Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Μια που το έφερε η κουβέντα ..

 

φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής .

Επειδή φοβάμαι πως είμαστε ξεχασιάρηδες και μόλις μπει το φθινόπωρο θα ξεχάσουμε όσα λέγαμε για τις φωτιές και την κλιματική κρίση,  τώρα που το έφερε η κουβέντα,  ας  πούμε δυο λόγια  και  για τα σκουπίδια ..

Σε λίγους μήνες  (αν δεν τα καταφέρουμε να τους σταματήσουμε) θα ξεκινήσουν τα έργα για τη νέα χωματερή .

Τώρα θα πει κανείς τι σχέση έχει η νέα χωματερή με την κλιματική αλλαγή . Αμ έλα που έχει σχέση ..

Από την λειτουργία της  χωματερής  αναμένεται να υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (CO2, οξείδια του αζώτου, μεθάνιο κλπ. Πρόκειται, δηλαδή, για τις εκπομπές που προέρχονται από την επεξεργασία και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων

 Ωστόσο στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου δεν υπάρχει  εκτίμηση που να πληροί τους όρους της οδηγίας 2011/92 για την κλιματική αλλαγή.

 Ο κανονισμός 2018/842 προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να μειώσει κατά -16% έως το 2030, σε σχέση με το 2005 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Εάν δεν καταγράφονται  με απόλυτα επιστημονικό τρόπο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα νέα έργα (κάτι που  συμβαίνει στην περίπτωση της ΜΠΕ) τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Επιβάλλεται λοιπόν να εκτιμηθεί η τρωτότητα του έργου στην κλιματική αλλαγή και τέτοια εκτίμηση δεν υφίσταται στην ΜΠΕ.

Υπ΄ όψη ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλες περιοχές του πλανήτη (κυρίως η αύξηση των κυμάτων ζέστης και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας).

Για αυτό οι Ευρωπαϊκές οδηγίες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι ιδιαίτερα αυστηρές .

Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να εντοπίζει, να περιγράφει και αξιολογεί δεόντως  τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις ενός έργου:

·         στον άνθρωπο, στην πανίδα και στη χλωρίδα,

·         στο έδαφος, στα ύδατα, στον αέρα, στο κλίμα και στο τοπίο,

·         στα υλικά αγαθά και στην πολιτιστική κληρονομιά,

·         στην αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων που αναφέρονται στην πρώτη, δεύτερη  και τρίτη περίπτωση.

Η κλιματική κρίση που τόσο συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες λόγω του καύσωνα και των πυρκαγιών,  είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα και να την ξεχάσουμε με τα πρωτοβρόχια .

Ειδικά εμείς εδώ στα δυτικά της Αθήνας που μας επιφυλάσσουν ένα περιβαλλοντικό Αρμαγεδώνα  με δυο νέες χωματερές και δυο θηριώδη εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων δεν δικαιούμαστε να είμαστε ξεχασιάρηδες γιατί θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Ας τα θυμόμαστε όλα αυτά τους επόμενους μήνες που θα βάλουν μπροστά τις μπουλντόζες για τη νέα χωματερή και θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα νέα εργοστάσια και ας κάνουμε έστω και καθυστερημένα το καθήκον μας .

Αν τους αφήσουμε ανενόχλητους να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται  ούτε με like  στο facebook ,ούτε με κατάρες για τους κυβερνώντες .

Πρέπει να αντιδράσουμε και «τοπικά» .  Είναι παραλογισμός ή ακόμα και υποκρισία  να ανεβάζουμε φωτογραφίες από τα αποψιλωμένα δάση του Αμαζονίου και τις ανεμογεννήτριες στα βουνά και να κλείνουμε τα μάτια μας για αυτά που γίνονται δίπλα στα σπίτια μας

Για εμάς εδώ στα δυτικά το σύνθημα «Σκέψου παγκόσμια-Δράσε τοπικά» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ .

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου