Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Η πανδημία , οι βιαστές και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

 


Την Άνοιξη του 2016 με αφορμή τη συζήτηση για το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ) συγκροτήθηκε το  ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  (Δ.Μ) .

 Η βασικότερες  διαφωνίες του Δ.Μ με το προτεινόμενο ΠΕΣΔΑ ήταν πως στο σχέδιο δεν υπήρχε σαφής δέσμευση για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και πως δεν υπήρχαν συγκεκριμένες  χωροθετήσεις  για εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τελικής διάθεσης (ταφής) των απορριμμάτων εκτός της δυτικής Αθήνας.

Ήταν  βέβαιο πως χωρίς νέες εγκαταστάσεις θα οδηγούμαστε για άλλη μια φορά στην κατασκευή νέου  ΧΥΤΑ στη Φυλή και στη συντήρηση του ίδιου αποτυχημένου  συγκεντρωτικού μοντέλου διαχείρισης στην Αττική . Όπερ και εγένετο..

Το Δ.Μ τότε κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλη την Αττική με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια και απαίτησε να μπει τέλος στην ταξική μεροληψία σε βάρος της Δυτικής Αθήνας.

Όμως οι δυνάμεις μας ήταν μικρές και με αυτές τις μικρές μας δυνάμεις δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που είχαμε προβλέψει πως θα γίνει τελικά , παρ΄ ότι απευθυνθήκαμε σε όλους τους δημάρχους της δυτικής Αθήνας αλλά και στα τοπικά κινήματα.

 Οι δήμαρχοι στο σύνολό τους για τους δικούς τους λόγους ο καθένας , μας αντιμετώπισαν σχεδόν εχθρικά.

Παράλληλα το  Δ.Μ ανέδειξε και μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την Δυτική Αθήνα – Αττική,  όπως την μονάδα της WATT , την απαράδεκτη κατάσταση με τη φωτιά στο ΚΔΑΥ «Λαζόπουλου» , το ζήτημα της δυσοσμίας , το ΕΜΑΚ , τις  μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ που έκρυβε ο δήμαρχος Φυλής κλπ.

 Και όταν λέμε ανέδειξε τα ζητήματα δεν εννοούμε πως έβγαλε απλά κάποιες ανακοινώσεις  αλλά έκανε παρεμβάσεις στους εισαγγελείς και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος , έκανε μηνύσεις στον ΕΔΣΝΑ και στον δήμαρχο Φυλής,  παρεμβάσεις στη δημόσια διαβούλευση , έκανε ενημερώσεις, μάζεψε χιλιάδες υπογραφές ,  οργάνωσε δεκάδες κινητοποιήσεις , αποκλεισμούς του ΧΥΤΑ και πολλά άλλα που δεν μπορούν να καταγραφούν σε ένα σημείωμα σαν αυτό.

Η δουλειά που έγινε αυτά τα χρόνια από τους ανθρώπους του Δ.Μ ήταν κυριολεκτικά τεράστια .

Το Δ.Μ ενόχλησε πολλούς και όπως ήταν λογικό αντιμετωπίστηκε εχθρικά από πολλούς άσχετα αν δεν το δήλωναν ποτέ ανοιχτά.

Το εργολαβικό κατεστημένο (Μπόμπολας – Κατρής κλπ) δεν έκρυψαν την ενόχληση τους από την δραστηριότητα του Δ.Μ . Ο δήμαρχος Φυλής μας απειλούσε με μηνύσεις και με διώξεις εργαζομένων που συμμετείχαν στο Δ.Μ και εργάζονταν στον δήμο Φυλής.

Το σύνολο των κομμάτων της αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής με ελάχιστες εξαιρέσεις ) για διαφορετικούς λόγους το κάθε ένα,  ενοχλήθηκαν από την συγκρότηση  του Δ.Μ και κράτησαν αποστάσεις. Θεώρησαν –απολύτως δικαιολογημένα- πως δεν μπορούν να ελέγξουν το Δ.Μ και έχοντας μια εντελώς λαθεμένη αντίληψη για τα κοινωνικά κινήματα και την αυτονομία τους , στάθηκαν απέναντι .

Όμως αυτή η στάση των κομμάτων και των αυτοδιοικητικών αρχών (και των δύο βαθμών) βοήθησε το Δ. Μ . Ενίσχυσε τον αυτόνομο ρόλο του  και το καταξίωσε ως ένα αυθεντικό και ακηδεμόνευτο κίνημα.

Πολλοί επιχείρησαν να διαβάλουν το Δ.Μ και τους ανθρώπους του. Να το υπονομευόσουν ή ακόμα και να το διαλύσουν .

Τελικά δεν τα κατάφεραν .

Όμως ότι δεν κατάφεραν αυτοί, σε μεγάλο βαθμό  το κατάφερε η πανδημία.

Η πανδημία  και η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελούν τεράστιο εμπόδιο για την κοινωνική δραστηριότητα .

Πλέον οι κοινωνικές δραστηριότητες έχουν σχεδόν εξαφανισθεί ή έχουν διαφοροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ατροφούν οι κοινωνικές μας δεξιότητες όπως ατροφούν και οι μύες του σώματός μας όσο δεν κινούνται .

Η υπερβολική κοινωνική χρήση των Social Media όχι μόνο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες αλλά τις διαλύει .

Και ο μεγάλος φόβος είναι πως όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα δεν θα είμαστε ίδιοι όπως είμαστε πριν από την πανδημία.

Θα δυσκολευτούμε πολύ γιατί θα εξακολουθούμε για πολύ καιρό να κρατάμε αποστάσεις με τον φόβο του ιού .

Εν τω μεταξύ οι απέναντι θα κάνουν την δουλειά τους ανενόχλητα. Θα παίρνουν αποφάσεις εις βάρος μας και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους χωρίς τον φόβο της κοινωνικής αντίδρασης και του πολιτικού κόστους .

Το ταξικό κράτος θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε βάρος μας και υπέρ των συμφερόντων των ολίγων.

Δείτε το παράδειγμα του δήμου Φυλής και του ΕΔΣΝΑ . Το δημοτικό συμβούλιο της Φυλής τα 2 τελευταία χρόνια συνεδρίασε μόνο μια φορά για τις δημαιρεσίες !

 Όμως αυτά τα 2 χρόνια ο δήμαρχος πήρε αποφάσεις όπως το κέντρο μεταφορών  LOGICTIS και τη «μαϊμού»  αποκατάσταση του ΧΥΤΑ που θα επηρεάσουν τη ζωή μας για δεκαετίες.

Δείτε το παράδειγμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος οι οποίοι γνωρίζοντας πως δεν μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή μας κλείνουν τα τηλέφωνα και μας κοροϊδεύουν κανονικότατα.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί.

Να μην επιτρέψουμε να αργοσβήσουν τα κινήματα όπως το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ γιατί θα μας απομονώσουν όπως ξεμοναχιάζουν οι βιαστές τα θύματά τους για να τα κακοποιήσουν.

Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και ότι επιτρέπουν οι δυνάμεις μας . Όμως το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ τώρα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη και υπάρχουν άνθρωποι και δυνάμεις που μπορούν να το στηρίξουν.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου