Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ν. Χαρδαλιάς στο περιφερειακο συμβούλιο για την Φυλή. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε..

 

 


Ο κ. Χαρδαλιάς  ανήκει σ αυτή την  ξεπερασμένη κατηγορία των πολιτικών  που αρέσκονται στο να λένε πολλά για να μην πουν τίποτα .

Παρακολούθησα τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβούλιου στην Πετρούπολη  όπου ο δήμαρχος και το σύνολο των ομιλητών από τους φορείς της περιοχής έθεσαν  το θέμα της εγκατάστασης της Φυλής .

Και ο δήμαρχος και όλοι οι ομιλητές  ζήτησαν από τον κ. Χαρδαλιά να μην ανανεωθεί η σύμβαση του δήμου Φυλής με τον ΕΔΣΝΑ και στο νέο περιφερειακό σχέδιο να μην συμπεριλαμβάνεται   Φυλή ανάμεσα στους χώρους που θα «φιλοξενούν» εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων .  

Το αίτημα για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής είναι δίκαιο και πάνδημο πέρα από κάθε αμφιβολία .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ επειδή γνώριζε πως ο κ. Χαρδαλιάς θα αποφύγει να μιλήσει συγκεκριμένα , -από την προηγούμενη Παρασκευή- ,  έστειλε στον Περιφερειάρχη  4 γραπτά ερωτήματα προκειμένου να ετοιμαστεί  για να απαντήσει κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ρωτούσε :

Ερώτημα 1ο: Στις 13/3/2020 ανακηρύχτηκε ο ανάδοχος για τη μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ και στις  21/9/2022, η ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε από το Π/Σ . Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ο ΕΔΣΝΑ δεν απέστειλε ποτέ γραπτές παρατηρήσεις  επί των σχολίων που έγιναν στη  δημόσια διαβούλευση και έτσι το ΠΕΣΔΑ δεν εγκρίθηκε ποτέ από το ΥΠΕΝ.

Το ερώτημα μας είναι  διπλό . α) γιατί δεν εστάλησαν τα σχόλια και β) τι θα γίνει τελικά με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ του 2016.

Ερώτημα 2ο) Ολοκληρώθηκε ο διαχειριστικός έλεγχος στον ΕΔΣΝΑ και αν ολοκληρώθηκε πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα;

Ερώτημα 3ο)Από τον Μάιο του 2020 είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ΜΕΑ κεντρικού τομέα Αθηνών ο οποίος δεν θα γίνει στον κεντρικό τομέα αλλά κάπου αλλού. Το ερώτημα είναι αν η ΜΕΑ κεντρικού τομέα θα γίνει στη δυτική Αθήνα που φιλοξενεί ήδη και την ΜΕΑ δυτικού τομέα (ΕΜΑΚ)

Ερώτημα  4ο) Στις 20/10/2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο Δήμος Φυλής υπέγραψε, με τον (τότε) ΕΣΔΚΝΑ, σύμβαση παραχώρησης, η οποία αφορούσε έκταση 1.000 στρεμμάτων (500 + 500), σε εφαρμογή της υπ αριθμ. 95/26.7.2004 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φυλής, προκειμένου να επεκταθεί ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων στα διοικητικά όρια του Δήμου Φυλής. Η σύμβαση είχε 20ετή διάρκεια πράγμα που σημαίνει  ότι λήγει σε 3 εβδομάδες από σήμερα.

Το ερώτημα είναι  συγκεκριμένο. Έχει συμφωνηθεί με τον δήμο Φυλής να υπογραφεί νέα σύμβαση παραχώρησης ; 

Ο κ. Χαρδαλιάς  απέφυγε επιμελώς να απαντήσει και στα ερωτήματα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και στις τοποθετήσεις του δημάρχου και των εκπροσώπων των φορέων.

Επανέλαβε γενικότητες του τύπου θα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική , ότι ο ίδιος είναι υπέρ της δίκαιης κατανομής των βαρών και υπέρ της άποψης ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για εξαγωγή σκουπιδιών σε άλλες περιφέρειες .

Τέλος άφησε ένα υπαινιγμό για τον δήμο Φυλής λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν όλοι θέλουν να κλείσει η χωματερή» γιατί ο δήμος Φυλής εισπράττει κάθε χρόνο 42.000.000 εκ ευρώ .

Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία άλλα λόγια να αγαπιόμαστε .

Για όσους καταλαβαίνουν πίσω από τις λέξεις  και τις κουτοπονηριές είναι ξεκάθαρο.

Κυβέρνηση , Περιφέρεια και δήμος Φυλής μαγειρεύουν  νέες μακροχρόνιες συμβάσεις για τον ΧΥΤΑ και νέες θηριώδεις εγκαταστάσεις .

Δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους  γιατί  καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι αυτή την φορά δεν θα είναι τόσο εύκολο.

Το αίτημα για το κλείσιμο της Φυλής έχει πλέον συμβολοποιηθεί  και αυτό χάρη στις επίμονες προσπάθειες των κινημάτων που παρά  τις μεγάλες δυσκολίες δεν το έβαλαν κάτω και δεν χαρίστηκαν σε κανένα  (Δούρου - Πατούλη – Χαρδαλιά).

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου