Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

2,5 χρόνια από την κοινή δήλωση των 7 δημάρχων .. Τι έκαναν ακριβώς;

 

 

[Η φωτογραφία είναι από το ΜΑΧΗΤΗ Δυτικής Αθήνας]

Στις 24.10.2019 οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστέρι), Λάμπρος Μίχος (Αγ. Βαρβάρα), Νίκος Ζενέτος (Ίλιον), Σταύρος Τσίρμπας (Αγ. Ανάργυροι-Καματερό), Στέφανος Βλάχος (Πετρούπολη) και η Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου Ευμορφία Σάββα συνυπέγραψαν μια δήλωση για τον ΧΥΤΑ Φυλής .

Ας θυμηθούμε τι ζητούσαν τότε οι δήμαρχοι :  

1. Να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (η απόφαση αυτή αφορούσε τη νέα χωματερή) και να βρεθεί λύση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.

2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης-επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.

3. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.

4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.

5. Να καταργηθεί το καθεστώς των αντισταθμιστικών και για όσο χρόνο δίνονται να επενδύονται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.

6. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος.

 

Ας δούμε τώρα πόσο ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των δημάρχων :

1.    Η νέα χωματερή έγινε.

2.    Ο διαγωνισμός για την μετατροπή του ΕΜΑΚ έγινε.

3.    Το λατομείο Μουσαμά εξακολουθεί να είναι χώρος που δύναται να υποδεχτεί εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

4.    Γίνεται νέος διαγωνισμός για τον αποτεφρωτήρα για άλλα 24 χρόνια .

5.    Τα αντισταθμιστικά δεν καταργήθηκαν .

6.    Σχεδιάζεται η κατασκευή νέου θηριώδους εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στη δυτική Αθήνα.  

Με άλλα λόγια από τα 6 αιτήματα των δημάρχων δεν ικανοποιήθηκε ούτε ένα.

Η κυβέρνηση , ο κ. Πατούλης και ο ΕΔΣΝΑ έγραψαν και τους δήμαρχους και την κοινή δήλωσή τους, στα παλιά τους τα παπούτσια .

Και ας δεχτούμε πως  οι δήμαρχοι δεν ευθύνονται για την αναλγησία της κυβέρνησης και του περιφερειάρχη .

Ας δεχτούμε πως η κυβέρνηση και ο Πατούλης που τους στηρίζουν πολιτικά οι δήμαρχοι,  δεν τους άκουσαν και τους έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια.  

Ο ΕΔΣΝΑ; Οι δήμοι της δυτικής Αθήνας , είναι μέλη του ΕΔΣΝΑ ,  πληρώνουν στον ΕΔΣΝΑ  κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ και έχουν δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις του διοικητικού του συμβουλίου .

Τι έκαναν λοιπόν αυτά τα 2,5 χρόνια οι δήμαρχοι της δυτικής Αθήνας ; Απολύτως τίποτα!

Κάθονται και παρακολουθούν τα 7 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ  να παίρνουν καταδικαστικές αποφάσεις για τη δυτική Αθήνα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα .

Εντάξει δεν έχουμε την απαίτηση από συντηρητικούς  δημάρχους που δεν έχουν πάει ούτε μια φορά στη ζωή τους σε διαδήλωση,  να διοργανώνουν οι ίδιοι  διαδηλώσεις για να κλείσει η χωματερή.

Όμως στα πλαίσια των καθηκόντων τους θα μπορούσαν να ζητήσουν την σύγκλιση του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ για να εκθέσουν τις απόψεις τους και να υποστηρίξουν την κοινή τους δήλωση .

Όταν δεν το κάνουν ούτε αυτό,  δικαιολογημένα αναρωτιέται κανείς αν αυτά που έλεγαν στην κοινή τους δήλωση τα πίστευαν ή τα έλεγαν για να βγάλουν την υποχρέωση απέναντι στους δημότες τους και να πουν κάτι έκαναν.  

Η στάση τους πάντως , αυτό δείχνει .

Ότι το ενδιαφέρον τους είναι προσχηματικό και ότι η κοινή δήλωση δεν απευθυνόταν στα αυτιά της  κυβέρνησης και του Πατούλη,  αλλά στα αυτιά των δημοτών.

Υ.Γ επειδή δεν μου αρέσει  να τσουβαλιάζω  και να αδικώ.  Ο δήμαρχος της Πετρούπολης έστω και κάτω από την πίεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης,  έκανε προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας και διοργάνωσε μια διαδήλωση στην Πετρούπολη .

 Και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης έχει ψηφίσει ψηφίσματα κατά της χωματερής .

Αλλά όταν ένας δήμαρχος παίρνει αποφάσεις όχι με δική του πρωτοβουλία , αλλά γιατί υποχρεώνεται από την αντιπολίτευση,  δείχνει ότι δεν πολυενδιαφέρεται για το πρόβλημα .

Και όταν εκεί που μπορεί να κάνει κάτι (στο Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ) δεν κάνει απολύτως τίποτα , τότε μας δίνει κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουμε αν αυτά που λέει τα εννοεί.

  Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου