδίου.

Εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι η κ. Δούρου υποαπασχολείτο με τον ΕΔΣΝΑ και ταυτόχρονα τις προέκυψαν  το Μάτι και η Μάνδρα.

Στο τέλος αυτοί που της έλεγαν να μην κάνει τίποτα για να μην  έχει πολιτικό κόστος, την εκβίασαν να αποφασίσει να γίνει νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή,  για να μην έχει και με αυτό μπλεξίματα με τα δικαστήρια.

Όμως  την Δούρου όπως και τον Σγουρό κανείς δεν τους κατηγόρησε για κακοδιαχείριση και οικονομικά σκάνδαλα.

Στην περίοδο Πατούλη , ο μηχανισμός ξεσάλωσε. Υπήρξε  τέτοιο φαγοπότι που δεν είχε προηγούμενο με αποτέλεσμα ο ΕΔΣΝΑ να έχει σήμερα έλλειμμα κοντά στα 160 εκ. ευρώ.

Το ζεϊμπέκικο του Πατούλη ήταν η αφορμή και όχι η αιτία που φαγώθηκε από την περιφέρεια Αττικής . Η αιτία ήταν τα ελλείμματα και η κακοδιαχείριση  στον ΕΔΣΝΑ που προκάλεσε ο διεφθαρμένος μηχανισμός.

Για άλλη μια φορά η Αττική έμεινε χωρίς περιφερειακό σχέδιο παρά τις μεγαλοστομίες και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν για την μελέτη του ΠΕΣΔΑ.

Ο χαρακτηρισμός που έχει αποδοθεί στον μηχανισμό του ΕΔΣΝΑ ως διεφθαρμένο κύκλωμα σκουπιδιών μάλλον δεν επαρκεί για να τον περιγράψει .

Ο κ. Χαρδαλιάς  μάλλον έχει καταλάβει τι γίνεται και για αυτό διέταξε οικονομικό έλεγχο απομακρύνοντας  ταυτόχρονα κάποια διοικητικά στελέχη και τον δήμαρχο Φυλής από την Ε.Ε .

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καθάρισε την μπουγάδα.

Οι εργολάβοι εξακολουθούν να κυβερνούν στον ΕΔΣΝΑ γιατί να ελέγχουν και τις εγκαταστάσεις  και τα κυβερνητικά επιτελεία.

Ο Χαρδαλιάς τώρα θα υποχρεωθεί να κάνει νέο περιφερειακό σχέδιο και με θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας και με καύση και με νέες εγκαταστάσεις στην Φυλή.

Για αυτό άρχισε να ψελλίζει  πως πρέπει να αναλάβει το υπουργείο περιβάλλοντος την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.  

Έτσι όπως παν τα πράγματα και ο Χαρδαλιάς θα έχει την ίδια μοίρα με τους προηγούμενους.  

Αν δεν αλλάξει ριζικά το υπερσυγκεντωτικό μοντέλο που έχει στηθεί με βάση τον ΕΔΣΝΑ και την Φυλή, όλοι οι περιφερειάρχες θα έχουν την ίδια μοίρα .

Θα είναι θύματα του μηχανισμού και θήτες για τους πολίτες της Αττικής.  

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου