Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου - Αλ. Τσίπρας: Να πούμε αλήθειες και να βρούμε λύσεις - Στα μπλόκα οι αποφάσεις των αγροτών .Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτών - "Να πούμε αλήθειες και να βρούμε λύσεις" ζήτησε ο πρωθυπουργός - «Και από τις δύο πλευρές παρουσιάστηκαν οι προτάσεις για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής. Θα ειδοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την περαιτέρω μας στάση» δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό .


εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό .
"Να πούμε αλήθειες και να βρούμε λύσεις" τόνισε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των αγροτών με τους οποίους συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε στην εισαγωγική του ομιλία τους αγρότες να αναλογιστούν την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανακτήσει τον πλούτο που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης και δεν προχωρήσει μπροστά τότε  δεν θα μπορούμε καν να μιλάμε για εισόδημα.

«Μετά από πέντε χρόνια καταστροφής εθνικού πλούτου, δεν μπορούμε να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες, κινητοποιούνται εξαιτίας πραγματικών προβλημάτων και για αυτό απαιτούνται λύσεις και όχι επικοινωνιακά τερτίπια. Σήμερα, κάνουμε πράξη την δέσμευση της κυβέρνησης για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο, μαζί τους, για τα δομικά προβλήματα του κλάδου. Πιστεύουμε, ότι μαζί θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του κλάδου και επιθυμούμε ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί».
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.
Στο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν εκπρόσωποι από 39 μπλόκα, ενώ δεν είχε εκπροσώπηση η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (εδώ τα αιτήματά της) και η Πανελλήνια Συντονιστική Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων. Τον αποκλεισμό τους από τον διάλογο κατήγγειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών Θ. Βασιλόπουλος. «Δυστυχώς για μια άλλη φορά η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος.
Ό. Γεροβασίλη: Θετικό βήμα η σημερινή συνάντηση - Τα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου
Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.
Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Τα μέτρα αυτά είναι:
Για το ασφαλιστικό:
1.       Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2.       Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3.       Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4.       Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
Για το φορολογικό:
5.       Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6.       Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7.       Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8.       Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9.       Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10.   Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11.   Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12.   Στήριξη των νέων αγροτών,  έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13.   Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14.   Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων.  Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15.   Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16.   Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17.   Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
Τα αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

1.      ΤΕΜΠΩΝ
2.      ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
3.      ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
4.      ΝΗΣΕΛΙΟΥ
5.      ΘΗΒΩΝ
6.      ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
7.      ΣΚΥΔΡΑΣ
8.      ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ
9.      ΗΛΕΙΑΣ
10.  ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
11.  ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ)
12.  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗ
13.  ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
14.  ΔΡΟΥΓΟΥ
15.  ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ
16.  ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
17.  ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ
18.  ΑΡΝΙΣΣΑΣ
19.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ
20.  ΜΕΣΟΛΟΓΓΊΟΥ
21.  ΟΡΜΕΝΙΟΥ (ΕΒΡΟΥ)
22.  ΚΑΣΤΑΝΙΩΝ (ΕΒΡΟΥ)
23.  ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
24.  ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
25.  ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
26.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ
27.  ΑΝΘΙΛΗΣ
28.  ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ
29.  ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ
30.  ΑΛΥΣΊΔΑ ( ΠΈΛΛΑ )
31.  ΚΑΣΤΡΟΥ
32.  ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ  (ΚΑΒΑΛΑ)
33.  ΝΥΜΦΑΙΑΣ  ( ΚΟΜΟΤΗΝΉ )
34.  ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
35.  ΜΕΛΙΒΟΙΑΣ
36.  ΓΈΡΑΚΑΡΙΟΥ ( ΑΓΙΑΣ )
37.  ΔΟΜΟΚΟΥ
38.  ΚΟΥΡΤΕΣΙΟΥ
39.  ΜΑΡΑΘΙΑΣ
40.  ΙΣΘΜΟΥ
41.  ΑΙΓΙΟΥ
42.  ΔΙΟΔΙΩΝ ΝΕΣΤΑΝΗΣ
43.  ΒΟΥΡΒΟΥΡΑ
44.  ΛΙΜΝΗΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
45.  ΣΚΑΛΑΣ
46.  ΒΑΤΙΚΩΝ
47.  ΜΟΛΑΩΝ
48.  ΣΥΚΙΑΣ
49.  ΜΑΡΑΘΕΙΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
50.  ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ
51.  ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ
52.  ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου