Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Όρους θέτουν οι δήμαρχοι της Αττικής για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.



Όρους και προϋποθέσεις θέτουν στην Περιφέρεια Αττικής οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας (ΕΣΔΝΑ) οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής αν δεν ξεκαθαρίσει η εικόνα που έχει να κάνει με τα οικονομικά και το θεσμικό και νομικό πλαίσιο.
Ειδικότερα οι δήμαρχοι στο τραπέζι της συζήτησης υπενθύμισαν στην Περιφέρεια την απόφαση του συμβουλίου της ΠΕΔΑ αναφορικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής που προβλέπει τους εξής όρους και προϋποθέσεις:
 – Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος, με την βοήθεια της Περιφέρειας, στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αλλαγή χρήσεων γης, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών (Πράσινα σημεία, μικρές μονάδες κομποστοποίησης, μονάδες διαχείρισης κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων).
 – Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός για την οριοθέτηση των ΧΥΤΥ, στην οποία θα οδηγείται το υπόλειμμα προς ταφή, με την προϋπόθεση ότι όσο μεγαλώνει ο πρώτος βαθμός διαχείρισης, τόσο θα μειώνεται η ποσότητα του υπολείμματος που θα πρέπει να ταφεί.
 Θα πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με ημερομηνίες για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής.
 – Θα πρέπει να υπάρξει άμεση και γρήγορη κοστολόγηση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε να γνωρίζουν οι Δήμοι τι να προσδοκούν από πόρους, όπως τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τι χρήματα θα χρειαστούν από δικούς τους πόρους.
 Πάντως, το όλο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση καθώς τόσο οι δήμαρχοι όσοι και η Περιφέρεια επιθυμούν να κλείσει το θέμα και να δρομολογηθούν τα έργα μέσα στο 2016.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου