Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Δυτική Αθήνα : Σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές του 2023

Το 2023 είναι χρονιά δημοτικών εκλογών και περιφερειακών εκλογών . Στις προηγούμενες εκλογές είχαμε μια σαρωτική νίκη των συνδυασμών που στήριξε η Νέα Δημοκρατία.

Το 2019 η ΝΔ αξιοποίησε την πολιτική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του μνημονίου και την αίσθηση απογοήτευσης των λαϊκών στρωμάτων από την επιβολή των μέτρων που προέκυψαν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Το κλίμα ήταν κακό το έφαγε και ο γάιδαρος με την άστοχη επιλογή να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με τις ευρωεκλογές.

Στις δημοτικές εκλογές συνήθως  πρυτανεύουν τοπικά κριτήρια.  Στις περιφερειακές υπερισχύουν τα πολιτικά κριτήρια και στις ευρωεκλογές τα κριτήρια είναι σχεδόν δημοψηφισματικά .

Οι πολίτες με την ψήφο τους αποδοκιμάζουν ή επιβραβεύουν την κυβερνητική πολιτική. Η κοινή  ημερομηνία διεξαγωγής των τριών αναμετρήσεων δημιούργησε  σύγχυση κριτηρίων σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές που πρυτανεύουν τα τοπικά κριτήρια και κατάφερε να συνενώσει στις τρεις κάλπες την έκφραση γενικότερης αποδοκιμασίας της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι λοιπόν οι συνδυασμοί της Ν.Δ κέρδισαν ακόμα και σε δήμους που είχαν μακρά δημοκρατική παράδοση .

Η Ν.Δ κέρδισε τους δήμους με καθαρά πολιτικά κριτήρια χωρίς να έχει ούτε καταξιωμένους υποψήφιους δημάρχους ούτε τοπικά προγράμματα και σχέδια .

 Αν μελετήσει κανείς  τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019  στους «μη προνομιούχους» δήμους της Αττικής θα καταλάβει  ότι η επικράτηση της ΝΔ είχε ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα . Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ανατράπηκαν εκλογικοί συσχετισμοί δεκαετιών σε σειρά δήμων της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά που θεωρούνταν προπύργια του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του ΚΚΕ.

Στους 5 δήμους που συγκροτούν την περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας κέρδισαν τους 4. Στην Ελευσίνα και τη Φυλή επικράτησαν από την πρώτη Κυριακή και στον  Ασπρόπυργο και στη Μάνδρα τη δεύτερη . Στα Μέγαρα επικράτησε ανεξάρτητος υποψήφιος  που δεν υποστηριζόταν από την αριστερά .

Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και στο  Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών. Στο Αιγάλεω, επικράτησε ύστερα από 13 ολόκληρα χρόνια ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ κ. Γιάννης Γκίκας .

Στον δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ο Νίκος Σαράντης μετά από 12 χρόνια έχασε από τον νεοδημοκράτη Γιώργο Τσίρμπα που ως τότε ήταν δικός του αντιδήμαρχος . Στο Χαϊδάρι και στην Πετρούπολη, οι δύο δήμαρχοι του ΚΚΕ ηττήθηκαν από ανεξάρτητους υποψήφιους (Ντηνιακός – Βλάχος) , τα ψηφοδέλτια των οποίων στελεχώνονταν  και από «γαλάζια» στελέχη.

Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν ξεκάθαρα πολιτικό έχοντας φυσικά και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η αίσθησή μου είναι πως στις εκλογές του 2023 το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό .

Τα τοπικά κριτήρια θα υπερισχύσουν και πάλι και σε πολιτικό επίπεδο η Ν.Δ θα πληρώσει και στις δημοτικές εκλογές την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι νεοδημοκράτες δήμαρχοι που εκλεχτήκαν  μετά βαΐων και κλάδων δεν κατάφεραν να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα των δήμων.

Οι μεγάλες προσδοκίες διαψεύστηκαν. Υπάρχουν περιπτώσεις που  νεοδημοκράτες δήμαρχοι ξεσάλωσαν από την επιτυχία τους να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο και θεώρησαν ότι μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά αίσχη έχοντας «στην τσέπη»  τους τη λαϊκή αποδοχή.

Ο δήμαρχος της Φυλής που είναι και πρωτοπαλίκαρο  του Άδωνη Γεωργιάδη τα 2 τελευταία χρόνια συνεδρίασε μόνο μια φορά δια ζώσης το δημοτικό συμβούλιο για τις δημαιρεσίες .

Το ζήτημα τώρα είναι τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Δηλαδή αν μπορούν να γίνουν συνδυασμοί με νέα κριτήρια γιατί ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τα κόμματα και τα κινήματα τις δημοτικές εκλογές δείχνει πως τελείωσε .

Μπορούν να γίνουν συνδυασμοί με μη κομματικά κριτήρια και με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά; Μπορούν να υπάρξουν ριζοσπαστικά  προγράμματα για να αλλάξει η εικόνα των «μη προνομιούχων» δήμων;

Αν μπορούν να γίνουν , μπορεί να υποστηριχθούν από την πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν να αλλάξει προς το καλλίτερο η εικόνα των πόλεων και να «τιμωρήσουν» την κυβερνητική πολιτική .

Σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Ν.Δ μπορούν να στηρίξουν μη κομματικούς συνδυασμούς με ριζοσπαστικά προγράμματα .

 

 Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου