Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

η ιδέα του West side festival ξεκίνησε από μια αφίσα .




Ένα βράδυ  συζητούσαμε  πως να φτιάξουμε μια αφίσα για τη καύση των σκουπιδιών και τη δυτική Αθήνα και δεν μας κατέβαινε τίποτα .

 Έπεσε τότε  η ιδέα  να ζητήσουμε βοήθεια από  γραφίστα ή από κανένα φίλο που ασχολείται με τη ζωγραφική .

Προχωρώντας η συζήτηση αρχίσαμε να σκεφτόμαστε για ένα διαγωνισμό ή για μια έκθεση αφίσας από καλλιτέχνες και γραφίστες της περιοχής .

Είπαμε τότε να απευθυνθούμε σε μια ομάδα καλλιτεχνών,  την art irida , που πολλοί από αυτούς είναι  φίλοι μας , δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν κάνει αξιόλογες εκθέσεις .

Μιλώντας για την  art irida αρχίσαμε να συζητάμε και για τους φίλους μας που παίζουν μουσική , που γράφουν βιβλία , που κάνουν χορό , θέατρο κλπ κλπ.

Η συζήτηση έφτασε στην κακογουστιά των πολιτιστικών εκδηλώσεων ορισμένων δήμων και στην αδυναμία προβολής του έργου των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη δυτική Αθήνα .

Σκεφτήκαμε πως αν βρεθεί τρόπος όλοι αυτοί οι άνθρωποι να προβάλουν τις δημιουργίες τους αυτό θα είναι κίνητρο και για άλλους που δεν είχαν ποτέ τις ευκαιρίες ή τα ερεθίσματα .

Εντάξει . Ξέρουμε καλά ότι  η δυτική όχθη αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως αποθήκη ψυχών και οι πολίτες της σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας χωρίς φροντίδα και ποιότητα ζωής.

 Όμως ξέρουμε εξ ίσου καλά ότι  στη δυτική πλευρά της Αττικής δεν υπάρχουν μόνο χωματερές, περιβαλλοντική υποβάθμιση,  φτώχεια και εγκατάλειψη.

Υπάρχουν και άνθρωποι που ονειρεύονται και αγωνίζονται ενάντια σ’ αυτά που απειλούν τη ζωή τους.

  Άνθρωποι που δημιουργούν και άλλοι που διψούν για τέχνη και πολιτισμό συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές ομάδες, οργανώνονται σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους τοπικούς συλλόγους. Δεν μας έχουν ισοπεδώσει όλους με τις αθλιότητες και τα πολιτιστικά υποπροϊόντα που μας προσφέρουν σε κάθε ευκαιρία.

 Υπάρχουν συλλογικότητες, όπως το Δυτικό Μέτωπο και άλλες, που παλεύουν για να κλείσει η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης και να αρχίσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του West side festival 

Ενός πολυθεματικού φεστιβάλ, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μουσικές βραδιές και συναυλίες, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις και εργαστήρια, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, αθλητικές δραστηριότητες, συζητήσεις, λογοτεχνικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.λπ..

Ενός πολυθεματικού φεστιβάλ που δεν θα γίνει μόνο σε ένα χώρο αλλά θα γίνει και σε πλατείες και δρόμους και θεατράκια της περιοχής.  Ενός πολυθεματικού φεστιβάλ που δεν θα είναι το φεστιβάλ ενός φορέα  αλλά ένα φεστιβάλ των ανθρώπων που ζουν στα δυτικά της Αθήνας και όχι μόνο.

Ενός πολυθεματικού φεστιβάλ που θα συνδιοργανωθεί από όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις διάφορες ομάδες που υπάρχουν εδώ στα δυτικά.

Πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ θα δώσει ευκαιρίες σε ανθρώπους και ομάδες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην μεγάλη κοινότητα της δυτικής Αθήνας .

 Δεν θέλουμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αλλά συμβάλουμε και εμείς  στην απόπειρα να γίνει κάτι νέο και πρωτοποριακό εδώ στα δυτικά .

Είπαμε ότι σε αυτό το εγχείρημα μπορούν να συνεισφέρουν άνθρωποι και ομάδες, όχι μόνο από τη Δυτική Αθήνα και Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές.

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει η παροιμία . Και για όλους εμάς που δεν έχουμε προϋπολογισμούς , ΑΦΜ και χορηγούς η αρχή είναι ακόμα πιο δύσκολη .  

Θα τα καταφέρουμε; Από τις πρώτες συζητήσεις που κάναμε , φάνηκε ότι η ιδέα αρέσει και υπάρχουν διαθεσιμότητες .  

Θα το επιχειρήσουμε λοιπόν και θα δούμε .

Θα βρεθούμε όσοι μπορούμε την επόμενη Τρίτη στην κινηματογραφική λέσχη Πετρούπολης να το κουβεντιάσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ιδέες θέλουμε και όρεξη .

 Θ.Ε.Μ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου